Comunitat Valenciana

El Govern central discrepa amb el canvi de l'Estatut valencià de consumidors i usuaris

  • La comissió bilateral Administració General de l'Estat-Generalitat Valenciana ha engegat negociacions per a resoldre les discrepàncies del Govern central amb un article i dos disposicions de la Llei 6/2019 del Consell que modifica la normativa de 2011 sobre l'Estatut de les persones consumidores i usuàries de la Comunitat Valenciana.

Aquest canvi va ser aprovat per Les Corts el passat mes de febrer amb l'objectiu de garantir el dret d'informació dels consumidors en matèria de titulització hipotecària i altres crèdits i davant certes pràctiques comercials.

En concret, l'Executiu discrepa sobre l'article 6 de la llei, que obliga les entitats a informar de les cessions; la disposició addicional única, sobre les noves infraccions en consum en matèria d'omissió d'informació en aquestes cessions, i de la disposició transitòria segona, amb el requisit que les entitats han de comunicar en tres mesos si han cedit o transmès crèdits als titulars.

Davant les discrepàncies del Govern d'Espanya amb aquests punts de la llei, la comissió bilateral va acordar el passat 12 de juny obrir les negociacions i designar un grup de treball per a buscar i proposar una solució, a més de comunicar-ho al Tribunal Constitucional (TC), segons publiquen aquest dimecres el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i el Diari Oficial de la Generalitat (DOGV).

L'Estatut valencià de consumidors i usuaris aprovat en 2011 actualitzava la normativa anterior de 1987. Els canvis introduïts enguany pretenien ampliar la garantia del dret a la informació i facilitar "una millor defensa davant de pràctiques comercials enganyoses i deslleials o clàusules abusives per part, fonamentalment, d'entitats amb una posició de domini", especialment en el cas del dret a la vivenda.

Aquesta reforma incorporava altres novetats en reforçar la capacitat sancionadora de l'administració i actualitzar la definició de persona consumidora i usuària sobre la base de la normativa de la Unió Europea i a les decisions judicials més recents i les de pràctiques comercials deslleials i clàusules abusives, "enfortint els drets" de consumidors i usuaris davant d'elles i introduint un llenguatge més inclusiu.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento