Comunitat Valenciana

València pujarà l'IBI als propietaris amb més de 10 pisos buits i paralitzats

  • Joan Ribó i Sandra Gómez signen l'Acord del Rialto, que inclou 64 mesures i s'avaluarà de forma periòdica.
  • Aposta pel feminisme, l'ocupació, l'educació de 0 a 3 anys i impulsarà la llei de capitalitat en Les Corts.
  • Inclou la creació de noves línies en l'EMT, el redisseny de places emblemàtiques i una taxa turística.
  • El document de Compromís i PSOE advoca per concloure el Parc Central i materialitzar el de Desembocadura.
  • Consulta ací el document íntegre del pacte de Govern de l'Ajuntament de València (en PDF).
L'alcalde de València, Joan Ribó, i la vicealcaldesa primera, Sandra Gómez, després de formalitzar el nou acord de govern entre Compromís i PSPV: el 'Pacte del Rialto'.
L'alcalde de València, Joan Ribó, i la vicealcaldesa primera, Sandra Gómez, després de formalitzar el nou acord de govern entre Compromís i PSPV: el 'Pacte del Rialto'.
Jorge Gil - Europa Press
L'alcalde de València, Joan Ribó, i la vicealcaldesa primera, Sandra Gómez, després de formalitzar el nou acord de govern entre Compromís i PSPV: el 'Pacte del Rialto'.

L'Ajuntament de València pujarà l'Impost de Béns immobles (IBI) a aquells propietaris que mantinguen més de 10 habitatges buits i fora del mercat, una actuació que afectarà fonamentalment bancs, fons d'inversió i grans empreses.

Aquesta és una de les mesures més noves incloses en l'anomenat Acord del Rialto, que han signat aquest dijous en nom de Compromís i PSPV-PSOE l'alcalde de València, Joan Ribó, i la vicealcaldessa Sandra Gómez per a governar la ciutat durant els pròxims quatre anys.

Es tracta d'una de les 64 actuacions recollides en el document, estructurat en sis eixos i negociat durant setmanes per tots dos partits, no sense moments de tensió, per a ser desenvolupat en un programa de Govern que serà avaluat de forma periòdica. L'anterior Pacte de la Nau signat també amb València en Comú, recollia 36 mesures.

Ciutat feminista

El primer apartat de l'acord contempla mesures específiques per a garantir la paritat en els òrgans municipals, l'elaboració de pressupostos amb perspectiva de gènere i orientats cap a la igualtat entre homes i dones, i la creació de la primera agència de desenvolupament local amb perspectiva de gènere d'Espanya. Es reforçaran els recursos de prevenció contra la violència masclista, el grup GAMMA de la Policia Local i es reservarà habitatges públics per a les víctimes i les seues famílies.

Oportunitats i ocupació

Es desenvoluparan plans per a col·lectius amb dificultats per a la inserció laboral, com a joves, majors de 55 anys, parats de llarga durada o en risc d'exclusió social. Hi haurà un pla específic per a atracció i retenció del talent a la ciutat, s'impulsaran iniciatives d'ocupació sostenible, l'impuls emprenedor en La Marina, se simplificaran tràmits i es donarà suport a sectors com el agrícola i el comercial.

Dret a la ciutat

La mesura més destacada és la reurbanització de les places emblemàtiques del centre: Bruges, Mercat, Reina, Ajuntament i Sant Agustín, tendents a una major conversió en zona de vianants. També s'estendrà als centres històrics i places dels barris i pobles, així com la mobilització de solars per a usos ciutadans.

Un altre anunci destacat és la potenciació d'infraestructures verdes amb l'impuls al Parc Central, el desenvolupament del Parc de Desembocadura a Natzaret o el projecte per a renaturalizar el nou llit del riu Túria.

En matèria d'habitatge, s'activarà un pla de lloguer assequible, es mobilitzarà sòl per a construir, s'exigirà el màxim legal d'habitatges públics i socials en els nous desenvolupaments de la ciutat i s'escometrà l'esmentat recàrrec a l'IBI a les grans propietaris d'habitatges buits perquè les posen en el mercat i baixen els preus. També es recull un “impost turístic progressiu” amb l'aprovació prèvia de la Generalitat i “consensuat amb el sector” destinat a sufragar despeses del turisme i a millorar la seua qualitat i promoció. Es limitaran els apartaments turístics.

En mobilitat, es potenciaran els itineraris per als vianants en els grans eixos, s'impulsarà el pla València Ciutat 30, el cotxe elèctric i compartit, el pla director de la bici i s'augmentaran les línies de l'Empresa Municipal de Transports (EMT), a més de crear noves ràpides i s'impulsaran bonificacions a joves i persones amb ingressos reduïts.

En serveis, el document aposta per "continuar millorant" la neteja de la ciutat i per un nou contracte de jardineria que potencie la gestió de l'arbratge. S'augmentaran la plantilla i els mitjans de la Policia Local.

Ciutat de les persones

El Govern local es compromet a estendre la xarxa pública d'escoles infantils de 0 a 3 anys amb la recuperació de la gestió de les concertades i la construcció de noves.

Hi haurà una nova ordenança de serveis socials i un pla director analitzarà el dèficit d'instal·lacions esportives en els barris.

Llibertat i cultura

S'elaborarà un pla estratègic cultural de la ciutat, es promocionaran les biblioteques municipals i es milloraran els museus municipals.

Capital metropolitana

L'Ajuntament impulsarà en Les Corts l'aprovació d'una llei de capitalitat que dote a la ciutat d'un estatut especial amb majors competències i assente una institució metropolitana. A més, reivindicarà grans inversions d'altres administracions: ajudes al transport metropolità i millora del servei, conclusió de la línia 10 de Metrovalencia, reforma de l'estació d'autobusos, soterrament de les vies del tren, cessió del port del Saler o inversions culturals.

Reptes de ciutat per a un govern "més madur"

Després de la rúbrica, Ribó ha destacat la voluntat de "concretar i desenvolupar encara més" els objectius i les línies de treball per a afrontar "els reptes socials, econòmics i mediambientals" que afronta la ciutat i millorar la qualitat de vida dels veïns de València.

Gómez ha valorat que en aquesta ocasió s'ha format un govern "més madur que es dirigirà a abordar l'important perquè, d'alguna manera, les urgències [en al·lusió a l'anterior mandat] ja han sigut solucionades".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento