Comunitat Valenciana

Rus culpa Benavent del desviament de diners d'enllumenat de Llutxent i afig: "Estic imputat des que prenguí la comunió"

  • L'expresident de la Diputació de València amb el PP Alfonso Rus ha assegurat davant el jutge que va ser l'autodenominat 'ionqui dels diners' Marcos Benavent, exgerent de l'extinta Imelsa, qui va desviar els diners que la corporació provincial anava a destinar a l'enllumenat de Llutxent (València) per a quedar-se ell mateix una part i la resta, el seu suposat testaferro, José Estarlich.
L'expresident de la Diputació de València, Alfonso Rus, a la seua arribada a la Ciutat de la Justícia de València
L'expresident de la Diputació de València, Alfonso Rus, a la seua arribada a la Ciutat de la Justícia de València
EUROPA PRESS
L'expresident de la Diputació de València, Alfonso Rus, a la seua arribada a la Ciutat de la Justícia de València

A més, a la seua arribada als jutjats, ha lamentat davant els mitjans que és víctima d'una "persecució" i ha afegit: "Jo ja estic imputat des que vaig prendre la comunió, tots els dies ací".

L'expresident 'popular' de la Diputació ha acudit aquest dimecres a declarar davant el Jutjat d'Instrucció número 9 de València, que li va citar com a investigat en la causa oberta per prevaricació i falsificació com a mitjà per a malversació en la qual també figura com a imputat Benavent, en relació amb el contracte d'enllumenat de Llutxent.

També estava citat aquest dimecres el presumpte testaferro de Benavent, José Estarlich, que s'ha negat a declarar. Per la seua banda, Rus ha respost preguntes del fiscal i el jutge i ha apuntat en tot moment a Benavent, a qui ha acusat de quedar-se amb part dels diners del contracte d'enllumenat, que ha xifrat en uns 30.000 euros, mentre que ha afirmat que Estarlich es va quedar altres 20.000, segons han informat a Europa Press fonts coneixedores de la declaració.

En aquesta causa ja figuraven com a investigats i van arribar a estar processats el propi exgerent d'Imelsa, el qui fora director financer i el responsable d'una empresa que va resultar adjudicatària d'un contracte per l'enllumenat de Llutxent -amb un pressupost de 60.445 euros- i que hauria cobrat sense arribar a realitzar els treballs. Aquest procediment va sorgir arran de la primera querella que es va interposar per la pròpia Diputació en 2015 per corrupció en l'empresa pública Imelsa.

A la seua eixida de la Ciutat de la Justícia de València, l'exalcalde de Xàtiva i expresident provincial del PP ha explicat als periodistes que li esperaven que la seua declaració davant el magistrat ha anat "bé": "Simplement el que he fet és aclarir el que havíem dit, que tot açò és un invent del 'ionqui dels diners'. Si realment jo sabia una mica d'açò, jo sabia perquè nosaltres presentàrem la denúncia, però no sabíem ni qui ni com. (A Benavent) li interessava declarar perquè es veu la tronada damunt i ha canviat tota la declaració i li ha tirat les culpes a uns altres i a mi".

"ELS DINERS HAURAN ANAT A LA BUTXACA DE BENAVENT"

Ha dit desconéixer "on han anat els diners" del contracte de l'enllumenat, però ha comentat que "hauran anat a la butxaca de Benavent". A la seua arribada als jutjats, el també exdiputat del PP en Les Corts ha apuntat que està "acostumat" a acudir a la Ciutat de la Justícia. "Jo açò ja ho conec. És com si fora ma casa. Almenys vinc a desmentir o al fet que m'escolten el que he de dir. Tot és mentida", ha manifestat.

Així mateix, ha recordat que a Benavent ho va denunciar ell mateix per aquest assumpte -"Jo no, la Diputació", ha puntualitzat- i ha afegit: "El que passa és que s'ha vist acorralat i ha explotat, ha dit que 'aquell ho ha fet'".

Preguntat aleshores per la raó per la qual la justícia li ha citat també a ell com a investigat, ha bromejat: "Jo ja estic imputat des que vaig prendre la comunió, tots els dies ací. Ho solucionarem, almenys donarem la cara. Jo no m'he anat a l'Equador ni a cap lloc d'aquests".

En tot cas, ha insistit a negar les acusacions de Benavent i ha posat en relleu: "Jo solament no negue una cosa, que era un home de la meua confiança i jo ho vaig pagar políticament. U ha de fer-se responsable del que fa. Vaig posar un senyor que no era així, es va ofuscar, va muntar discoteques, va muntar no sé què i se li va anar per ací". "Els diners els va agafar ell -ha continuat- i a les discoteques. No té diners, si haguera tingut diners s'haguera quedat a l'Equador".

Finalment, inquirit sobre si se sent una víctima en aquesta causa, ha lamentat: "Víctima ja no, ara ja sent una persecució. Ara l'important és que jo puc en tot moment defendre'm. De tota manera, jo he tingut el problema que abans de fer qualsevol cosa ja era el culpable".

COMPLICAT CAMÍ JUDICIAL

Aquesta causa ha viscut un complicat camí judicial fins al punt que a l'agost del passat any el jutge va donar per conclosa la investigació i va acordar el processament únicament de Benavent; de l'ex-director financer d'Imelsa, José Enrique Montblanch, una mercantil i l'empresari en relació amb un contracte presumptament irregular per a l'enllumenat públic de Llutxent, pel qual l'empresari va cobrar sense haver fet els treballs.

Prèviament s'havia anul·lat la interlocutòria d'obertura de juí oral ja dictada contra tres d'ells perquè l'Audiència va ordenar que s'incloguera un quart processat, l'ex-director financer, sobre el qual s'havia demanat el sobreseïment, però que va tornar a estar culpable en la causa després de demanar-ho el recurs de Fiscalia i l'actual Divalterra.

L'Audiència va revocar eixa interlocutòria en entendre que aquest últim "presentava sospites d'haver pogut participar en els fets", en haver pogut ometre procediments de control propis del seu càrrec. L'empresari va reconéixer per la seua banda que s'havien rebut els diners sense contraprestació alguna i es va comprometre a retornar el deute.

No obstant açò, Benavent va demanar declarar, el jutjat ho va rebutjar en primera instància i l'Audiència, en apel·lació, li va donar la raó per garantir el seu dret de defensa i va acordar que la causa tornara al moment de diligències prèvies perquè l'exgerent d'Imelsa prestara declaració, compareixença que es va fer el passat 7 de maig.

En eixa declaració, Benavent va negar haver-se quedat amb eixe import i va atribuir el cobrament d'eixa comissió al fet que Rus li havia demanat diners per a finançar l'Olímpic, l'equip de futbol de Xàtiva, d'on era alcalde, i va assenyalar també a Estarlich.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento