Comunitat Valenciana

El Govern local de València comença a caminar quasi dos mesos després del 26-M

  • L'Executiu progressista de coalició ha quedat "plenament constituït" aquest dimarts en la Junta de Govern.
  • La reedició del 'Acord de la Nau' inclou dues vicealcaldies i nou àrees repartides entre Compromís i PSPV.
  • La socialista Sandra Gómez i l'edil de Compromís Sergi Campillo seran, a més, els portaveus municipals.
  • Finalment, Grezzi suma a Mobilitat Sostenible les competències en Platges i Qualitat Acústica i de l'Aire.
Gómez, Ribó y Campillo, en la Junta de Gobierno del pasado 5 de julio.
Gómez, Ribó y Campillo, en la Junta de Gobierno del pasado 5 de julio.
20MINUTOS.ES
Gómez, Ribó y Campillo, en la Junta de Gobierno del pasado 5 de julio.

Quasi dos mesos després de les eleccions municipals del 26 de maig, el nou Govern local de València s'activa aquesta setmana. Després del procés de negociació entre Compromís i PSPV per a conformar un Executiu progressista de coalició, no exempt de friccions i d'acusacions mútues, Joan Ribó i Sandra Gómez van anunciar divendres passat l'acord, que com a línies bàsiques contempla una estructura amb dues vicealcaldies i nou àrees repartides entre totes dues formacions polítiques.

En concret, la reedició del Govern de la Nau, com es va conéixer al pacte d'esquerres durant el passat mandat, en al·lusió a la històrica seu de la Universitat de València en la qual es va rubricar, es materialitzarà aquest dijous, 53 dies després dels comicis, quan el ple municipal aprove previsiblement la proposta que aquest dimarts passarà per una Junta de Govern extraordinària l'únic ordre del dia del qual és la conformació del Govern municipal.

De les nou àrees, cinc seran gestionades per edils de Compromís, i quatre per regidors socialistes. A més de l'alcalde, Joan Ribó, que va ser elegit fa un mes amb els vots de la seua formació, Compromís, i del PSPV-PSOE, en la cúspide de l'Executiu municipal hi haurà dos vicealcaldies: una l'exercirà la portaveu socialista, Sandra Gómez, i l'altra recaurà en l'edil de Compromís Sergi Campillo.

De fet, la creació d'aquests dos càrrecs just per davall de Ribó ha sigut la fórmula triada per a salvar un dels principals esculls de la negociació: la vicealcaldia que exigien els socialistes per a la seua candidata a l'Alcaldia en les passades eleccions. Compromís va estar poc inclinat durant tota la negociació a l'habilitació d'aquest càrrec, però finalment va accedir amb la incorporació de Campillo al mateix nivell que Gómez. Tots dos seran, a més, portaveus del nou Executiu municipal.

Respecte a les nou àrees en les quals es dividirà l'acció de Govern, Gómez dirigirà la de Desenvolupament i Renovació Urbana, en la qual la regidora de Compromís Isabel Lozano tindrà les competències d'Habitatge.

Campillo, per part seua, coordinarà l'àrea d'Ecologia Urbana, Emergència Climàtica i Transició Energètica. En ella participaran els edils de Compromís Lucía Beamud (Platges i Qualitat Acústica i de l'Aire), Alejandro Ramón (Emergència Climàtica i Transició Energètica i Cementeris) i Glòria Tello (Benestar Animal), així com la socialista Elisa Valía (Cicle Integral de l'Aigua). Campillo s'ocuparà de dues regidories importants: Neteja i Jardineria, i conserva Àrees Naturals i Devesa-Albufera.

En Govern de Gestió de Recursos, Luisa Notario coordinarà les polítiques de Personal, Contractació i Serveis Centrals i Tècnics de l'Ajuntament.

El socialista Aarón Cano dirigirà l'àrea de Protecció Ciutadana (Policia Local, Protecció Civil i Bombers).

Al capdavant de l'àrea de Benestar i Drets Socials se situarà Isabel Lozano, al costat de les edils socialistes Pilar Bernabé (Envelliment Actiu) i Maite Ibáñez (Joventut).

Un dels pesos pesats de Compromís, Pere Fuset, coordinarà aquest mandat l'àrea d'Educació, Cultura i Esports, on repeteix en la Regidoria de Cultura Festiva, igual que Glòria Tello en Patrimoni i Recursos Culturals. Educació i Acció Cultural recauen en Maite Ibáñez, i Esports en Pilar Bernabé, totes dues del PSOE.

L'àrea de Mobilitat Sostenible, una de les carteres amb major visibilitat i competències, tornarà a estar regida per Giuseppe Grezzi, amb Lucía Beamud, també de Compromís, en Espai Públic.

En Desenvolupament Innovador dels Sectors Productius, la socialista Pilar Bernabé serà la responsable, al costat del seu company de partit Emiliano García en Turisme, i els edils de Compromís Carlos Galiana (Comerç), Lucía Beamud (Pobles) i Alejandro Ramón (Agricultura).

Finalment, Ramón Vilar (PSOE) dirigirà Participació, Drets i Innovació de la Democràcia. Hisenda, també amb Vilar al capdavant, Relacions amb els Mitjans (Galiana), Inspecció General (Luisa Notario) i Relacions Institucionals (Sandra Gómez) dependran directament d'Alcaldia.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento