Comunitat Valenciana

Alfred Boix, Isaura Navarro i Ignacio Blanco, entre els nous secretaris autonòmics del Botànic II

  • VALÈNCIA, 21 (EUROPA PRESS)
Alfred Boix, Isaura Navarro i Ignacio Blanco
Alfred Boix, Isaura Navarro i Ignacio Blanco
PSPV/CORTS/EUPV/EUROPA PRESS
Alfred Boix, Isaura Navarro i Ignacio Blanco

Alfred Boix, Isaura Navarro i Ignacio Blanco han sigut designats secretaris autonòmics en el nou Consell del Botànic II, que aquest divendres ha començat a posar cara als integrants d'aquest segon graó.

Hi ha un total de 29 secretàries autonòmiques: cinc dependents de Presidència (Ximo Puig, PSPV), quatre de Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives (Mónica Oltra, Compromís) i dos de la Vicepresidència segona de Vivenda i Arquitectura Bioclimàtica (Rubén Martínez Dalmau, Unides Podem).

La vicepresidenta i portaveu del Govern valencià, Mónica Oltra, ha explicat que el punt únic de l'ordre del dia del ple ha sigut la designació i el cessament d'aquests càrrecs. Ha donat la benvinguda a tots aquells que s'incorporen ara al Consell i les gràcies als qui se'n van pels servicis prestats, "el temps, la dedicació i l'afecte" emprat des de 2015.

Entre els nous secretaris autonòmics estan el fins ara diputat del PSPV Alfred Boix -que ha presentat aquest mateix matí la seua renúncia a l'acta per aquest pas al Consell-, que s'ocuparà de la Secretaria Autonòmica de Promoció Institucional i Cohesió Territorial.

També destaca la incorporació d'Isaura Navarro, que va ser diputada de Compromís la passada legislatura i formava part de les llistes al Congrés i al Parlament Europeu enguany, assumirà la Secretaria Autonòmica de Salut Pública i del Sistema Sanitari Públic.

Ocuparà també càrrec institucional Ignacio Blanco. Va ser portaveu d'Esquerra Unida i candidat a la Presidència de la Generalitat en 2015 i ha participat activament en les negociacions del nou Botànic, i ara serà secretari autonòmic de Participació i Transparència.

En el llistat de secretaris autonòmics la continuïtat vé de la mà de Joan Calabuig, que seguirà al capdavant de les relacions externes i amb la UE; d'Enric Nomdedéu que continuarà en Ocupació o de Miguel Soler en Educació, entre d'altres.

PRESIDÈNCIA I VICEPRESIDÈNCIES

En concret, en Presidència, adscrits a Puig hi ha sis departaments en el segon graó, cinc d'ells secretaries autonòmiques -Presidència; Promoció Institucional i Cohesió Territorial; Comunicació; Unió Europea i Relacions Exteriors; Turisme-, juntament amb l'Advocacia General de la Generalitat.

De moment, els noms aprovats aquest divendres són el d'Alfred Boix i el de Joan Calabuig, cessat en el seu anterior càrrec com a delegat del Consell per a la Unió Europea i Relacions Externes i nomenat secretari autonòmic amb eixes mateixes competències.

De la Vicepresidència d'Oltra depenen quatre secretaries autonòmiques: la de Vicepresidència per a Ivan Castañón -era fins ara director general de Coordinació Institucional de la Vicepresidència-; la d'Atenció Primària i Servicis Socials per a Helena Ferrando -anteriorment era secretària de Servicis Socials i Autonomia Personal-; la d'Igualtat i Diversitat per a Alberto Ibáñez -fins ara secretari d'Inclusió de l'Agència Valenciana de la Igualtat-, i la de Planificació i Organització del Sistema per a Xavier Uceda, que era delegat per al Model Social.

