Comunitat Valenciana

La Fiscalia respecta el pacte amb Blasco i la rebaixa de pena

  • La Generalitat i ONGD van manifestar la seua “radical” oposició i exigeixen que no es dicte “una sentència còmoda”.
Inicio del segundo juicio del caso Cooperación en Valencia
Inicio del segundo juicio del caso Cooperación en Valencia
Francisco Martínez - Europa Press
Inicio del segundo juicio del caso Cooperación en Valencia

El maig passat, la Fiscalia Anticorrupció va acordar amb el exconseller valencià de Solidaritat i exportaveu del PP en Les Corts Rafael Blasco i l'empresari Augusto César Tauroni –principals acusats en el cas Cooperació– que tots dos acceptaren la rebaixa a tres anys i mig de presó la seua petició inicial de pena de 16 i 21 anys, respectivament. Un pacte que el dimecres va ser ratificat pel fiscal Anticorrupció Jesús Carrasco, qui va exposar que respecta “en els termes més escrupolosos” els pactes que aconseguits amb els principals acusats.

Ho va fer en la seua elevació de conclusions provisionals a definitives, en una de les últimes jornades del segon judici en el qual es jutgen dues peces del conegut cas Cooperació –2 i 3– per les presumptes irregularitats en subvencions a ONG i el fallit hospital d'Haití, i malgrat l'oposició que van mostrar les altres dues acusacions: l'Advocacia de la Generalitat i la Coordinadora Valenciana de ONGD.

Totes dues institucions es van oposar “radicalment” a aquests acords i van reivindicar que “no es poden regalar rebaixes de penes” ni dictar “una sentència còmoda” perquè aquests pactes “no vinculen al tribunal, que ha de mirar tant les conformitats com els fets provats en el judici”.

La Coordinadora continua reclamant 16 anys de presó per a Blasco i 22 per a Tauroni; la Generalitat assegura que són “una organització criminal” i explica que, de la despesa de 5.670.000 € que va destinar la conselleria que dirigia Blasco a projectes de cooperació, només va arribar a destinació un 10,32%.

Els acusats que van arribar a un pacte amb la Fiscalia són Blasco –que ja va complir 3 anys i 7 mesos per la primera peça del cas–, Tauroni, l'ex secretària general de la conselleria Tina Sanjuán, l'excap d'àrea de Solidaritat, Marc Llinares, així com Alina Indiekina Lisenko i María Isabel Castillo López.

Admissió i multa 

Blasco va reconéixer haver comés malversació de cabals, prevaricació i falsedat en la trama que hauria desviat 5 milions d'euros públics. I va aportar 800.000 € amb els quals rescabalar la seua responsabilitat civil. Tauroni va admetre els fets i es va conformar amb una multa de 40.000 €.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento