El judici per la visita del papa se celebrarà de març a juny
El judici per la visita del papa se celebrarà de març a juny EUROPA PRESS - Archivo

Del 9 de març al 4 de juny de 2020, amb tretze jornades al març, dotze a l'abril, quinze al maig i quatre al juny. En total, durant 44 sessions repartides per eixes dates, l'Audiència Nacional jutjarà la peça de la trama Gürtel relativa a la visita del papa Benet XVI a València en 2006. En ella està processat l'expresident de Les Corts i exdirector general de la Policia Juan Cotino, a més d'altres 23 persones entre les quals estaria també l’exdirector de la radiotelevisió pública valenciana (RTVV) Pedro García Gimeno, que també va ser excap de premsa dels presidents Eduardo Zaplana i Francisco Camps. 

Per a Cotino, el fiscal demana 11 anys de presó; per a García Gimeno fins a 40, la major petició de pena realitzada. No obstant això, l'Audiència Nacional, en la seua seu de San Fernando de Henares (Madrid), també jutjarà a nou empreses i diversos alts càrrecs d'RTVV, així com al capitost de la xarxa Gürtel, Francisco Correa (que s'enfronta a 38 anys de presó); el seu número dos, Pablo Crespo (37); Álvaro Pérez, el Bigotes (37), i el considerat blanquejador del grup i exvicepresident de Repsol YPF Jose Ramón Blanco Balín (18), tots condemnats per altres peces de la trama. 

El tribunal investiga en aquesta peça sobre la contractació de pantalles i megafonia a empreses de la xarxa per als actes de la visita del papa a València, el cost del qual –7,4 milions d'euros– suposadament va ser fixat pels imputats, els qui van decidir que ho assumira l'ens públic RTVV, que al seu torn l'adjudicaria a través de Teconsa, empresa pantalla del grup Correa. Com a conseqüència d'això, el magistrat que dirigeix la causa, José de la Mata, entén que van poder incórrer en aquest procediment en fins a huit delictes, entre els quals estarien els d'associació il·lícita, prevaricació, malversació, frau, falsedat, contra la Hisenda Pública, blanqueig de capitals i suborn. 

Segons el ministeri públic, Cotino, el Bigotes, Crespo, Correa i Gimeno “van acordar” atribuir a RTVV el cost d'aqueix contracte per a “apoderar-se directament dels fons públics” de la televisió valenciana als quals el seu llavors director “tenia més fàcil accés”. Així, segons el fiscal, Gimeno va aconseguir “sostraure fons públics” de la RTVV per 3,3 milions d'euros, que es va repartir amb Correa, Crespo, el Bigotes i Blanco Balín. 

El servei, va dir el fiscal, va ser adjudicat presumptament de forma irregular a Tecosna –empresa que mai abans s'havia interessat en aquest tipus de serveis i no tenia cap experiència en el sector audiovisual– “gràcies a la voluntària i conscient actuació” d'empleats d'RTVV als quals també acusa la Fiscalia: Ricardo Calatayud, Luis Sabater Balaguer, Antonio de la Víuda, Juan Prefaci, Encarnación Pérez, José Llorca, Vicente Sanz i Salvador Benjamín Íñiguez.

Peça paral·lela contra Camps 

Paral·lelament a aquesta causa, un jutjat de València investiga els contractes realitzats per la Fundació V Trobada Mundial de les Famílies per a la preparació de la visita del papa en un procediment en el qual estan imputats l'expresident valencià Francisco Camps (PP) i altres set persones, entre elles el bisbe auxiliar de València Esteban Escudero, per suposats delictes de prevaricació administrativa, malversació i frau.

Consulta aquí más noticias de València.