Comunitat Valenciana

Un 32,9% dels valencians votarien al PSOE si se celebraren eleccions

  • La segona força més votada seria Ciutadans, amb un 17,6%; i la tercera, el PP, amb el 13,7% dels vots, segons el CIS.
  • Un 59,5% de les persones enquestades assegura que cap partit li inspira simpatia.
Urna per a votar el 28 d'abril
Urna per a votar el 28 d'abril
EUROPA PRESS - Archivo
Urna per a votar el 28 d'abril

El PSOE seria l'opció preferida per als votants de la Comunitat Valenciana si demà se celebraren eleccions, ja que un 32,9% dels enquestats en el baròmetre del mes de juny del CIS es decantaria pels socialistes. La segona força més votada seria Ciutadans, amb un 17,6%; la tercera, el PP, amb el 13,7% dels vots; Unides Podem obtindria un 6,2%; Vox un 5,2 i Compromís, un 4,6%.

Així es desprèn de les dades de vot i simpatia per autonomies que ha presentat el Centre d'Investigacions Sociològiques aquest dimecres, que mostren que un 14% dels enquestats no votarien; un 0,7% no ho sap i un 2,6% no contesta.

La resposta espontània dels enquestats valencians a la pregunta 'Suposant que demà se celebraren novament eleccions generals, a quin partit votaria vosté?' apunta al fet que un 30,9% d'ells votaria pel PSOE, un 16% a Cs; un 11,4% al PP; un 6,2% a Unides Podem; un 4,9% a Vox i un 4,6% a Compromís.

La segona opció a la qual recorrerien els votants valencians si no votaren al partit que prefereixen seria Unides Podem. Un 19,7% votarien per la coalició d'esquerres com a segona opció; un 18,5% a Cs; un 12,4% al PP i un 11,2% al PSOE. Compromís solament seria la segona opció d'un 4,3% dels votants i Vox, la d'un 3,9%.

Quant a la simpatia que inspiren els partits als valencians, un 59,5% afirma que "cap"; un 9,5% afirma que sent més simpatia pel PP i un 8,1% tant per PSOE com per Cs. Un 1,4% dels valencians enquestats sent simpatia per Vox, i no s'arrepleguen dades de simpatia de Podem, EU, ni Compromís.

Un 60,5% no votaria mai a Vox

El baròmetre inclou una pregunta en la qual s'insta els enquestats a situar en una escala de 0 a 10 el nivell de possibilitat de votar a cadascun dels partits. Vox és el que més rebuig causa segons aquesta enquesta, amb un 60,5%; mentre que només un 21,8% no votaria mai al PSOE.

En l'altre costat de l'escala, el partit que més enquestats situen en el 10 ('Amb tota seguretat, el votaria sempre') és el PSOE. amb un 12,1%. En segona posició, se situa Podem, ja que un 3,9% dels enquestats els votaria amb tota seguretat; en tercera posició estaria Ciutadans, amb un 2,9%; el PP i EU serien la quarta opció amb un 2,3% cadascun i finalment, Vox, amb un 2%.

Model d'estat i sentiment nacional

Interpel·lats pel model d'estat que preferirien, un 46,6% prefereix un estat autonòmic com l'actual. La segona opció, amb un 20,8% és un estat amb un únic govern central, sense autonomies i la tercera, que les CA tinguen menys autonomia que l'actual. Aquesta és l'opció preferida d'un 13,7%.

Només un 4,2% dels valencians aposta per una opció en la qual l'Estat reconeguera les comunitats autònomes la possibilitat de convertir-se en Estats independents i un 8,5% volen que les regions tinguen major autonomia.

D'altra banda, preguntats pel seu sentiment de pertinença, un 63,2% dels enquestats a la Comunitat Valenciana se senten tan valencians com espanyols; un 19,5% se sent únicament espanyol; un 4,9% se senten tant més valencià que espanyol com més espanyol que valencià i un 2,3% se senten únicament valencians. Un altre 4,9% no se sent cap de les anteriors.

Pel que fa al seu posicionament ideològic, els valencians se situen, de mitjana, en el 4,7 en una escala en la qual el 0 és l'esquerra i el 10 la dreta. Un 25,7% dels enquestats se situen en el 5; un 13,4% en el 4; un 10,7% en el 6; un 10,4% en el 3 i un 7,8% en el 2. Un 5,2% dels valencians se situen en l'1 i tan sol un 1%, en el 10.

Comparada amb la resta de les comunitats, la valenciana és la novena autonomia més a l'esquerra, empatada amb la Comunitat de Madrid. Euskadi és l'autonomia que se situa més l'esquerra, amb un 3,8; seguida de Catalunya (3,9), Cantàbria (4), Andalusia (4,4), Ceuta, Navarra i Galícia (4,5); Aragó (4,6) i la Comunitat Valenciana i Madrid (4,7). L'autonomia més a la dreta és Melilla, que se situa en el 6.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento