La Barceloneta farà fora 1.000 famílies per instal·lar ascensors
Amparo Espinosa, ahir, al seu quart de casa. J. Soteras
La reforma dels quarts de casa de la Barceloneta obligarà a reallotjar entre 750 i 1.000 famílies. Es tracta de pisos de 32 metres quadrats, on  viu majoritàriament una població envellida i amb problemes d’accessibilitat.

El districte de Ciutat Vella ha plantejat una proposta de millora d’aquests habitatges que passa per introduir ascensors a totes aquestes finques, fet que només es podrà dur a la pràctica mitjançant una reducció del nombre de pisos.

Entre un 15 o un 20% de les 5.000 famílies que viuen als quarts de casa quedaran afectades, segons va revelar dimarts a la nit el districte de Ciutat Vella en el transcurs del consell plenari.

Reallotjats en pisos nous

A canvi, se les reubicarà als pisos que s’estan construint als terrenys de Renfe-Rodalies, al costat de l’estació de França, a l’altra banda de la Ronda Litoral. «Seran habitatges de 45-50 metres quadrats, que seria un quart de casa actualitzat», va afegir Martí.

A partir del mes de gener, Foment de Ciutat Vella instal·larà una oficina a la Barceloneta per poder atendre les demandes dels veïns afectats per aquest pla de reforma del barri i seleccionar els edificis per poder iniciar les obres de rehabilitació i instal·lar-hi els ascensors.

«És una injustícia, estem espantats»

La notícia de la reforma de la Barceloneta va escampar-se ahir pel barri i va generar inquietud: Emília Llorca fa tres mesos que presideix la recentment creada Associació de Veïns L’Òstia de la Barceloneta i, ahir, en assabentar-se de la intenció de l’Ajuntament de reallotjar un miler de famílies per fer ascensors no podia més que afirmar: «és una injustícia total, estem tots espantats».

La notícia va córrer fins a arribar al Mercat. «No podem permetre que tirin endavant així aquesta idea», deia Llorca. Els veïns anunciaven mobilitzacions. «A nosaltres no ens beneficia aquest pla; al capitalista, sí», clamava la veïna, «les obres anirien a càrrec nostre. Nosaltres hem decidit viure a la Barceloneta i no ens pot dir on volem viure».

Una altra veïna, Amparo Espinosa, de 82 anys, demanava ahir, des del quart de casa on viu i on es van casar els seus pares fa més d’un segle: «que no m’enviïn fora de la Barceloneta. Ho tinc tot aquí».

Aposta ferma pels habitatges petits

El pla impulsat per Ciutat Vella a la Barceloneta suposa un canvi del PERI inicial, que preveia la substitució dels quarts de casa per a transformar-los en mitges cases. Els responsables municipals han descartat aquesta opció perquè sgnificava afectar un nombre molt més elevat de veïns. Mentre es perfila el projecte final i els plans de treball, s’hauran de solucionar diverses qüestions, com què passarà amb els llogaters de renda antiga o com podran finançar les obres els propietaris sense recursos econòmics. Durant aquest temps, es proposen altres actuacions, com la instal·lació d’ascensors en edifics amb prou espai o utilitzar plantes baixes per a ubicar-hi pisos amb accessibilitat.