Comunitat Valenciana

Acord perquè la festivitat de Sant Vicent Màrtir caiga sempre en diumenge

  • Ajuntament de València i Arquebisbat coincideixen en els beneficis del trasllat per a la festivitat.
  • El nou festiu local s'aplicarà a les Falles o al Dijous Sant en funció de les necessitats.
  • El canvi no entrarà en vigor en 2020, però la coincidència de postures deixa la porta oberta a partir de 2021.
El alcalde de València, Joan Ribó, ha recibido este martes al cardenal arzobispo Antonio Cañizares.
El alcalde de València, Joan Ribó, ha recibido este martes al cardenal arzobispo Antonio Cañizares.
20MINUTOS.ES
El alcalde de València, Joan Ribó, ha recibido este martes al cardenal arzobispo Antonio Cañizares.

La festivitat de Sant Vicent Màrtir (22 de gener), patró catòlic de la ciutat de València, passarà a celebrar-se sempre un diumenge, de manera que un dels dos dies festius locals dels quals actualment disposa l'Ajuntament podrà assignar-se al calendari faller o al Dijous Sant. Aquest ha sigut un dels punts abordats en la reunió mantinguda aquest dimarts en la seu d'Alcaldia pel màxim dirigent de la ciutat, Joan Ribó, i el cardenal arquebisbe, Antonio Cañizares.

Encara que la mesura no s'aplicarà en el calendari festiu de 2020, perquè la proposta del mateix es portarà aquest mateix dijous al ple municipal per a la seua aprovació, la coincidència de postures entre el Govern municipal i l'Arquebisbat facilitarà que puga abordar-se a partir de 2021.

No és la primera vegada que aquest assumpte s'aborda entre totes dues institucions. De fet, el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, present en la reunió d'ahir en el despatx d'Alcaldia, ja havia manifestat en anteriors trobades la predisposició de l'Ajuntament a escometre aquest canvi en el calendari festiu de la ciutat. En la recepció al cardenal Cañizares també ha estat present el bisbe auxiliar, Arturo Ros.

Segons han informat fonts municipals, els dos festius locals no canviaran en 2020 per la proximitat del nou any i continuaran sent els tradicionals: Sant Vicent Màrtir el 22 de gener i Sant Vicent Ferrer el segon dilluns de Pasqua. L'Ajuntament "és partidari de fer el canvi de data de Sant Vicent Màrtir, però sempre amb el consens de l'Església", apunten aquestes mateixes fonts.

Així, en la trobada, que han definit com a "protocol·lària" després de la presa de possessió del nou Govern municipal el mes de juny passat, totes dues parts "han coincidit que aqueix canvi podria ser beneficiós per a realçar la festivitat de Sant Vicent Màrtir".

En aquesta línia, citen els casos de les festivitats catòliques del Corpus o de la Mare de Déu dels Desemparats, que en caure diumenge poden atraure un major nombre de fidels a les celebracions, no solament de la ciutat de València, sinó també de l'àrea metropolitana i de la resta de la província.

D'aquesta manera, el festiu local que quedaria per assignar podria passar a algun dels dies de Falles (només és festiu el 19, autonòmic, encara que alguns dies són no lectius en els centres educatius) o al Dijous Sant "en funció de les necessitats del calendari", expliquen des del Consistori.

Respecte als detalls del trasllat de la festivitat de Sant Vicent Màrtir, no està clar a quin diumenge s'assignaria. Segons fonts de Cultura Festiva, aquesta és una decisió que competeix en exclusiva a l'Arquebisbat.

Programes socials comuns

Durant la trobada, Ribó i Cañizares han parlat "sobre els programes i iniciatives" que totes dues institucions tenen en marxa de manera conjunta, "especialment aquells de caràcter social, en els quals l'Ajuntament treballa amb la col·laboració de l'Arquebisbat", ha afirmat l'alcalde de València, qui ha destacat "la coincidència" en els objectius, i la voluntat del Govern municipal que conformen Compromís i PSPV-PSOE de "continuar treballant en les línies de col·laboració" amb l'Arquebisbat de València.

Per part seua, el cardenal Antonio Cañizares ha posat de manifest la intenció de l'Arquebisbat de "treballar junts i en col·laboració, una col·laboració que s'intensificarà" amb l'Ajuntament de València, i ha conclòs assenyalant que la bona notícia "és que tot va molt bé".

El cobrament de l'IBI a l'Església, en l'aire

La intenció de l'Ajuntament de València de cobrar l'impost de béns immobles (IBI) a edificis de titularitat de l'Església aliens al culte i que realitzen activitats lucratives (universitats, clíniques...) ha quedat bloquejada pel fet que pot xocar amb legislació estatal, en concret amb la Llei de Mecenatge.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento