Comunitat Valenciana

La llista d'espera per a operar-se baixa 12 dies en el primer semestre

  • El nombre de pacients que esperen una intervenció no urgent es manté per damunt de 66.000 en la Comunitat.
Hospital La Fe de València
Hospital La Fe de València
GVA - Archivo
Hospital La Fe de València

El temps d'espera estructural per a procediments quirúrgics no urgents amb cirurgia programada és de 83 dies en la Comunitat Valenciana, la qual cosa suposa una reducció de la demora mitjana en 9 dies en relació amb les dades que oferia el tall de desembre de 2018, de 92 dies. Mentrestant, la demora total passa dels 115 dies referits a desembre del 2018, als 103 del passat mes de juny.

Segons les dades publicades en la seua pàgina web per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, el número total de pacients se situa en 66.659 persones, una xifra molt similar als 66.448 de desembre de 2018.

La demora estructural expressa el temps d'espera mitjà de pacients inclosos en el registre de llista d'espera quirúrgica que es troben en situació de ser intervinguts i l'espera de la qual és atribuïble a l'organització i els recursos disponibles del propi sistema. Per part seua, la demora total que s'ha reduït en 12 dies, és la referida a la mitjana del total tant dels pacients en espera estructural com aquells que figuren en espera no estructural definida per la decisió del propi pacient, atenent els seus motius personals o preferències per a rebutjar les opcions oferides.

El 31 de gener passat es va publicar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana l'acord del Consell que regulava el programa especial de productivitat per a la reducció, en 2019, de la demora assistencial en el Sistema Valencià de Salut.

Després de cinc mesos d'aplicació del programa, consistent en l'activitat assistencial realitzada fora de la jornada habitual de treball per part del personal estatutari en els departaments de salut i hospitals gestionats directament per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, des d'aquest departament destaquen la “tendència a la baixa tant en la demora estructural com en la total, així com en els resultats per especialitats, en les quals destaca la cirurgia maxilo-facial amb 34 dies menys de demora, la reducció en 16 dies en cirurgia general i la ginecològica, els 15 dies menys en cirurgia plàstica o els 14 en cirurgia toràcica”.

Segons destaquen des de la conselleria que dirigeix Ana Barceló, els temps d'espera quirúrgica “en cap cas es refereixen a intervencions urgents, que són ateses de forma preferent”.

Especialitats amb més pacients 

Les especialitats que acumulen un major nombre de pacients són, per aquest ordre, traumatologia, oftalmologia i cirurgia general. Les patologies amb més demanda són les cataractes, les hèrnies inguinals i les operacions per a col·locar pròtesis de genoll i maluc.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento