Fridays for Future convoca protestes en la Setmana Global d'Acció pel Clima
Fridays for Future convoca protestes en la Setmana Global d'Acció pel Clima FRIDAYS FOR FUTURE

Fridays for Future València ha iniciat aquest divendres la 'Setmana Global d'Acció pel Clima' amb cartells reivindicatius al llarg de la ciutat, la col·locació de màscares en estàtues i la presentació d'una moció en l'Ajuntament per a declarar l'Emergència Climàtica en la capital del Túria. El col·lectiu inaugura així set dies de mobilitzacions per a reclamar "justícia climàtica" i advertir que "el futur de milions de joves està en joc".

Durant la 'Setmana Global d'Acció pel Clima', que se celebra des d'aquest divendres fins al 27 de setembre, el moviment juvenil celebrarà diferents concentracions i activitats que culminaran, divendres que ve, amb una manifestació que recorrerà el centre de València.

"Si no es prenen les mesures necessàries, en 2030 arribarem a un punt de no tornada" i es produirà "el col·lapse", han advertit aquest divendres els portaveus del col·lectiu durant la presentació del programa de mobilitzacions. Al seu juí, "els polítics no actuen" encara que "el futur de milions de joves està en joc".

Per açò, Fridays for Future València durà a terme aquesta setmana accions reivindicatives per la "justícia climàtica". La primera d'elles ha tingut lloc durant la nit d'aquest divendres, amb una pegada "massiva" d'adhesius i la col·locació de màscares a diferents estàtues de la ciutat.

Els adhesius amb els quals ha clarejat la ciutat tenen per lema 'De no actuar, fins a ací podria arribar el nivell del mar' i són obra de l'artista Cere. Estan dedicades, a més, a "totes les persones que han patit els devastadors efectes de la DANA que van tindre lloc la setmana passada".

"Les mesures d'adaptació al canvi climàtic i de mitigació són necessàries per a pal·liar la virulència d'aquestes les inclemències meteorològiques. No podem perdre més temps", ha subratllat una de les portaveus de Fridays for Future València, Paula Espinosa.

A més, s'han col·locat màscares en cadascuna de les estàtues femenines de la font de la Plaça de la Verge que representen les séquies del Túria, com a "símbol de la protecció de l'horta valenciana".

Declarar l'emergència climàtica a València

Així mateix, durant el matí d'aquest dilluns, Fridays for Future ha presentat juntament amb l'Aliança pel Clima una moció en l'Ajuntament de València per a la declaració de l'Emergència Climàtica en la ciutat, on el col·lectiu "no entén que seguisquen sobre la taula" iniciatives com l'ampliació del Port de València i la construcció de la V-21.

En aquest sentit, els integrants de Fridays for Future Valencia s'han mostrat "bastant tristos" perquè, malgrat que "és palpable que la conscienciació sobre el clima ha augmentat entre la població, l'acció política no ha sigut equiparable".

Programa de mobilitzacions

En el marc de la Setmana Global d'Acció pel Clima, Fridays for Future València celebrarà la concentració que convoca en col·lectiu tots els divendres en la Plaça de la Verge a les 18 hores. En aquesta ocasió, estarà dedicada a l'augment del nivell del mar i alertarà de la possibilitat que València acabe afonada".

A més, aquest dissabte, duran a terme a les 12 i a les 18 hores una recollides de fem i de plàstics en les platges, el llit del riu i altres punts de la ciutat. El diumenge, Fridays for Future ha convocat una 'bicicletada' pel centre de València, a les 10 hores, i durant la vesprada durà a terme una acció de conscienciació en les línies de Metrovalència.

Les reivindicacions seguiran el dilluns, amb una seguda en l'Ajuntament de València a les 18 hores, i el dia 25 de setembre, amb "accions relacionades amb com el canvi climàtic afectarà València". El dijous, la jornada estarà dedicada als refugiats climàtics.

La Setmana Global d'Acció pel Clima culminarà divendres que ve, 27 de setembre, amb un "gran dia de vaga" i una manifestació que eixirà a les 18 hores de la plaça de l'Ajuntament, recorrerà el carrer Pintor López fins a la plaça Tetuán i discorrerà pel carrer Colón fins a desembocar en la plaça de l'Ajuntament, on es llegirà un manifest. Fridays for Future ha convidat tota la població a sumar-se a aquesta mobilització, si bé ha puntualitzat que els "agradaria que estiguera encapçalada per la joventut valenciana".

Consulta aquí más noticias de València.