Comunitat Valenciana

Tebas diu que un jugador li contà el trepijoc Llevant-Saragossa perquè denunciara ell per no ser vist com "un xerraire"

  • VALÈNCIA, 12 (EUROPA PRESS)
El president de LaLiga, Javier Tebas, arriba als jutjats de València per a declarar en el juí per la suposada manya del partit de futbol Levante-Zaragoza de 2011, a València a 12 de setembre de 2019.
El president de LaLiga, Javier Tebas, arriba als jutjats de València per a declarar en el juí per la suposada manya del partit de futbol Levante-Zaragoza de 2011, a València a 12 de setembre de 2019.
Jorge Gil - Europa Press
El president de LaLiga, Javier Tebas, arriba als jutjats de València per a declarar en el juí per la suposada manya del partit de futbol Levante-Zaragoza de 2011, a València a 12 de setembre de 2019.

L'actual president de LaLiga, Javier Tebas, ha explicat al magistrat que jutja el presumpte presumpte trepijoc al partit Llevant-Saragossa de 2011, la victòria del qual va servir a l'equip aragonés per a salvar la categoria, que un jugador que aquell any pertanyia a la disciplina del club aragonés -a qui no ha volgut identificar- li va explicar que aquesta trobada s'havia "arreglat" i li va demanar que posara la denúncia per ell perquè "tenia molta carrera per davant" i si ho feia ell mateix "no tornaria a jugar a futbol", ja que seria vist com "un chivato".

Així ho ha exposat Tebas en la seua declaració com a testimoni en la primera jornada de testificals d'aquest procés, en el qual es jutja la presumpta manipulació del partit disputat en 2011 entre el Reial Saragossa i el Llevant UD. Amb la victòria en aquesta trobada, l'equip aragonés va aconseguir evitar el descens de categoria i va ser el Deportivo de La Corunya el club que va baixar a Segona Divisió.

Es dona la circumstància que, durant la fase de qüestions prèvies, la Fiscalia Anticorrupció i els representants legals de LaLiga i el Deportivo de La Corunya van coincidir en la seua negativa a acceptar la nul·litat demandada pel Reial Saragossa i la resta d'acusats del macrojudici, que havien denunciat el que consideren una "vulneració de drets fonamentals" que al seu parer es va produir en la denúncia que va presentar l'actual president de LaLiga i que va donar origen a aquesta causa.

La figura de l'aleshores vicepresident de LaLiga i actual president va tindre un paper protagonista en les primeres jornades de la vista arran de l'argumentació de l'advocat del Saragossa. Finalment, el jutge va anunciar que decidirà en la sentència sobre la petició del club aragonés d'anul·lar el macrojudici.

Tebas s'ha negat en tot moment a identificar quin jugador li va explicar com es va dur a terme, suposadament, la manipulació d'aquest partit, però ha negat que haja vulnerat el seu secret professional perquè el propi futbolista i client del seu despatx li va demanar que posara la denúncia, ha argumentat.

Ha relatat que el Saragossa estava en una situació "propera al concurs de creditors" i aquest jugador va acudir al seu despatx, a Madrid, a "fer una consulta". "El vaig veure i vam començar a parlar i va sorgir aquest tema. Em va dir que s'havia assabentat d'açò (el presumpte trepijoc) i que estava cansat d'açò i tenia molta pressió", ha afegit.

"Jo li vaig dir que denunciara i ell em va dir que no tornaria a jugar a futbol, que seria un xerraire. Vaig obtindre algunes dades més i vaig denunciar. Ell em va dir que denunciara i que guardara el seu nom", ha il·lustrat sobre com va ser la conversa que va donar origen a aquest procés.

"El jugador em va dir que ell no la podia posar (la denúncia) perquè anava a quedar tacat i que ho fera jo. Em vaig convertir en president de LaLiga i la consciència no em permetia conéixer aquests fets i no denunciar-los", ha afirmat.

Segons ha desenvolupat Tebas, el futbolista li va dir "que el partit el van arreglar i que es va fer amb diners en efectiu". "Em va explicar que els feien transferències perquè els tragueren, se'ls retornaren al club i se'ls donaren a jugadors del Llevant", ha relatat el president de la màxima competició de futbol professional, que també ha assenyalat que aquest jugador li va traslladar que "les quantitats que havien rebut eren sobre 100.000 euros" i va identificar l'exfutbolista Javier Paredes, al doctor Jesús Villanueva i l'aleshores secretari tècnic Antonio Prieto com els encarregats de fer arribar els diners als jugadors granotes.

Per part del Llevant, l'aleshores capità Sergio Ballesteros va ser l'integrant de la plantilla que es va encarregar de rebre i repartir el muntant rebut per part del Saragossa.

CONVERSES AMB LENDOIRO I ROIG NEGUEROLES

Tebas també ha assenyalat a preguntes del fiscal Anticorrupció Pablo Ponce que l'expresident del Deportivo de La Corunya Augusto César Lendoiro -el club gallec va acabar descendint com a conseqüència de la victòria del Saragossa davant el Llevant- li va cridar i li va dir que l'actual entrenador del Valladolid, Sergio González, que pertanyia al Llevant en la temporada del partit investigat, li havia explicat que aquesta trobada "estava manipulada".

Aquesta telefonada es va produir de forma prèvia al partit. Tebas ha indicat que després de parlar amb Lendoiro va cridar immediatament el president de l'equip valencià, Quico Catalán, i aquest li va assegurar que els seus jugadors li havien dit que "no hi havia res".

No obstant açò, arran del relat que posteriorment li va fer l'aleshores jugador del Saragossa i que "hi havia un rum-rum sobre el partit" va acabar presentant la denúncia l'any 2013, en la qual es referia a dos partits més de la temporada següent a la del Llevant-Saragossa i sobre els quals ha dit desconéixer per què no s'han investigat.

La temporada següent, ha continuat, Vila-real i Saragossa es jugaven el descens i va rebre una telefonada del conseller delegat del club castellonenc, Fernando Roig Negueroles, que li va traslladar que "calia vigilar al Saragossa" perquè Javi Venta, que havia jugat en el Llevant i militava aleshores en el Vila-real, li havia confirmat que "van comprar el Llevant-Saragossa".

També ha posat en relleu que es va reunir amb l'empresari del futbol Enrique Pina, que li va explicar que hi havia "un intermediari del Saragossa per a comprar partits", que li havien encarregat que "arreglara els dos o tres últims partits de la temporada" i que "tenia gravat com s'ho encarregaven".

Igualment, s'ha referit als altres dos partits sobre els quals va denunciar una possible manya i que afectaven Getafe i Racing de Santander. En el primer, ha comentat, "hi havia expulsions molt primerenques, que estaven molt provocades pel Getafe", mentre que recorda que en l'altre cas "l'entrenador del Racing parlava que el baix rendiment dels seus jugadors els havia fet perdre".

Si en qualsevol de les dos temporades s'haguera consumat el descens del Reial Saragossa, Tebas ha afirmat que el club aragonés hauria passat a situació de liquidació i ni tan sols podria haver iniciat el concurs de creditors.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento