L'estiu arriba amb menys calor a la Comunitat que a la resta d'Espanya
L'estiu arriba amb menys calor a la Comunitat que a la resta d'Espanya GVA - Archivo

L'estiu arranca aquest divendres 21 a la Comunitat Valenciana amb una pujada progressiva de temperatures durant el cap de setmana i l'inici de l'última de juny, fins als 32-34 graus en les zones d'interior i 28ªC en la costa. Es tracta d'uns valors habituals per a l'època i allunyats de la previsió per al centre d'Espanya, ja que a Andalusia, Castella-la Manxa o Madrid podrien arribar a 40ºC aquests dies amb la primera ona de calor.

Després d'una primavera especialment plujosa pel temporal de Setmana Santa, amb un 40% més de precipitacions de la mitjana, l'estiu es preveu habitual al d'altres anys a la Comunitat, amb al voltant d'un 50% de probabilitat de més calor, un 30% que es mantinga igual i un 20% de més fred, segons la predicció de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

Com en altres anys, tampoc s'esperen pluges generalitzades i encara no està clar si incidiran en la regió tant les ones de calor com els episodis de vent de ponent, les conegudes com a ponentaes que disparen els termòmetres i provoquen major sensació de calor. Els dos fenòmens dependran de l'evolució climàtica dia a dia.

En general, mentre les ones de calor sí afectaran la resta de la península, a la Comunitat les brises podrien ajudar al fet que les temperatures no arriben a pics tan elevats i a refrescar l'ambient, com ha explicat el delegat territorial d'Aemet, Jorge Tamayo, en la roda de premsa de balanç de primavera.

L'inici de l'estació estiuenca coincideix amb les Fogueres de Sant Joan d'Alacant durant el cap de setmana i el dilluns 24, festiu autonòmic enguany. Per a eixos dies es preveu una pujada de temperatures i cels clars en la capital alacantina. El mar està entorn de 18-20ºC, la qual cosa suposa un o dos per sota de la mitjana.

Primavera amb dos grans temporals

La Comunitat Valenciana s'acomiada d'una primavera molt humida després de l'hivern més sec de la sèrie històrica, amb 184,4 litres per metre quadrat de precipitació mitjana entre març i maig, un 40% per damunt de la mitjana del període 1981-2020. Per contra, la temperatura mitjana de 13,7 graus està només 0,1 per damunt de l'habitual.

Açò sí, les pluges no han incidit de forma generalitzada en tot el territori i han caigut de forma molt irregular, amb les províncies de València i Alacant molt afectades pel temporal de llevant de Setmana Santa a diferència de la de Castelló i l'extrem nord de València, on el trimestre ha sigut sec.

Es tracta de la primavera més humida des de 2013 en la regió, encara que quasi el 90% de les pluges es van acumular en dos episodis: el del 31 de març i sobretot el temporal de llevant en Setmana Santa, del 18 al 22 d'abril. "Va ploure com si fora tardor", ha il·lustrat el delegat de l'Agència de Meteorologia.

De fet, solament en eixos dies va arribar a acumular-se el 70% de tota la precipitació del trimestre, especialment a l'entorn de Xàbia (Alacant) amb fins a 278 litres per metre quadrat en 24 hores, un rècord des de la històrica riuada d'octubre de 1957.

10.000 rajos menys

A pesar d'aquestes pluges torrencials, les tempestats a penes han tingut protagonisme durant la primavera de 2019 a la Comunitat, menys durant el temporal d'abril i el 21 de maig. Els 3.356 rajos comptabilitzats durant el trimestre queden molt lluny dels més de 14.000 del mateix període de l'any passat.

Per la seua banda, els termòmetres van rondar en valors normals fins al 10 de maig, el dia més càlid de la primavera, amb el rècord de 34,7ºC a Sagunt (València). Nou dies després van arribar les temperatures més baixes de l'estació per dos entrades d'aire fred, amb gelades en l'interior i la mínima més acusada de 3,7 graus a Villena (Alacant).

Ja en el mes de juny, dimecres passat va ser una jornada especialment fresca: en els observatoris de València i Castelló no es registrava una mínima tan baixa en el sisé mes del calendari des de feia més de dos dècades.

En el conjunt d'Espanya, la primavera ha sigut un poc més càlida en la línia general de calfament global dels últims 15 anys. "El canvi climàtic ja és indubtable i provoca temperatures més elevades a nivell planetari i pluges més torrencials i concentrades", ha advertit el portaveu d'Aemet, encara que ha posat en valor la conscienciació política després de la Cimera del Clima de París i la preocupació creixent entre la societat.

Consulta aquí más noticias de València.