Arxiven la causa del contracte de Vivenda amb Crespo Gomar
Arxiven la causa del contracte de Vivenda amb Crespo Gomar EUROPA PRESS - Archivo

La titular del Jutjat d'Instrucció número 24 de Madrid ha acordat el sobreseïment provisional del procediment en el qual investigava presumptes irregularitats en el contracte de publicitat concedit pel Ministeri de Vivenda a Crespo Gomar, la consultora que va treballar per al PSPV i ha sigut investigada en diverses causes. Es tracta de l'últim cas la instrucció del qual romania oberta pel presumpte finançament irregular del PSPV i Compromís.

Així ho ha acordat la magistrada en una interlocutòria datada aquest passat dijous, a la qual ha tingut accés Europa Press, i contra la qual cap recurs en un termini màxim de cinc dies. Aquestes diligències estaven obertes per la possible comissió de prevaricació administrativa i malversació de cabals públics i s'ha arxivat provisionalment a petició dels acusats, l'Advocacia de l'Estat -que representava uns altres dels fins ara imputats- i amb l'adhesió de Fiscalia i davant de l'oposició de l'acció popular, el PP i diputats del grup 'popular' en Les Corts.

La jutgessa conclou que "no resulta degudament justificada la perpetració dels delictes de prevaricació administrativa i malversació de cabals públics". En tot cas, la instructora ha acordat remetre les actuacions dutes a terme en la investigació al Tribunal de Comptes per si existira responsabilitat comptable.

Concretament, en aquesta causa s'investigava un expedient del Ministeri de Vivenda de l'any 2008 relatiu a l'adjudicació d'un concurs a l'empresa de comunicació Crespo Gomar per a la realització de la creativitat de la campanya de publicitat institucional per a difondre els continguts del Pla Estatal 2009-2012, que tenia l'objectiu d'afavorir l'accés dels ciutadans a la vivenda. L'import del contracte va ser de 126.000 euros.

En la seua exposició, la instructora assenyala que "és cert que l'informe pericial elaborat per un pèrit del Cos Superior d'Interventors i Auditors de l'Estat (...) detecta irregularitats" però aquestes "han sigut desmuntades pels investigats amb les seues declaracions i amb la prova documental", per la qual cosa considera que "no existeix delicte de prevaricació".

"No cal parlar tampoc de delicte de malversació" -continua la resolució-, ja que la conducta d'Alberto Gomar, adjudicatari de la licitació, "de ser punible, ho seria amb les penes previstes per al delicte d'apropiació indeguda". Açò és, afig, perquè "no hi ha cap indici per a presumir que els funcionaris públics investigats sostragueren l'import de 126.208 euros".

Així mateix, indica la jutgessa que "si tal com sospita l'acció popular, el treball no es va entregar, o si es va entregar després no es va desenvolupar, l'acta de recepció contindria una falsedat i per tant s'hauria comès un frau" però d'aquest "tampoc hi ha indicis racionals bastants per a continuar".

"Respecte a la hipòtesi que si es van entregar els treballs, no es van desenvolupar en la posterior difusió informativa, que passava per una nova licitació, és una qüestió aliena als fets investigats en el present procediment, i per descomptat, no imputable als ací investigats, tot açò sense perjuí de la investigació que puga desenvolupar-se pel Tribunal de Comptes, al que se'n va a deduir testimoni amb el tant de culpa, per si existira responsabilitat comptable", resol la magistrada.

Suposat finançament irregular

Aquesta causa va ser remesa pel Jutjat d'Instrucció número 21 de València, que va començar la investigació per prevaricació, malversació i delicte electoral al desembre de 2016 després de rebre un informe de la Policia sobre un suposat finançament irregular de PSPV i Compromís entre els anys 2007 i 2011.

Posteriorment, després de la pràctica de diferents diligències i amb l'informe favorable de la Fiscalia, aquest òrgan judicial es va declarar "no competent" per a prosseguir amb instrucció en descartar que els fets indiciàriament delictius s'hagueren comès en el partit judicial de València, per la qual cosa es va inhibir a favor de jutjats de Gandia, Benidorm i Madrid.

Posteriorment, el Jutjat d'Instrucció número 1 de Benidorm va decidir al maig sobreseure la causa relativa a la contractació dels 'opinómetres' de la localitat, mentre que a Gandia el jutjat va prendre la mateixa decisió en la investigació per la compravenda d'un local per la Federació Valenciana de Futbol a la mercantil Mora Gomar SL, vinculació familiar amb la consultora Crespo Gomar.

El jutjat d'Instrucció número 43 de Madrid, per la seua banda, va arxivar el passat mes de novembre les actuacions relatives a un contracte del Ministeri de Sanitat amb Crespo Gomar, i ara arriba aquest arxiu provisional pel contracte del Ministeri de Vivenda.

Consulta aquí más noticias de València.