Comunitat Valenciana

Puig destaca l'"autenticitat" del raïm del Vinalopó i aposta per obrir mercats

  • Els reptes del sector són aprofundir en la internacionalització, “garantir l’aigua” i atraure els joves.
  • Aquest dijous s’ha celebrat la presentació de la campanya 2019-2020 d’aquest producte.
Imagen del primer corte de racimo de la Uva embolsada del Vinalopó
Imagen del primer corte de racimo de la Uva embolsada del Vinalopó
GVA
Imagen del primer corte de racimo de la Uva embolsada del Vinalopó

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha subratllat la "singularitat i autenticitat" de la Denominació Oficial Protegida Raïm de Taula Embossada del Vinalopó i ha destacat la importància d'una "estratègia conjunta" amb el sector per a continuar consolidant l'obertura a nous mercats i per a garantir els recursos hídrics necessaris per a l'agricultura.

Així ho ha afirmat en la seua intervenció en la presentació de la campanya 2019-2020 d'aquest producte, a la qual també ha assistit la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà. A més, Puig ha participat en el tall del primer ram de la campanya.

"Després de tants anys el Raïm del Vinalopó manté l'essència, la singularitat i l'autenticitat", ha afirmat Puig, que ha destacat l'aposta realitzada pel sector per a internacionalitzar aquest producte que celebra el seu centenari. Ha al·ludit a la importància de la Xina com a mercat per al raïm i ha recordat que les exportacions agroalimentàries a aquest país han augmentat d'1 milió d'euros a 28 milions en cinc anys.

Un altre dels objectius, ha afegit, és "garantir l'aigua" per a assegurar el desenvolupament del sector i, sobre aquest tema, ha remarcat que "cal buscar solucions estables i per sempre".

Atraure joves a l'agricultura

"Hui és un dia en què se simbolitza la unitat del sector i la importància de treballar junts", ha manifestat el cap del Consell, que ha afirmat que s'ha de "atraure els joves a l'agricultura i fer atractiu el treball", per a això ha considerat fonamental que s'establisca "una aliança intergeneracional".

Així mateix, ha apostat per consolidar les fórmules de col·laboració dins del sector, i d'aquest amb les administracions. Per a això, ha afegit, la Llei d'Estructures Agràries tindrà un paper clau. A més, ha apostat per reforçar el paper de l'agricultura mediterrània en l'àmbit europeu, així com la seua importància en la Política Agrària Comuna.

"El paper protagonista és del sector, dels agricultors i els regants, però les institucions hem d'acompanyar, donar suport i generar l'entorn d'estabilitat perquè continue desenvolupant-se el Raïm del Vinalopó", ha ressaltat.

Un altre dels reptes, ha afegit, és el que planteja l'eixida del Regne Unit de la Unió Europea, davant el qual Puig ha defensat la necessitat que el sector s'internacionalitze en major mesura.

Mazón reivindica el transvasament i la seua gestió

També ha assistit el president de la Diputació d'Alacant, Carlos Mazón, que ha destacat els paràmetres de qualitat que té aquest producte enfront d'altres competidors del mercat i ha aprofitat per a reivindicar dos aspectes fonamentals en pre a propiciar la pervivència del sector: eliminar la possibilitat d'un copagament del transvasament Xúquer-Vinalopó als regants i usuaris, i la necessitat de retornar-los la gestió d'aquesta infraestructura.

La corporació provincial ha recordat, en un comunicat, que col·labora des de fa anys amb els Consells Reguladors de les Denominacions d'Origen de la província per a l'impuls, promoció i difusió dels productes típics del territori, entre els quals es troba el Raïm de Taula Emborsada del Vinalopó.

Previsió de 50 milions de quilos de raïm

Després de l'inici aquest dijous de la temporada de recol·lecció del raïm, s'estima tancar l'etapa amb unes xifres que ronden els 50 milions de quilos i superen el 40% d'exportacions internacionals. En aquesta línia, Carlos Mazón ha recordat l'aportació de 9.000 euros que la institució provincial ha injectat aquesta anualitat per a la campanya de promoció europea d'aquest producte agrícola, concretament per al manteniment de la seua infraestructura informàtica i la posada en marxa del programa de gestió.

"El raïm emborsat del Vinalopó aporta una seguretat, una tranquil·litat i una qualitat al consumidor final pel seu sabor i pels seus components nutritius que no ofereixen altres varietats del mercat", ha destacat Mazón, qui ha ressaltat que en aquest acte es busca "donar suport no solament al sector del raïm, sinó també a les denominacions d'origen per l'esforç que han fet a consolidar-se com a productes emparats en aqueixa denominació".

Finalment, el president s'ha referit a les "desfavorables" condicions fiscals que sustenta i ha posat l'accent en el fet que estan "en un hivern fiscal dirigit quasi exclusivament al sector". "Venim reclamant exempcions, ajudes especials, rebaixes a les cotitzacions de la seguretat social perquè no poden assumir mesures com aquesta i amb aquesta pressió fiscal a la qual se li està sotmetent, se l'obliga a no ser tan competitiu com s'esforça a ser", ha resolt.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento