Comunitat Valenciana

Bioparc commemora el Dia Mundial de la Girafa per a conscienciar sobre el seu "declivi silenciós"

  • Bioparc València commemora aquest dissabte, 22 de juny, el Dia Mundial de la Girafa amb activitats especials per a conscienciar sobre la seua situació crítica i el seu "declivi silenciós" com a espècie i implicar la ciutadania en la seua preservació.
Tres girafes de Bioparc de València es muden al parc de Cabárceno per a crear una reserva genètica
Tres girafes de Bioparc de València es muden al parc de Cabárceno per a crear una reserva genètica
BIOPARC - Archivo
Tres girafes de Bioparc de València es muden al parc de Cabárceno per a crear una reserva genètica

L'esdeveniment se celebra d'11 a 14 hores amb diverses propostes per a donar a conéixer de forma lúdica l'estat d'amenaça de la girafa i les seues subespècies, detalla el zoològic en un comunicat.

El Dia Mundial de la Girafa, organitzat per la Fundació per a la conservació de les girafes (GCF), està marcat en el calendari aquest divendres a nivell mundial i persegueix dos objectius: donar a conéixer la situació crítica d'aquesta espècie i implicar en la seua conservació.

En 2019, la commemoració es dedica al 'Rastrejador Twiga' (Twiga Tracker), el major programa de seguiment GPS via satèl·lit emprat a Àfrica. El fi d'aquest projecte és realitzar la vigilància de 250 girafes per a conéixer els seus moviments i com utilitzen l'hàbitat.

Aquesta iniciativa, amb la participació del parc valencià a través de la Fundació Bioparc, està destinada al moviment d'animals a llocs més segurs a Uganda per a la seua conservació.

Les girafes s'enfronten a dos amenaces principals: l'expansió de ciutats i pobles en el seu hàbitat i la caça furtiva. El seu "constant declivi silenciós passa desapercebut", amb el que és "una de les espècies més oblidades de la sabana africana".

Encara que està inclosa com a 'vulnerable' en la Llista Roja d'Espècies Amenaçades de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN), hi ha poca investigació dedicada als seus costums o comportaments. Estudis recents ressalten l'elevada fragmentació i el ràpid declivi de les seues poblacions.

Actualment, la principal preocupació dels experts és l'estat de les seues poblacions salvatges. "Si no es prenen mesures urgents sobre aquest tema, serem testimonis de la seua extinció. I en açò resulta clau la no invasió del seu hàbitat i el desenvolupament d'altres activitats econòmiques i mitjans de subsistència", defenen des del Bioparc.

Existixen quatre espècies de girafes i cinc subespècies que viuen en diverses àrees geogràfiques d'Àfrica. Una d'elles és la que habita en Bioparc, fins ara coneguda com a girafa de Rothschild o Baringo (Giraffa camelopardalis rothschildi), la distribució de la qual abastava el nord d'Uganda i el centre-oest de Kenya. Amb la nova classificació passen a incloure's a la subespècie de girafa Nubia.

En el parc han nascut diverses d'aquestes cries dins del programa europeu de conservació (EEP) d'aquesta subespècie; algunes d'elles ja traslladades a altres institucions per a crear nous grups reproductors. Per açò, des del zoològic destaquen el seu paper com a centre de referència en la preservació d'aquesta subespècie.

DELS VIGILANTS DE LA SABANA A UN TALLER DE MÀSCARES

Per tot açò, amb motiu de la celebració, Bioparc València ofereix aquest dissabte una programació especial per a compartir amb els visitants el compromís amb la conservació d'aquesta espècie emblemàtica d'Àfrica.

D'11 a 14 hores, en diversos punts del recinte es desenvoluparan activitats com la xarrada 'Twiga, els vigilants de la sabana', una taula amb mostres biològiques i la manualitat 'Crea la teua màsquera de girafa'. Aquestes iniciatives pretenen donar a conéixer a les espècies de girafes que habiten Àfrica i el seu grau d'amenaça. Durant tot el dia hi haurà panells informatius en la zona del palmerar.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento