El PP estudia vies jurídiques davant la decisió "de Ribó" que mitja oposició tinga dedicació parcial
El PP estudia vies jurídiques davant la decisió "de Ribó" que mitja oposició tinga dedicació parcial MARÍA JOSÉ CATALÀ (@MJOSECATALA) - Archivo

El PP en l'Ajuntament de València ha anunciat que estudia "vies jurídiques" davant la "decisió unilateral" de l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, que la meitat dels regidors de l'oposició hagen d'exercir la seua tasca en dedicació parcial, cosa que els 'populars' consideren "una mesura absolutament política".

Així s'ha pronunciat aquest dilluns la portaveu 'popular', María José Catalá, després que aquest divendres Compromís informara als portaveus dels grups municipals que la mitat dels regidors de l'oposició hauran d'exercir la seua tasca en dedicació parcial, cosa que la coalició valenciana assegurava que obeïa a l'anomenada Llei Montoro.

En aquest context, Catalá ha criticat que ha sigut "una decisió unilateral de l'alcalde" i creu que és una mesura "absolutament política". "La llei marca única i exclusivament que ha d'haver-hi huit dedicacions parcials en una corporació de 33. El que no diu la llei, ni el senyor Montoro, ni ningú és com s'han de repartir eixes dedicacions", ha subratllat.

"Ha sigut l'alcalde unilateralment el que ha decidit que les huit dedicacions parcials vagen totes a l'oposició i, d'eixes huit, quatre eixiran del PP", ha criticat, al mateix temps que ha considerat que és "una qüestió que pot arribar a ser constitutiva d'una vulneració dels drets fonamentals, tant dels membres de la corporació com dels ciutadans que han votat a determinats partits perquè facen una tasca de fiscalització".

D'aquesta forma, ha assenyalat que seguiran "reclamant" els seus drets i ha anunciat que estan analitzant "vies jurídiques per a atacar aquesta qüestió". "Que no li donen més voltes al sou, perquè ho han posat perquè han volgut, i no és una qüestió monetària, és que els ciutadans han de poder exigir que l'oposició tinga una dedicació exclusiva i que no ho compatibilice amb altres tasques, això seria el sa", ha sostingut.

"Estem sorpresos perquè ens hem adonat que l'alcalde pren decisions de forma unilateral, sense el més mínim consens i sense cuidar els gestos polítics que serien oportuns en aquests casos", ha apuntat.

"Novetats" en les comissions

Al mateix temps, ha proposat un disseny de sis comissions informatives i dos espacials, amb "novetats" com l'unió de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, davant una ciutat que està "desgovernada", amb un alcalde que "treballa de huit a dos i no delega competències".

"Al final, València té un govern amb una dedicació d'un 20%, amb una única persona que treballa en horari de matins. Ens pareix molt greu. Han passat 40 dies des de les eleccions municipals, seguim sense govern i passen coses greus a València, com el tancament de platges, el despreniment sostre del Palau de la Música o la situació de pobresa infantil. Passen els dies i ací no hi ha cap responsable i no hi ha competències delegades", ha criticat.

En aquest context, ha assenyalat que llancen la proposta de les comissions perquè "Ribó no pot anar per lliure". "Esperem que el PSOE no li torne a donar un xec en blanc, perquè roïns resultats li ha donat al PSOE haver-li-ho donat en el ple de constitució de la corporació", ha advertit.

"Actitud altiva" de Compromís

D'altra banda, preguntada per si ha canviat el "tarannà" de Compromís, Catalá ha sostingut que la coalició està manifestant "una actitud més altiva de la que mostrava en l'anterior legislatura".

"Tenen una altivesa política molt marcada, i no és per a tant. D'una corporació de 33, tindre deu regidors no és per a pensar que un pot governar en solitari", ha subratllat.

Consulta aquí más noticias de València.