El nucli històric de Patraix serà per als vianants

  • El Pla Especial restringirà el pas de vehicles, habilitarà itineraris ciclistes i limitarà els edificis a dues altures.
  • Aquest procés de conversió en zona de vianants serà el més important en un barri de València en l'actual mandat.

El barri antic de Patraix serà per als vianants en virtut del Pla Especial de Protecció del Nucli Històric Tradicional (NHT), un document que suposarà "el procés de conversió en zona de vianants més important que es realitzarà en un barri de València durant aquest mandat".

Així ho ha explicat aquest dilluns la vicealcaldessa i regidora de Renovació Urbana, Sandra Gómez, durant la presentació del pla de reurbanització després de la seua aprovació en la comissió municipal d'Urbanisme per a la seua remissió a Patrimoni, que depén de la Conselleria de Cultura.

Reurbanización de Patraix.
Reurbanización de Patraix.

La intervenció, una "reivindicació veïnal" expressada en un procés participatiu, consistirà bàsicament en l'ampliació dels espais per als vianants i, per tant, en la recuperació de l'espai públic, mitjançant la supressió d'aparcament, l'ampliació de voreres i la restricció al pas de vehicles als carrers Juan Bautista Corachán, Torís i Cor de Jesús. Totes elles desemboquen en la plaça de Patraix, la més simbòlica del barri i que també avançarà cap a la conversió en zona de vianants total.

A més, s'habilitaran itineraris ciclistes i, com a novetat, el document inclourà la limitació de les noves edificacions del nucli a planta baixa i dues altures com a màxim, una decisió que la mateixa Gómez qualifica de "valenta".

"Amb la remissió a la Conselleria de Cultura estem cada vegada més prop d'escometre aqueixa recuperació d'espai públic que volem perquè els barris d'aquesta ciutat siguen sobretot per als seus veïns, per a les persones, alhora que protegim el nostre patrimoni històric i cultural", ha afirmat.

Reurbanización de Patraix.
Reurbanización de Patraix.

De fet, entre els objectius del pla, a més de la millora de la mobilitat per als vianants, es troben la protecció patrimonial i la millora de la qualitat ambiental, a més del redisseny de l'entorn des del punt de vista paisatgístic.

La revisió del Pla Especial de Patraix s'uneix a la que ja està en marxa en altres barris com el Cabanyal o Ciutat Vella. En aquest últim cas, va ser remés a la Conselleria de Cultura el mes de juliol passat.

Les claus

Restricció del trànsit. L'accés al barri antic de Patraix des del carrer Tres Forques es convertirà en zona de vianants i es plantarà arbratge. A més, s'inclourà un rètol sobre la vorera que indica l'entrada al barri tradicional.

Voreres més amples. Al carrer Beat Nicolás Factor, a l'altura del carrer Cuenca, se suprimirà una de les dues actuals files destinades a aparcament de vehicles, la qual cosa permetrà ampliar les voreres.

Espai per a les persones.El carrer Fra Mateu deixarà de ser un aparcament. Amb la reurbanització del nucli històric, tindrà arbratge i voreres, a més de tota una filera de cases baixes, en sintonia amb les edificacions tradicionals del nucli històric de Patraix.

Les 24 alqueries de Sant Isidre es podran rehabilitar

La comissió també ha donat el vistiplau a una normes interpretatives que permetran als veïns de les 24 alqueries històriques del barri de Sant Isidre poder sol·licitar llicència per a rehabilitar els seus habitatges, situades en un sòl que va passar d'urbanitzable a no urbanitzable amb la construcció de la V-30 "que va deixar constret aquest nucli poblacional".

Fins ara- tal com va detallar la regidora Sandra Gómez- qualsevol llicència era denegada tot i l'indubtable valor patrimonial i històric d'aquestes alqueries, enclavades en un nucli rural que es va desenvolupar entre els segles XVII i XIX.

"Hui hem pogut aprovar unes normes interpretatives que permetran als veïns i veïnes d'aquestes alqueries demanar llicències de rehabilitació i reforma de forma transitòria fins que s'aprove l'ordenança i hi haja un canvi de planejament. Aquestes normes afavoriran que els qui desitgen viure allí puguen fer-ho en unes condicions d'habitabilitat adequades", va afirmar.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento