Soler espera que el Govern aconseguisca "seduir" la majoria del Congrés per al canvi del model de finançament
Soler espera que el Govern aconseguisca "seduir" la majoria del Congrés per al canvi del model de finançament I.CABALLER/CORTS VALENCIANES - Archivo

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, confia que el Govern de Pedro Sánchez tire endavant com més prompte millor, "si pot ser al juliol", i aconseguisca "seduir" la majoria dels diputats del Congrés per a recolzar el canvi del model de finançament autonòmic, "amb o sense el suport de Catalunya".

"Ha de prendre la davantera, però no tot depèn de Sánchez", reconeix en una entrevista a Europa Press a l'hora d'abordar els seus reptes per als pròxims quatre anys, de nou amb un finançament just per als valencians com a reivindicació central.

Soler defèn que "la iniciativa l'ha de portar el Govern", però d'acord amb el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), on "la Comunitat té un paper determinant". Açò sí, encara que adverteix que "en aquesta legislatura s'ha d'aclarir tot", reconeix que el Consell ho exigiria "des del primer dia" si el PSOE tinguera majoria absoluta.

La seua principal reclamació és el compliment de l'article 156 de la Constitució, d'equitat i suficiència horitzontal entre territoris, "però primer vertical". Al seu juí, "Múrcia, Balears, Catalunya, Andalusia i la Comunitat podran millorar sense traumatizar a ningú, perquè les que estan millor finançades podran aspirar a estar encara millor", ja que pensa que estan "d'acord en el fonamental" malgrat les seues estratègies diferents.

"AMB CATALUNYA, ESTUPEND, PERÒ TAMBÉ SENSE CATALUNYA"

Davant el conflicte independentista, Soler posa l'accent que "la reforma del finançament és fonamental; amb Catalunya, estupend, però també sense Catalunya". De fet, augura que la situació "es desdramatitzaria en part si hi haguera un sistema més just, sobretot amb les comunitats mediterrànies".

Però el titular d'Hisenda no creu que la possible entrada de Podem en el Govern de Sánchez puga suposar un problema, doncs "al final cal anar al Congrés i seduir una majoria que done estabilitat a un sistema més just per mandat constitucional".

"No depèn d'ell: ja va dir des del principi que no es veia amb capacitat però que, mentrestant -i eixe mentrestant és molt important- prendrien mesures per a pal·liar la situació", assevera, i entén que és una reivindicació a la qual "vol fer front" la ministra d'Hisenda, Mª Jesús Montero.

L'única cosa pendent, al seu juí, és encaixar aquesta voluntat en la legislació, amb la dificultat que "el diàleg polític està sotmès a les restriccions" i que "Sánchez tampoc pot donar molts passos fins que estiga el Govern consolidat". "Mentre no hi ha majoria en el Congrés, pot passar qualsevol cosa", insisteix.

Sobre la condició que va exigir el diputat de Compromís, Joan Baldoví, de recolzar la investidura de Sánchez sempre que el canvi del finançament estiga sobre la taula, recorda que "la democràcia és aritmètica" i que el PSOE no té majoria ni sumant a la coalició. Açò sí, descarta que puga suposar un problema per al candidat socialista a la reelecció.

"ELS VALENCIANS HO TENEN MOLT CLAR"

Per part de la Generalitat, assegura que PSPV, Compromís i Unides Podem formen una "pinya" per a reivindicar el finançament en el nou govern del Botànic II, així com que "es manté eixe gran acord social i polític" que es va plasmar en la gran manifestació de 2017. "Tota la societat valenciana ho té molt clar; ens hem de sentir orgullosos d'aquest consens allunyat del partidisme: es parla en els bars, en el carrer, en els sopars d'amics... Ara sí que aquest sobre la taula", celebra.

Sobre la postura del Consell de Ximo Puig, el també socialista descarta un canvi de posicionament des del canvi de govern de Mariano Rajoy (PP) a Sánchez: "Cada vegada que ha vingut se li ha dit a la cara i el 'president' no ha baixat la reivindicació en absolut".

El canvi, en la seua opinió, està en el "dia a dia" amb el Ministeri de Montero en comparació a l'anterior del 'popular' Cristóbal Montoro. "Abans ni es posava al telèfon, havies de fer molt soroll i així i tot feia el que volia", recorda, mentre "ara hi ha més telefonades i Whatsapp".

Dos exemples que apunta són que el Fons de Liquiditat Autonòmica extraordinari "podia arribar fins i tot al setembre i ara ha arribat al juny" i que els "serrells estan resolts" en els aclariments que va demanar el Ministeri al Consell sobre la seua despesa farmacèutica. A açò se suma la seua sensació de que "l'eficàcia va per bon camí" i "el Govern ja no fa un ús tan partidista d'aquests instruments".

També posa en valor la relació "fluïda" amb la seua homòloga en el Ministeri, ja que recorda que va estar en el seu càrrec com a consellera d'Hisenda d'Andalusia. Ara bé, remarca que "ha d'aplicar la Llei d'Estabilitat Pressupostària que va aprovar el PP amb majoria absoluta en 2012; si no estaria prevaricant".

PROBLEMES EN LES ARQUES VALENCIANES PER A TANCAR 2019

Fins a aconseguir el finançament, adverteix que les arques valencianes ho tindran "molt dur" per a arribar a cap d'any, en no tirar endavant el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2019, "un dels temes que Montero vol pal·liar d'alguna manera si es consolida el Govern". Xifra aquest problema en 450 milions per les entregues a compte previstes en 2018 i recollides en els comptes d'aquest exercici. "Eixos diners existeix, però estan en la Hisenda del Regne d'Espanya", lamenta.

Enfront d'açò, augura una possible "fita" per a acabar 2019: que el gasto mitjà per càpita dels valencians abast a la mitjana d'Espanya. Soler creu que obriria un escenari diferent i que obligaria a "canviar tot el xip", per a aplicar la regla de gasto amb normalitat.

MADRID I EL 'DÚMPING': "LI IXEN ELS DINERS PER LES ORELLES"

D'altra banda, el responsable d'Hisenda coincideix amb l'afirmació que va fer fa uns dies el 'president', Ximo Puig, en els esmorzars informatius d'Europa Press sobre el 'dúmping' fiscal en el qual incorre la Comunitat de Madrid: "És molt senzill: en estar allí les empreses més importants i les rendes més altes, li ixen els diners per les orelles i pot permetre's el luxe de fer 'dúmping' amb els impostos cedits. Això no està bé".

Consulta aquí más noticias de València.