Comunitat Valenciana

Més permisos de paternitat que de maternitat

  • Segons CCOO PV, s'han tramitat 1.717 prestacions de paternitat més que de maternitat en el primer semestre.
136.000 permisos de maternidad y paternidad gestionados durante los tres primero
136.000 permisos de maternidad y paternidad gestionados durante los tres primero
FUNDACIÓN UNICAP - Archivo
136.000 permisos de maternidad y paternidad gestionados durante los tres primero

La Seguretat Social ha tramitat 1.717 processos de prestacions de paternitat més que de maternitat durant el primer semestre de l'any, una tendència que ha anat augmentat des de 2017, segons les dades facilitades per CCOO PV, sindicat que si bé considera “positiu” el “canvi de cultura cap a una coresponsabilitat de les cures”, lamenta la “menor presència de dones en el mercat laboral”.

D'aquesta manera, el nombre de permisos de paternitat (13.793) ha sigut superior al de maternitat (12.076) en el primer semestre de 2019 en la Comunitat Valenciana, d'acord amb les dades de la Seguretat Social recollits per CCOO PV.

Aquesta tendència es va iniciar en 2017, any en què per primera vegada va haver-hi més homes (26.109) que dones (25.998) que van percebre la prestació per naixement de fill/a. Respecte al primer semestre de 2018, s'ha produït un increment d'un 11,7% dels permisos de paternitat i, al mateix temps, un descens d'un 1,5% en els permisos de maternitat.

Aquest fenomen es produeix, a més, en les tres províncies. CCOO PV ha insistit que és “positiu” l'increment de les prestacions per paternitat, perquè “demostra un canvi de cultura cap a la coresponsabilitat en les cures i la criança”, un avanç que el sindicat “sempre ha defensat”.

Segons el sindicat, un altre dels factors que explica aquest canvi és el fet que el mercat de treball és “desigual”, on els homes tenen majors taxes d'ocupació i ocupabilitat que les dones. Per tant, les mesures encaminades cap a la coresponsabilitat “han d'anar acompanyades d'accions que corregisquen la discriminació cap a les dones en el mercat laboral”.

Major despesa amb les huit setmanes

El recent canvi en la normativa (des de l'1 d'abril de 2019 el permís de paternitat s'ha elevat a huit setmanes) ha comportat un increment interanual del 41,4% de la despesa en el pagament de les prestacions per paternitat, fins als 26,6 milions.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento