Acaip denuncia que les presons valencianes estan "per damunt de la seua capacitat"
Acaip denuncia que les presons valencianes estan "per damunt de la seua capacitat" GOOGLE MAPS - Archivo

El sindicat Acaip ha advertit que s'ha produït un increment de quasi el 2% de la població interna en les presons de la Comunitat Valenciana, en passar de 6.520 persones amb dades de juny de 2017 als 6.644 d'abril de 2019. Això suposa que es trenca la tendència a la baixa dels últims anys en els establiments penitenciaris valencians que, segons assegura el col·lectiu professional de funcionaris, estan "per damunt de la seua capacitat".

Així, l'informe que anualment elabora el sindicat sobre la població reclusa en la Comunitat Valenciana, amb dades a 1 d'abril de 2019, revela que el nombre d'interns ha passat dels 6.520 als 6.644 actuals, un augment que "trenca la tendència dels últims anys".

Això, segons Acaip, "torna a posar de manifest que la Comunitat Valenciana no veu reflectida en la majoria de les seues presons el descens de població reclusa que ha experimentat el sistema penitenciari espanyol".

El creixement es deu "en gran part al fet que es tracta d'una regió amb un nombre important d'interns espanyols, com demostra que, especialment en el cas de les dones, el percentatge d'interns estrangers està per davall de la mitjana nacional", segons el sindicat.

En relació a la procedència dels interns, el 75,65% són d'origen espanyol i el 24,35% són estrangers. En el cas de les internes dones, aquest percentatge d'estrangeres baixa fins al 19,22%, set punts per davall de la mitjana nacional.

Respecte a l'estructura de la població reclusa preventiva, que segons l'informe s'ha incrementat, per grups d'edat, el 28,02% dels presos són menors de 30 anys, mentre que en la població reclusa condemnada a penes de presó, el 51,25% dels interns penats són menors de 40 anys. A més, un 91,47% de la població reclusa són homes i un 8,53% dones.

Tots els centres, “per damunt de la seua capacitat”

L'informe conclou que tots els centres de la Comunitat estan "per damunt de la seua capacitat", especialment el Centre Penitenciari d'Alacant Compliment (Fontcalent), amb un 81% de sobreocupació, i l'Establiment Penitenciari de València (Picassent), amb "un 65% d'interns més dels que hauria d'haver-hi". Aquests dos centres, segons Acaip, es troben entre els més massificats del sistema penitenciari espanyol.

Una altra de les conclusions de la publicació és que només hi ha dos centres penitenciaris que superen la mitjana nacional respecte a interns homes reincidents. "Molts d'aquests interns, que ja han passat en diverses ocasions per presó, solen ser més conflictius i protagonitzar incidents regimentals amb més freqüència", han assegurat des del sindicat.

Quasi la meitat dels presos són reincidents

De fet, el 46,47% dels presos són reincidents i un 53,53% són primaris. Per sexes, el 42,53% de les dones han sigut condemnades en diverses ocasions, mentre que en el cas dels homes la xifra puja al 49,26%.

Així mateix, l'informe destaca que continua l'increment del nombre d'interns homes que estan condemnats a penes de presó de durada igual o superior als 15 anys, que ja representen més de l'11% del total, i continua l'increment d'interns a la presó preventiva a l'espera de judici. A més, la major part d'aquest increment es produeix en la franja d'edat inferior als 30 anys.

"Mentre els nous interns preventius són cada vegada més joves, les plantilles de funcionaris són cada vegada més vells. La mitjana d'edat ja està entorn dels 50 anys", ha advertit el sindicat.

Augmenten els interns amb mesures de seguretat

D'altra banda, continua augmentant el nombre d'interns als quals se'ls apliquen mesures de seguretat, la majoria d'ells amb patologies psiquiàtriques, que a més provoquen nombrosos incidents en els centres, sent la majoria inimputables.

Les presons de la Comunitat acullen un gran nombre d'interns i internes classificats en Primer Grau (els més perillosos del sistema penitenciari, que han protagonitzat nombrosos incidents durant la seua estada a la presó), recorda Acaip.

En aquest sentit, els centres de Castelló II (Albocàsser) amb 43 interns, i l'Establiment Penitenciari de València (Picassent), amb 36, estan entre els cinc centres a nivell estatal amb més interns homes en aquesta situació.

Les presons valencianes alberguen quasi un terç de les preses classificades en Primer Grau en tot el territori nacional (les més perilloses del sistema penitenciari). El centre de Picassent alberga més del 26% d'aquest tipus d'internes en el conjunt de l'Estat.

Finalment, Acaip ha destacat que les condicions de seguretat en els mòduls del centre penitenciari de València on estan situats aquests interns no són les més adequades, especialment si es comparen amb els centres de construcció més moderna.

Consulta aquí más noticias de València.