Una protesta a València defensa la supervivència de l'Amazones
Una protesta a València defensa la supervivència de l'Amazones EUROPA PRESS

Una protesta celebrada aquest divendres a València davant el Consolat del Brasil ha defensat la "supervivència" de l'Amazones i de tot el seu ecosistema i ha reclamat la finalització de la "destrucció" d'aquest entorn natural.

Així, amb lemes com a 'Stop destrucció de l'Amazones', 'L'Amazones no està en venda', 'La selva no es ven, es defensa', 'Poder respirar hauria de ser una prioritat' i 'No podem respirar sense els pulmons de la Terra' han rebutjat les polítiques que el govern brasiler aplica en aquest entorn.

En la concentració, impulsada pel col·lectiu Fridays for Future Joventut pel clima de València, ha participat al voltant d'un centenar de persones, entre elles representants d'altres entitats i responsables polítics com el regidor de Mobilitat Sostenible i de Platges de València, Giuseppe Grezzi.

"Fridays for Future a València es concentra davant el Consolat del Brasil perquè per part del govern del Brasil s'estan duent a terme per la protecció del medi ambient unes polítiques que anomenen ambientals però que no ho són i que es basen en destruir l'Amazones i a acabar amb tot el que pot ser el futur del Brasil i de tot el món", ha exposat la portaveu d'aquest col·lectiu, Ana Calahorrano.

Així, ha assegurat que "l'Amazones és un ecosistema que produeix el 20% de l'oxigen per a tothom" i ha ressaltat, en conseqüència, que la seua destrucció "no és un tema que només afecte al Brasil" sinó una qüestió "incumbeix a tothom".

Calahorrano ha comentat que es preveu que a la concentració d'aquest divendres se sumen "en unes setmanes més accions", tenint en compte "la gravetat" de la situació que viu l'Amazones. "La gravetat de l'assumpte ens portarà a convocar més vegades i a ajuntar-nos amb altres col·lectius que també estan preocupats per l'Amazones", ha apuntat.

Preguntada per les accions que es poden dur a terme a Espanya per a pal·liar els problemes que amenacen a l'Amazones i el seu entorn, la portaveu de Fridays for Future ha considerat que aquests "es comencen a solucionar parant les polítiques destructives que està duent a terme el govern -del president del Brasil, Jair-Bolsonaro".

"Des d'Espanya ajudaria molt repensar com estem consumint i a quin tipus d'empreses estem ajudant perquè si estem donant suport a empreses que estan destruint l'Amazones, d'alguna manera estem legitimant i finançant això i contribuint a la seua destrucció", ha agregat. Així mateix, ha instat a "trobar grups locals d'activistes que estiguen protestant pel mateix" per a "ajuntar forces i fer-nos sentir tots".

"Repensar el nostre consum"

Calahorrando ha comentat que "la desforestació de l'Amazones es deu principalment als cultius de soja per a alimentar bestiar i criar animals que després són convertits en menjar" i ha subratllat que "tots hauríem de repensar el nostre consum i hàbits alimentaris per a no contribuir a la destrucció dels ecosistemes i de l'Amazones en concret".

Per part seua, el regidor de Mobilitat Sostenible i Platges ha expressat el "suport" de l'Ajuntament de València a la mobilització impulsada aquest divendres per Fridays for Future i ha advertit del "repte fonamental" que es té enfront de la situació que viu l'Amazones i la resta de la Terra.

"Estem a la vora del col·lapse. La situació que s'ha generat al Brasil, per molt llunyana que ens semble, és una situació gravíssima perquè tot el que es crema allí ho patim ací amb l'increment vertiginós dels efectes del canvi climàtic", ha manifestat l'edil.

"Terrorisme ambiental"

Igualment, Grezzi ha considerat que "hi ha una relació directa entre el que ha fet el president Bolsonaro per a encoratjar la transformació agrícola i la destrucció de l'Amazones i les cremes incontrolades que s'estan fent" i ha afirmat que "estem davant terrorisme ambiental".

Després d'això, el responsable municipal ha ressaltat que "l'ONU hauria d'intervindre i prendre partit portant a Bolsonaro davant el Tribunal Penal Internacional perquè s'està destruint un patrimoni que no és sol del Brasil sinó de tota la humanitat", a més de destacar les conseqüències del canvi climàtic i de la deterioració del planeta.

Consulta aquí más noticias de València.