Comunitat Valenciana

Aula d'Història de la UV creu "injustificable" la "censura" del nom del secretari del juí a Miguel Hernández

  • L'Aula d'Història i Memòria Democràtica de la Universitat de València (UV) ha qualificat com a "censura" que la Universitat d'Alacant (UA), en una resolució no ferma del gerent de la institució, accedira a la petició d'un descendent d'un militar mort que va actuar com a secretari en el consell de guerra en el qual es va condemnar a mort el poeta Miguel Hernández a eliminar el nom del seu familiar -dret a l'oblit digital- de textos publicats en internet per un catedràtic de Literatura Espanyola.
Universitat busca informació per a revertir la supressió del nom del secretari del juí a Miguel Hernández
Universitat busca informació per a revertir la supressió del nom del secretari del juí a Miguel Hernández
FUNDACIÓN MIGUEL HERNÁNDEZ
Universitat busca informació per a revertir la supressió del nom del secretari del juí a Miguel Hernández

L'organisme ha fet públic un comunicat en el qual lamenta "la censura del nom d'Antonio Luis Baena Tocón, secretari judicial del Consell de Guerra que va condemnar a mort Miguel Hernández". "Constitueix una limitació injustificable de la llibertat d'expressió, la llibertat d'investigació i la llibertat de càtedra", sosté.

En la mateixa línia, des de l'aula creuen que "significa una intromissió d'instàncies no estrictament acadèmiques d'una universitat en l'activitat científica d'un membre del seu personal docent i investigador els resultats del qual retalla de forma arbitrària atenent arguments no científics i en contra de l'oposició expressa del propi professor".

En la mateixa línia, argumenten que "introdueix una distorsió en tot el relatiu a les investigacions sobre el passat recent, podent implicar un precedent nociu per a línies d'estudi consolidades i de reconegut prestigi; i que compten amb el reconeixement i són finançades en el marc de programes de R+D autonòmics i estatals".

"Tal censura suposa, en pocs dies, una altra notícia més en una preocupant cadena d'actes d'instàncies no investigadores que podria marcar l'inici d'una tendència negativa que no pot deixar indiferent la comunitat científica, ni qualsevol societat que es vullga -i que vullga seguir sent- democràtica", adverteixen.

Finalment, subratllen que "el suposat dret individual a l'oblit d'una persona morta mai pot ser superior, ni molt menys imposar-se, negar o coartar el dret -quan no fins i tot el deure- col·lectiu de tota una societat democràtica al coneixement històric, la memòria, la justícia i la reparació".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento