Comunitat Valenciana

L'IVAM mostra la influència de Fernand Léger en l'obra d'Equipo Crónica

  • L'exposició s'exhibeix des d’aquest 20 de juny i fins al 8 de setembre de 2019.
L'IVAM mostra la influència de Fernand Léger en l'obra d'Equipo Crónica
L'IVAM mostra la influència de Fernand Léger en l'obra d'Equipo Crónica
GVA
L'IVAM mostra la influència de Fernand Léger en l'obra d'Equipo Crónica

"Fernand Léger no va ser només un gran artista, sinó que la seua pròpia obra serveix per a explicar altres moviments artístics i molts altres artistes". El director de l'IVAM, José Miguel G. Cortés, i la comissària Teresa Millet han presentat l'exposició 'Cas d'Estudi: Equipo Crónica, mirant-se en l'espill de l'avantguarda', que mostra la influència de l'artista francés Fernand Léger en l'obra dels valencians Equipo Crónica a través d'una selecció d'obres entre els anys 1969 i 1982.

L'exposició, que s'exhibeix del 20 de juny al 8 de setembre de 2019 a l'IVAM, és fruit d'un treball d'investigació per a aportar noves perspectives. "Pensàvem que estava tot analitzat sobre Equipo Crónica", ha comentat José Miguel G. Cortés, "no obstant això, l'IVAM ha aconseguit recuperar una obra de 1971 que es va exposar al Col·legi d'Arquitectes de Barcelona fins ara desconeguda". L'obra en qüestió és una bastida que el museu reprodueix a l'entrada de la sala, similar a la de la sèrie 'Els constructors', que subratlla les influències de l'autor francés sobre Equipo Crónica.

La comissària ha narrat que el treball d'investigació la va portar a contactar amb el fotògraf Francisco Alberola, que conserva un ampli arxiu d'imatges d'Equipo Crónica incloses en la mostra en què es pot veure com era la vida al mític estudi del carrer Túria, els processos de muntatge i les inauguracions de les exposicions d'Equipo Crónica.

Teresa Millet també ha desvelat altres sorpreses de la mostra, com els cartells i revistes realitzats per Equipo Crónica per al Partit Comunista del País Valencià (PCPV). Un d'aquests cartells és el de la campanya electoral de 1977, en el qual una flor "a la manera de Léger", com ha explicat, va ser la principal font d'inspiració. Aquests cartells i revistes mostren la vinculació política d'Equipo Crónica amb el context de la seua època, un tret que comparteixen amb Fernand Léger.

Així mateix, a través de l'exposició descobrim obres com 'Un dia al camp' (1971) o 'Léger a l'oficina' (1969-1977), en les quals es poden identificar elements apropiats o intervinguts per Equipo Crónica a partir d'obres de Léger. "En els anys 70 encara no es parlava d'aquest apropiacionisme d'Equipo Crónica que no és més que la col·laboració i la continuació entre uns artistes i uns altres", segons el director de l'IVAM.

Les obres del col·lectiu valencià dialoguen en la mostra amb originals del cubista francés i també amb alguna de Jean Dubuffet. "Al fons de la sala s'exhibeix l'obra 'Aquest no s'escapa!', de la sèrie completa de 'Policia i Cultura', en què també es percep la influència de Dubuffet en Equipo Crónica", ha comentat la comissària.

Després de la mostra dedicada a Fernand Léger que va inaugurar l'IVAM el mes de maig passat, el museu prepara una retrospectiva sobre Jean Dubuffet per a la tardor. "Aquesta exposició de 'Cas d'Estudi' vincula dos grans artistes com Léger i Dubuffet amb Equipo Crónica", ha conclòs el director de l'IVAM.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento