Comunitat Valenciana

El TC admet a tràmit el recurs del Govern contra la Llei de Mancomunitats de la Comunitat Valenciana

  • El ple del Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat promogut pel president del Govern central contra la Llei de Mancomunitats de la Comunitat Valenciana i que es va presentar perquè l'executiu considerava que la normativa obria la porta al fet que aquests organismes supramunicipals pogueren tindre Policia Local quan aquesta possibilitat ja ha sigut rebutjada pel propi TC.
Tribunal Constitucional
Tribunal Constitucional
EUROPA PRESS - Archivo
Tribunal Constitucional

Així consta en una disposició, amb data de 5 de setembre de l'alt tribunal en el qual el ple, a proposta de la secció quarta, va decidir admetre el recurs d'inconstitucionalitat en relació amb la disposició addicional segona de la Llei 21/2018, de 16 d'octubre, de Mancomunitats de la Comunitat Valenciana.

El ple ha donat trasllat de la demanda i documents presentats, al Congrés, Senat, Les Corts i el Consell perquè, en el termini de 15 dies es puguen personar en el procés i formular les al·legacions convenients.

El Consell de Ministres va acordar el passat 5 d'abril recórrer al TC la Llei de Mancomunitats, en concret, la disposició addicional segona de la llei, que contempla que les mancomunitats que hagen assumit competències en matèria de Policia Local, les exerciran conforme al que es disposa en la normativa bàsica estatal i l'autonòmica de coordinació de policies locals.

Segons argumentava l'Executiu, s'està facilitant la possibilitat de la prestació supramunicipal de la Policia Local, quan aquesta possibilitat ha sigut rebutjada pel Tribunal Constitucional en diferents sentències. En aquesta línia al·legava que es vulnerava en concret l'article 51.1 de la Llei Orgànica de Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat (LOFCSE).

La presentació del recurs compta amb l'informe favorable del Consell d'Estat, que recorda que la doctrina del TC assenyala que només poden comptar amb policia pròpia les entitats locals que la Llei de Règim Local classifica com a entitats locals territorials i no les que, fora d'eixe grup, gaudeixen també de la condició d'entitats locals, però representen un àmbit territorial inferior o superior al municipal.

A més, es vulnerava segons el Govern l'article 51.3 de la citada llei orgànica de cossos de seguretat quan estableix que la Policia Local només podrà actuar en l'àmbit territorial del municipi respectiu, excepte en situacions d'emergència i previ requeriment de les autoritats competents o a través dels acords de col·laboració previstos en la disposició addicional cinquena de la LOFCSE.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento