València destinarà la pujada d'impostos a neteja, jardineria, clavegueram i Seguretat

  • Hisenda confirma l'increment del 3% en el rebut de l'IBI en deixar de compensar la pujada estatal.
  • La recaptació extra per a les arques municipals ascendirà a 29 milions d'euros.
  • Altres impostos que pugen seran l'IAE (per a comerços que facturen 1 milió), vehicles o terrasses.
La primera fase del Parque Central de València abarca el 40% de la superficie total del futuro pulmón verde de la ciudad.
La primera fase del Parque Central de València abarca el 40% de la superficie total del futuro pulmón verde de la ciudad.
20MINUTOS.ES

El Govern municipal de València justifica l'increment d'impostos i taxes que s'aplicarà l'any que ve per la necessitat d'ampliar serveis públics tals com la neteja, la jardineria (per noves zones verdes com el Parc Central, el de Malilla i uns altres de barri), l'augment de personal de Policia Local i Bombers i les actuacions en la xarxa de sanejament.

El regidor d'Hisenda, Ramón Vilar, ha anunciat aquest dilluns que els 29 milions d'euros extra que es recaptaran amb "ajustos" i "actualitzacions" d'impostos i taxes es destinaran també a finançar, amb 12 milions, el manteniment de col·lectors, clavegueram o les contractacions de seguretat ciutadana.

Així ho ha afirmat al final de la reunió en la qual s'ha abordat la modificació de les Ordenances Fiscals per a 2020, que s'aprovarà de forma inicial aquest dijous en el Ple. Vilar ha explicat que s'està realitzant un "quadre d'ajust fiscal, tant en taxes com en impostos, amb una actualització", perquè es pretén incrementar serveis com la recollida de fems o la seguretat ciutadana, "amb la contractació de 250 policies i prop de 60 bombers que aquest dilluns s'incorporaven a l'acadèmia i que ja són funcionaris municipals".

El regidor ha detallat l'evolució d'alguns tributs, "que no poden baixar-se si es vol incrementar els serveis". En el cas l'Impost sobre Béns Immobles (IBI), va dir que "portava congelat des de 2010" i la seua actualització, un increment del 3%, "ve determinada per la disposició governamental per a aquelles ciutats que porten més de deu anys sense renovar els valors cadastrals, que en el cas de València porten 20 anys sense revisió". Aquest increment "no serà absorbit per l'Ajuntament".

Altres impostos que pujaran seran el de Construccions i Obres (ICIO), també un 3%; el de vehicles, un 5%, el d'Activitats Econòmiques (IAE), un 14% i taxes com les de terrasses de locals a Ciutat Vella (un 5%) i la de clavegueram, que encarirà 12 euros anuals el rebut de l'aigua.

Vilar s'ha escudat en "la complexitat d'adaptar les ordenances als impostos, i als supòsits de la llei", i ha afegit que el Consistori no ha pogut incrementar la bonificació del 50% de l'IBI que s'aplica als habitatges que utilitzen energies renovables. D'altra banda, ha subratllat que el seu departament "ha augmentat les bonificacions possibles per a reduir la quota dels rebuts de l'IBI".

Així, manté exempcions per als propietaris de terres agrícoles actives, i bonificacions del 60% per a sales d'actuacions d'audiovisuals i d'arts escèniques en el cas de portar 30 anys d'activitat ininterrompuda, del 20% si la seua programació inclou un mínim de 16 espectacles en valencià.

També comptaran amb bonificació els propietaris d'immobles que utilitzen energies renovables, als qui se'ls aplicarà la màxima bonificació (del 95%) que permet la llei, i establiments històrics, catalogats com a emblemàtics, que també tindran una bonificació del 95%.

"Mantenim les bonificacions per a les famílies nombroses, si bé és cert que els propietaris d'immobles amb valor cadastral superior a 300.000 no compten amb aquest descompte a l'hora d'abonar l'impost, sent aquesta una excepció que l'any passat només va afectar set famílies que resideixen en el centre de la ciutat en grans edificis i fins i tot palatins", ha aclarit Vilar.

L'Ajuntament també ha realitzat un "ajust" en els tipus dels Béns de Característiques Especials i Usos Diferenciats per a grans valors cadastrals, per a aconseguir la quota tributària mitjana de les ciutats espanyoles de més de 500.000 habitants.

Segons Govern local, l'"actualització" de l'IAE no afectarà el xicotet comerç, sinó que està dirigida aquelles empreses amb una facturació superior a un milió d'euros. "Amb tot, aquesta càrrega impositiva, que pot suposar uns 400 euros anuals, és inferior a la d'altres grans ciutats com Zaragoza i Sevilla", ha ressaltat Vilar.

El PP proposa baixar l'IBI i Cs parla d’"atac fiscal"

L'oposició municipal ha carregat durament contra la pujada d'impostos. La portaveu del Grup Popular a l'Ajuntament de València, María José Catalá, ha defensat aquest dilluns una baixada de l'Impost sobre Béns immobles (IBI) del 10% en la presentació de la campanya informativa que portarà el PP de la ciutat a "tots els barris" per a "informar de la pujada d'impostos i taxes aprovada" pel Govern municipal.

La campanya dels populars, sota el lema ‘El impuestazo de Ribó’ (en referència a l'alcalde de la ciutat), pretén arribar "a tots els racons" i s'ha iniciat ja amb reunions amb veïns i col·lectius de la ciutat "afectats per la pujada", expliquen des del grup municipal del PP.

Per part seua, el portaveu de Ciutadans (Cs), Fernando Giner, al costat del regidor de la formació Rafael Pardo, ha denunciat que els autònoms "hauran de pagar 177,54 euros més cada any en concepte d'impostos i taxes relacionades amb la seua activitat i amb les seues obligacions com a ciutadans del carrer". Aquesta formació ha elaborat un informe que reflecteix aquest "atac fiscal", segons ho qualifiquen des del grup municipal. Pardo, a més, ho considera una "destralada" per als autònoms.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento