Compromís planteja oblidar les gerències i que el PSOE renuncie a la vicealcaldia
Compromís planteja oblidar les gerències i que el PSOE renuncie a la vicealcaldia Jorge Gil - Europa Press

Les comissions negociadores de Compromís i PSPV es van tornar a reunir aquest dimarts a la vesprada per a intentar desbloquejar el pacte de Govern progressista a València, encallat per la falta d'acord en l'estructura de l'Executiu. La coalició liderada per Joan Ribó va prendre la iniciativa i va posar sobre la taula una oferta: està disposada a renunciar al model gerencial (l'existència de coordinadors d'àrees per damunt dels regidors) a canvi que els socialistes retiren “la seua exigència” de la vicialcaldia per a Sandra Gómez. 

El PSPV, per part seua, exigeix a Compromís que lleve “el veto al model del Botànic”. Amb l'objectiu de conformar un Executiu local “estable i de progrés”, Compromís es mostra disposat a renunciar al model gerencial que proposava en el seu programa electoral i passar a un model de coordinacions d'àrea. “Fins i tot, si el PSPV l'exigeix, Compromís estaria disposat també al fet que no hi haguera cap coordinador d'àrea o, en cas que n'hi haguera, que sempre estigueren supeditats a l'edil d'àrea”, van agregar des de la formació. 

Així, segons el model que plantejava Compromís, l'Ajuntament s'estructuraria en un conjunt de delegacions agrupades en regidories i en àrees, com en l'actualitat. Les delegacions competencials pròximes entre si estarien sota una mateixa àrea. Al principi, la coalició proposava la creació de set grans àrees (quatre de les quals tindrien un edil de Compromís i les altres tres un del PSPV). 

Els regidors encarregats de cada àrea “tindrien tota la capacitat política per a establir el model de polítiques públiques”, apunten. Al mateix temps, segons la proposta inicial, aquests regidors d'àrea “podrien delegar les tasques administratives de coordinació entre delegacions a un coordinador, com n'hi ha hagut en l'anterior mandat”. Per part seua, des del PSPV-PSOE van exigir a Compromís que “lleve el veto al model Botànic”, en al·lusió a la vicealcaldia. 

Fonts d'aquest partit van afirmar en un comunicat que la proposta plantejada per Compromís era “una ocurrència o fins i tot globus sonda per a evitar assumir una proposta raonable i sincera de conformar un govern de conjunt”. En aquesta línia, van afegir: “No era un possibilitat política ni administrativa acceptar generar una estructura en paral·lel de govern al democràticament electe i per tant no és una renúncia, sinó tornar a la posició de partida”. 

Per als socialistes, “el raonable” és “arribar a un acord com s'ha fet en la Generalitat, on el PSPV ha esgrimit una posició de responsabilitat perquè així ho volen els ciutadans progressistes. No podem perdre el temps amb propostes irrealitzables i demanem que s'alce el veto al model del Botànic”, van afegir.

Consulta aquí más noticias de València.