Comunitat Valenciana

El Govern espera "canvis substancials" en el Corredor Mediterrani aquesta legislatura

  • El conseller Arcadi España s'ha reunit amb Josep Vicent Boira, comissionat per al Corredor Mediterrani.
  • Assegura que continuarà reivindicant al Govern "que no es dormen i continuen al bon ritme que van".
El Govern espera 'canvis substancials' en el Corredor Mediterrani durant aquesta legislatura
El Govern espera 'canvis substancials' en el Corredor Mediterrani durant aquesta legislatura
GVA
El Govern espera 'canvis substancials' en el Corredor Mediterrani durant aquesta legislatura

El comissionat del Govern central per al Corredor Mediterrani, Josep Vicent Boira, ha assegurat que la nova legislatura portarà "canvis substancials" per al desenvolupament de la infraestructura que "marcaran un abans i un després", com l'obertura de la variant de Vandellòs (Tarragona) i el consegüent estalvi de 30 minuts en el trajecte d'Alacant a Barcelona.

Així ho ha afirmat en declaracions als mitjans després de reunir-se aquest dijous amb el nou conseller d'Obres Públiques de la Generalitat Valenciana, Arcadi España, i tornar de Brussel·les (Bèlgica) d'un seguiment de les obres a nivell europeu. Uns treballs en els quals "s'està avançant de manera interessant en tots els trams, encara que hi ha una espècie de lògica nord-sud".

En el cas de la Comunitat Valenciana, es treballa perquè la comunicació entre València i Alacant siga "una realitat molt més fluïda que en l'actualitat", una cosa de la qual el supervisor de les obres s'ha mostrat segur que succeirà aquests quatre anys.

Encara que el desenvolupament del Corredor és complex perquè els trens segueixen en funcionament, ha recalcat que "hi ha un pla de treball clar" entre totes les administracions i operadors: "Mai a Espanya s'havia fet una obra d'una magnitud com el canvi d'un ample de via de l'ibèric a l'internacional".

Dins dels objectius a curt termini està l'obertura de la variant de Vandellòs, actualment subjecta a les proves de seguretat. Fins aleshores, l'Oficina del Corredor ha sol·licitat a Adif que es destinen a aquesta obra els equips utilitzats en la posada en marxa de l'Alta Velocitat (AVE) a Granada -el primer viatge comercial està previst per a dimecres que ve-, per a inaugurar la variant "com més prompte millor".

Segons el comissionat del Govern, aquesta obertura podrà suposar un estalvi de temps en el viatge d'Alacant a Barcelona en al voltant de 30 minuts, encara que estarà subjecte a les condicions tècniques del projecte.

El següent pas seria l'execució del tram Castellbisbal-Martorell, "essencial" per a connectar el sud de Barcelona en matèria de mercaderies amb la resta d'Europa. Sobre aquest tema, el representant de l'Oficina del Corredor ha recordat que aquest dimarts es va presentar un nou tren refrigerat per a portar fruites i hortalisses fresques de Silla (València) a la ciutat holandesa de Rotterdam que "ha de fer un canvi a Portbou (Girona) que li costa deu hores".

D'altra banda, en la reunió de seguiment a Brussel·les es va posar sobre la taula la necessitat de donar un major ús al túnel del Pertús (França), en connectar tots dos països mitjançant ample internacional. "Els altres països també han de fer els seus deures perquè el Corredor siga una realitat", ha reivindicat el comissionat.

En el seu desenvolupament també juga un paper important l'acord firmat recentment per al desenvolupament de la terminal intermodal i logística de València Font de Sant Lluís com a node estratègic peninsular en la distribució de mercaderies, un conveni subscrit entre el Ministeri de Foment, la Generalitat, l'Ajuntament de València, Adif, Ports de l'Estat i Valenciaport.

Paral·lelament, l'Oficina del Corredor Mediterrani segueix pendent de l'estudi de la doble plataforma entre València i Castelló, amb vista al fet que puga estar en marxa per a final d'any o principis del 2020.

En aquest context, el comissionat ha posat l'accent que es tracta d'un projecte "fonamental no només per als valencians, catalans, andalusos i murcians, sinó per a tots els espanyols i europeus", amb una rendibilitat "indubtable" que podria arribar a augmentar en un 1,6% el PIB espanyol. Quan estiga llest suposaria la complementarietat del camió i el ferrocarril en el transport de mercaderies, "la base del Corredor juntament amb la millora per als passatgers".

"Velocitat de creuer"

Per part de la Generalitat, el titular d'Obres Públiques ha destacat que el Corredor haja centrat la seua primera reunió i ha agraït el treball del comissionat, també valencià. "El Corredor Mediterrani ha pres una bona velocitat de creuer per a complir els terminis que s'havia marcat el ministre de Foment", José Luis Ábalos, ha asseverat.

España ha avançat que pretén mantindre una reunió mensual amb el comissionat per al Corredor Mediterrani per a "fer un monitoratge de com van les obres i tindre una doble seguretat". Ha confiat que les obres avancen aquests quatre anys i ha promés que la Generalitat estarà pendent "des de la lleialtat" i continuarà reivindicant al Govern "que no es dormen i continuen al bon ritme que van".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento