El Consell anticipa 1.500€ "immediats i sense tràmits" per persona per la DANA
El Consell anticipa 1.500€ "immediats i sense tràmits" per persona per la DANA GVA 112

El Govern valencià ha aprovat dos decrets urgents d'ajudes per als afectats per la gota freda de la setmana passada: un per a donar resposta als béns personals de primera necessitat, amb 1.500 euros "immediats i sense trámits" -fins a un màxim de 4.500 per persona i amb un muntant total de 13,5 milions-, i un altre per als ajuntaments amb deu milions en ajudes.

En una reunió "en la zona zero", a Oriola (Alacant), el ple del Consell ha donat aquest divendres el tret d'eixida a les actuacions pel temporal d'intenses pluges, fenòmens costaners i forts vents entre l'11 i el 14 de setembre, segons ha anunciat la vicepresidenta i portaveu, Mónica Oltra, en la roda de premsa posterior.

Amb el primer directe es concedeixen ajudes directes i urgents a particulars perquè puguen fer front a la pèrdua de béns de primera necessitat, com a roba o utensilis de cuina. De forma immediata hi haurà una bestreta de 1.500 euros "sense necessitat de garantia alguna" i al marge de la valoració posterior de danys, i després podrà arribar a un màxim de 4.500 euros per persona. El muntant total ascendeix a 13,5 milions.

Aquestes subvencions són directes per "raons econòmiques, socials i humanitàries" i independents a les quals concedisca el consorci d'assegurances. Són beneficiaris els que tinguen la seua disposició una vivenda situada en algun dels municipis afectats, amb el límit d'una petició d'ajuda per immoble.

Per a registrar les peticions hi haurà un termini de 15 dies a partir de la publicació de l'orde en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGV), que Oltra ha garantit que serà "de tramitació molt ràpida". La documentació es podrà presentar tant en els ajuntaments com en les oficines comarcals en els "epicentres" de la DANA: Dolores (Alacant) i Ontinyent (València).

El pagament de la subvenció posterior s'efectuarà per transferència bancària, una vegada s'haja efectuat el peritatge dels danys, fins al màxim de 4.500 euros per persona. Aquesta línia pretén que els afectats recuperen les seues pertinences i béns bàsics per a "recuperar la normalitat de les seues vides". "És el més urgent: la roba del nadó, la cassola per a cuinar l'arròs...", ha il·lustrat Oltra.

Deu milions per als ajuntaments

Per als ajuntaments afectats hi ha una altra sèrie d'ajudes, d'un total de deu milions d'euros, que permeten compensar despeses extraordinàries durant l'episodi d'emergència. Els municipis disposen de 45 dies per a presentar les seues estimacions davant la Subdirecció General d'Emergències, per al que podran comptar amb el suport de tècnics de la Generalitat i de les diputacions.

Davant la intensitat del temporal, la seua extensió en determinades comarques i els efectes catastròfics, el Govern valencià concedirà aquestes subvencions en règim de concessió directa. Els ajuntaments hauran de presentar una declaració certificada, també en un termini de 15 dies des de la publicació del decret, de les despeses extraordinàries des de l'11 de setembre fins al dia que aparega l'orde en el DOGV.

Municipis afectats

Podran acollir-se a les ajudes els veïns i ajuntaments de les localitats d'Algorfa, Almoradí, Benejússer, Benferri, Benijòfar, Bigastre, Callosa de Segura, Catral, Coix, Daia Nova, Daia Vella, Dolores, Formentera del Segura, la Granja de Rocamora, Guardamar del Segura, Xacarella, Los Montesinos, Oriola, Pilar de la Foradada, Rafal, Redovà, Rojals, Sant Fulgenci, Sant Isidre, Sant Miquel de les Salines, Torrevella, Crevillent i Villena, en la província d'Alacant.

A València, la llista inclou La Font de la Figuera, Moixent, Agullent, Aielo de Malferit, Albaida, Atzeneta d'Albaida, Bellús, Beniatjar, Benigànim, Bocairent, Castelló de Rugat, Fontanar dels Alforins, La Pobla del Duc, Llutxent, L'Olleria i Ontinyent.

Pla de xoc per a recuperar el Baix Segura

A més de les actuacions urgents, el Consell iniciarà un "pla de xoc" per a la recuperació del Baix Segura i altres comarques afectades pel temporal. Contemplarà tant ajudes a particulars amb vivendes o vehicles danyats -per destrucció total o parcial- com a xicotetess i mitjanes empreses i autònoms. A través de l'Institut Valencià de Finances (IVF) s'establiran préstecs "a interés zero" destinats a autònoms i microempreses.

També hi haurà subvencions per a les comunitats de regants, entitats de reg i explotacions agrícoles, ramaderes i apícoles, amb l'objectiu que puguen recuperar els cultius, instal·lacions o bestiar. Els danys hauran de superar el 30% de la seua producció, d'acord als criteris establits per la Unió Europea.

Paral·lelament, la Generalitat llança un programa d'ocupació extraordinària dirigida a aturats per a realitzar obres o servicis d'interés general o social en els municipis afectats. També instal·larà oficines comarcals de gestió i atenció als damnificats.

Totes aquestes actuacions s'aprovaran durant les pròximes setmanes, en funció de la complexitat i dels processos administratius. Oltra ha recordat sobre aquest tema que en alguns punts l'aigua no ha baixat del tot, per la qual cosa allí encara es desconeixen els danys globals. "Tot ha d'anar al seu temps, però anem a bon ritme", ha asseverat.

Declaració de zona afectada

Al marge de les ajudes, el Consell insta el Govern a la declaració de les localitats afectades com a zona afectada greument per una emergència de protecció civil -la denominació tècnica de 'zona catastròfica- i la tramitació de subvencions estatals, juntament amb l'activació del fons de solidaritat de la UE per a catàstrofes naturals greus.

Consulta aquí más noticias de València.