Puig promet anar més enllà en les ajudes i lloa la solidaritat de la ciutadania
Puig promet anar més enllà en les ajudes i lloa la solidaritat de la ciutadania GVA

El 'president' de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha garantit que les administracions aniran "més enllà" en les ajudes per als afectats pel temporal, amb un decret d'emergència des d'aquest divendres per a reparar vivendes i equipaments en el Baix Segura (Alacant), i ha enaltit l'actuació dels veïns de la zona.

"El sentit de la solidaritat ha aparegut des del primer moment; ens hem d'enorgullir com a valencians", ha manifestat aquest dilluns en declaracions a À Punt mentre segueixen els treballs de recuperació en la comarca alacantina. El dispositiu se centra en punts com Almoradí i en uns altres on el riu Segura "està desbocat, sense cap control, i continua baixant amb molta virulència".

Puig ha expressat que va poder comprovar aquest diumenge en primera persona que "no té res que veure en absolut amb altres riuades com la de 1987". També ha lamentat que "cal pensar desgraciadament en el pitjor" davant la desaparició d'un home succionat per una séquia en Dolores (Alacant).

Durant els dies que ha passat en la zona s'ha trobat "veïns en estat de xoc, amb molta tristesa i incertesa però també amb molta solidaritat". Com a exemple, ha destacat que van omplir tres camions d'aliments per a punts sense llum com el mercat de Dolores, després d'una telefonada de l'alcalde.

Davant aquesta situació, el Govern valencià pretén aprovar una espècie de 'pla Marshall' per a "evidenciar que no solament és raonable donar unes ajudes puntuals; cal anar més enllà". Aquest divendres, el ple del Consell es reunirà precisament a Oriola (Alacant) per a aprovar un decret d'emergència que permeta donar resposta al "principi de l'emergència", les vivendes i equipaments arrasats, al costat del fons de contingència per a aquestes situacions.

"L'horta d'Europa"

Després d'aquest primer pas, Puig ha assegurat que la resposta se centrarà en altres conseqüències del temporal, com "els molts llocs de treball que s'han perdut" o la "situació dramàtica en l'agricultura". Ha defès que "cal buscar com rellançar el conjunt de la comarca i reconstruir-la perquè tenia i té molt futur", ha reivindicat, per a ressaltar el seu paper "absolutament pioner" en la indústria agroalimentària: "És l'horta d'Europa".

En definitiva, es tracta que "les persones més afectades sàpien que les institucions estan amb elles i que tornen a la normalitat al més prompte possible". Per part del Govern central, ha recordat que el president en funcions, Pedro Sánchez, va dir que "no escatimarien recursos" durant la seua visita a la comarca, mentre que la ministra de Defensa, Margarita Robles, va garantir que l'Exèrcit romandrà "mentre faça falta perquè encara estem en situació d'emergència".

"Davant una crisi catastròfica com aquesta, els governs tenen tota la legitimitat per a actuar, i crec que tots els grups parlamentaris del Congrés van a recolzar-ho", ha asseverat respecte al paper del Govern en funcions, després de rebre telefonades de suport de "tots els líders" polítics divendres passat.

El cap del Consell ha posat l'accent que les "dificultats econòmiques" de la Generalitat no limitaran l'acció i que exigiran tant el "compromís" del Govern d'Espanya com l'ajuda de la Unió Europea, que també disposa d'un fons per a aquest tipus de situacions catastròfiques. "En general veig una mirada molt positiva per part de totes les administracions", ha reiterat, per a advertir que en cas contrari estarien "fracassant com a governs".

Sota aquest prisma, ha insistit en "l'actuació harmònica" de totes les administracions durant el temporal, així com el "tracte magnífic" que ha rebut dels alcaldes. "Tots hem sabut que havíem d'estar al costat de les persones; doncs lamentablement han mort tres -a la Comunitat Valenciana- i hi ha un desaparegut, això és el pitjor", ha emfatitzat.

Reconstrucció

De cara al futur, ha reconegut que "en alguns llocs va a costar molt temps" recuperar la normalitat perquè "no es tracta d'un desastre homogeni", sinó que se centra en barris i pedanies concretes. El Baix Segura és un territori "molt humanitzat", amb nuclis xicotets de població amb 25 llogarets, i gran quantitat de vivendes unifamiliars o cases de camp. Tot açò fa "molt difícil" el rescat i ha motivat que s'hagen produït més de 100.000 actuacions.

Puig ha remarcat que "'cosir' la Comunitat també es fa en moments tan difícils com aquest" i ha cridat al fet que la resta dels valencians siguen "especialment solidaris amb una comarca que està patint tant".

Per a evitar que es repetisca una altra riuada similar, ha avançat que revisaran tots els plans d'inundabilidad actuals mitjançant una anàlisi "molt rigorosa" i ha recordat que el Consell va aprovar en la passada legislatura el pla d'acció territorial del Baix Segura, que va en eixa línia.

Encara que creu que "no és el moment de fer una esmena a la totalitat de tot el que ha passat en la història", ha assenyalat que "hi ha zones inundables que estan edificades", no solament en aquesta comarca. "Les ferides en el territori sempre tenen conseqüències. Estem parlant d'unes pluges considerables, però el canvi climàtic sempre està ací", ha lamentat.

Consulta aquí más noticias de València.