Comunitat Valenciana

L'Incliva crea una xarxa pionera per a l'estudi de la personalització d'antimicrobians en pacients crítics

  • L'Institut d'Investigació de l'Hospital Clínic de València (Incliva) ha impulsat la creació d'una xarxa pionera per a l'estudi i investigació de pacients crítics centrada en la personalització de l'administració d'antimicrobians, segons ha informat aquest institut en un comunicat.
Seu de l'Incliva
Seu de l'Incliva
INCLIVA
Seu de l'Incliva

Un dels objectius d'aquesta xarxa d'investigació, denominada PACCU-Personalizing Antimicrobials in Critical Care Unit, se centra en la personalització de l'administració d'antimicrobians en les unitats de cures crítiques a través de la quantificació de les concentracions que aquests fàrmacs aconsegueixen en els diferents líquids orgànics.

Les infeccions són unes de les complicacions més freqüents en els pacients crítics que augmenten la mortalitat fins a un 40% i són la causa directa del 25% de les morts produïdes en aquestes unitats. Per açò, el treball conjunt i multidisciplinari d'anestesiòlegs-intensivistes, microbiòlegs i farmacèutics és bàsic per a abordar les infeccions en aquest tipus de pacients.

Aquest grup de treball, concebut amb un caràcter multidisciplinari, està format per alguns dels principals experts del país en el maneig del pacient crític, incloent, investigadors clínics (anestesiòlegs-intensivistes) microbióèlegs i farmacèutics.

Sobre este tema, els experts han explicat que l'aparició de bacteris multirresistents a diferents antibiòtics constitueix "una amenaça mundial". Així, suposa "un desafiament terapèutic de primer nivell" per a les organitzacions de salut internacionals ja que la mortalitat relacionada amb aquest tipus de bacteris és "molt alta i va en augment" i cada vegada hi ha menys antibiòtics per a fer front a aquestes infeccions.

De fet, ja s'han aïllat bacteris resistents a tots els antibiòtics actualment disponibles, els anomenats bacteris panrresistents. D'ací la importància, especialment en les unitats de crítics, de saber si s'està dosant bé els antibiòtics.

Per a açò, Gerardo Aguilar, investigador del grup d'anestesiologia de l'Incliva i un dels impulsors de la xarxa, ha explicat que es necessita mesurar la seua concentració en sang i en altres líquids orgànics, pràctica poc habitual en aquestes unitats. Per tant, és crucial en aquest escenari clínic l'abordatge multidisciplinari per part dels anestesiòlegs-intensivistes, farmacèutics i microbiòlegs.

INVESTIGADORS DE PRIMER NIVELL

Al costat de Gerardo Aguilar, cap de Secció de la Unitat de Cures Crítiques del Servei d'Anestesiologia i Reanimació de l'Hospital Clínic Universitari de València, formen part d'aquesta xarxa altres investigadors d'Incliva i de l'Hospital Clínic Universitari de València com David Navarro, cap del Servei de Microbiologia, i Rafael Ferriols, del Servei de Farmàcia Hospitalària).

Aquest nou grup es completa amb set investigadors de primer nivell en cures crítiques que desenvolupen la seua activitat assistencial, docent i investigadora en diferents centres hospitalaris i instituts d'investigació del país.

Els deu experts tenen en comú una trajectòria sòlida d'investigació, avalada per diferents projectes i les seues corresponents publicacions en revistes d'alt impacte, segons les mateixes fonts.

Els professionals que componen la xarxa d'investigació són Rafael Cantó, del Servei de Microbiologia de l'Hospital Universitari Ramón y Cajal de Madrid; Carlos Ferrando, de la Unitat de Cures Crítiques del Servei d'Anestesiologia i Reanimació de l'Hospital Clínic Universitari de Barcelona; Ricard Ferrer, del Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron de Barcelona; José Garnacho-Montero, del Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Universitari Verge de la Macarena de Sevilla; Santiago Grau, del Servei de Farmàcia Hospitalària de l'Hospital Universitari del Mar de Barcelona; Emilio Maseda, de la Unitat de Cures Crítiques del Servei d'Anestesiologia i Reanimació de l'Hospital Universitario La Paz de Madrid; i Leonardo Lorente, del Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Universitario de Canàries.

Encara que en principi la xarxa està formada per deu experts, es contempla la seua ampliació en un futur. "La xarxa és molt potent i tenim constància de l'interés que han mostrat a formar part d'aquest grup d'investigació altres professionals relacionats amb l'atenció del pacient crític", ha explicat Aguilar.

VOCACIÓ TRASLACIONAL

Aquesta xarxa d'investigació naix amb una clara vocació traslacional per a oferir un servici assistencial de qualitat. De fet, un dels objectius del grup és la creació de guies de pràctica clínica que permeten dosar millor els antimicrobians en aquests escenaris clínics, fonamentalment en aquells centres on no es disposa de recursos per al mesurament dels nivells d'aquests fàrmacs en la pràctica clínica habitual.

En aquest sentit, Gerardo Aguilar ha explicat que "per a tot el grup el prioritari són els pacients. Realitzar investigacions de qualitat i de primer nivell és la millor forma d'ajudar-los".

De moment la xarxa es troba en procés de consolidació, encara que ja tenen en marxa algunes línies estratègiques d'investigació. L'objectiu inicial és la realització d'estudis de nivells d'antimicrobians, però el grup està obert a un altre tipus d'investigacions dins de l'àrea assistencial del pacient crític.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento