Una pel·lícula d’animació valenciana entra en la carrera per l’Oscar
Una pel·lícula d’animació valenciana entra en la carrera per l’Oscar HAMPA STUDIO

El llargmetratge 'Buñuel en el laberinto de las tortugas', que s'ha convertit en la principal sorpresa del trio de cintes preseleccionades a convertir-se en la candidata espanyola a l'Oscar a la Millor pel·lícula de parla no anglesa, té participació valenciana, ja que està coproducida per Hampa Studio.

L'estudi celebrava aquest dimecres l'elecció d'aquest títol, la primera pel·lícula d'animació espanyola preseleccionada per l'Acadèmia de Cinema per als Oscar, ja que 'Chico i Rita', de Fernando Trueba, va estar nominada en la categoria d'animació. El seu treball es juga la candidatura final amb dos grans del cinema espanyol: Pedro Almodóvar, amb 'Dolor y gloria', i Alejandro Amenábar, per 'Mientras dure la guerra'.

"La nostra peli 'Buñuel en el laberinto de las tortugas', preseleccionada per als Oscars", celebrava l'estudi en les seues xarxes socials. Segons explica el director de la productora en el blog de l'empresa, Álex Cervantes, aquesta pel·lícula -en la producció de la qual també participen Sygnatia, Glow i Submarine- és "el màxim exponent espanyol de l'argument que l'animació no és un gènere sinó una tècnica".

"Així ho van entendre en el Festival de Màlaga on va ser nominada a millor pel·lícula, portant-nos premi de la crítica a millor pel·lícula, a millor òpera primera i millor música", afig.

Per part seua, el director del film, Salvador Simó, ha assegurat que "el premi és que es prenga l'animació seriosament". "L'animació també és cinema i això és una cosa que moltes vegades hem oblidat. Si això ajuda al fet que es comence a prendre l'animació seriosament, el premi no és només meu", ha assenyalat el realitzador.

Simó ha continuat la seua reivindicació de l'animació espanyola -"abans d'aquesta pel·lícula vaig treballar en 'El libro de la selva' i el 25% de l'equip era espanyol", ha asseverat- i no ha descartat optar a l'Oscar directament en la categoria d'animació.

'Buñuel en el laberinto de las tortugas' es va estrenar divendres passat a Los Angeles i Nova York i "la recepció ha sigut tremendament bona". "Però estarem licitant amb grans pel·lícules i potser és el pitjor any per a optar", ha lamentat.

La cinta es basa en la novel·la gràfica de Fermín Solís i viatja al París dels anys trenta, on la pel·lícula 'La edad de oro' provoca un escàndol i el seu autor, Luis Buñuel, que pensava estar destinat a ser l'estrela del surrealisme, es queda sense suports. En aqueix context, algú li ofereix un projecte documental sobre un dels llocs més pobres d'Espanya, Las Hurdes, però Buñuel no compta amb diners per a dur-ho a terme.

'Dolor y gloria' a Paterna

D'altra banda, es dóna la circumstància que una altra de les candidates, 'Dolor y gloria' de Pedro Almodóvar, té també vinculació valenciana, ja que va ser rodada en la localitat de Paterna (València).

De fet, recentment l'ajuntament d'aquest municipi va realitzar la primera ruta guiada per les coves que van servir d'escenari en l'última creació del director manxec.
En ella, els visitants van descobrir secrets del rodatge i van conéixer la manera en la qual es vivia en aquests habitatges construïts i habitats per les famílies paterneres des del segle XIX.

Consulta aquí más noticias de València.