En tercer lloc, en la nova Vicepresidència 'verda' de Dalmau hi ha dos secretaries que també s'estrenen aquesta legislatura: la de Vivenda i Funció Social per a César Jiménez -exdiputat de Podem en Les Corts- i la d'Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, que no té encara nom i dependrà del PSPV.

CONSELLERIES

Entre les 12 conselleries del Botànic II, la d'Hisenda de Vicent Soler està composta per la Intervenció General de la Generalitat i dos secretaries autonòmiques: Mª José Mira de Model Econòmic i Finançament, en la qual repeteix, i Francesc Gamero d'Hisenda, que segueix també en el càrrec després de ser nomenat el passat mes d'abril.

La Conselleria de Justícia de Gabriela Bravo compta amb la secretaria de Justícia i Administració Pública, de la qual cessa el fins ara titular, Ferran Puchades -correspon a Podem i encara no s'ha designat-, i la nova de Seguretat i Emergències amb José María Ángel, que ja era responsable del departament fins ara adscrit a Presidència.

En la d'Educació de Vicent Marzà repeteix Miguel Soler al capdavant de la secretaria d'Educació i Formació Professional (FP), mentre que Raquel Tamarit -exalcaldessa de Sueca (València) amb Compromís, que no ha revalidat l'alcaldia després del pacte de l'exsocialista Dimas Vázquez amb PP i CS- entra al capdavant de la de Cultura i Esport per a rellevar Albert Girona.

La Conselleria de Sanitat d'Ana Barceló suma Isaura Navarro com a secretària autonòmica de Salut Pública i del Sistema Sanitari Públic, amb el cessament de Narcís Vázquez, a l'espera de conéixer al responsable de la d'Eficiència i Tecnologia Sanitària, que dependrà del PSPV.

En Economia (Rafa Climent), Blanca Marín cessa com a secretària autonòmica d'Economia, Sectors Productius, Comerç i Consum, mentre que Enric Nomdedéu continua com a responsable de la d'Ocupació.

En Agricultura, amb Mireia Mollà com a nova consellera, Francisco Rodríguez Mulero segueix com a secretari d'Agricultura i Desenvolupament Rural i Fran Quesada cessa en Emergència Climàtica i Transició Ecològica. Aquest departament ho assumeix Paula Tuzón, doctora en Física per la Universitat de València (UV).

En la nova Conselleria de Política Territorial d'Arcadi España -fins ara cap de gabinet del president-, Inma Orozco -fins ara regidora d'Urbanisme d'Altea (Alacant)- assumeix la secretaria de Política Territorial, Urbanisme i Paisatge que ocupava Lluís Ferrando. L'economista María Pérez assumeix la d'Obres Públiques, Transports i Mobilitat Sostenible.

En la també nova cartera d'Innovació, l'exdiputat de Compromís Jordi Juan assumeix la secretaria autonòmica d'Innovació i Transformació Digital, mentre queda pendent la d'Universitats i Recerca.

Finalment, en la Conselleria de Participació de Rosa Pérez Garijo, el seu company de partit Ignacio Blanco entra com a secretari autonòmic de Participació i Transparència i Mª Belén Cardona -anterior secretària de Transparència- al capdavant de Cooperació i Qualitat Democràtica.

EL TERCER GRAÓ, "AL MÉS PROMPTE POSSIBLE"

A l'espera de tindre el tercer graó "al més prompte possible", Oltra ha manifestat que el Consell comença la legislatura "amb tota la il·lusió per a seguir posant en el centre a les persones", però també "amb honor i responsabilitat" després de quatre anys de "canvis que han suposat una autèntica 'revolució amable'".

Respecte a l'augment d'alts càrrecs, ha defès la importància de comptar amb "una estructura que done resposta a les necessitats dels valencians", ja que la Generalitat "gestiona més de 20.000 milions d'euros per a cinc milions de persones". Això necessita un organigrama a l'altura d'eixe repte", ha dit, per a agregar que "qualsevol organigrama que gestionara aquest volum de diners i necessitats tindria fins i tot un volum més ampli".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento