Comunitat Valenciana

Bonig carrega contra el "joc de trons" del Botànic II i avisa Puig que serà "ostatge" d'Unides Podem

  • VALÈNCIA, 13 (EUROPA PRESS)
Debat d'investidura del President de la Generalitat en Els Corts de València
Debat d'investidura del President de la Generalitat en Els Corts de València
Jorge Gil - Europa Press
Debat d'investidura del President de la Generalitat en Els Corts de València

La presidenta del PPCV i síndica del grup en Les Corts, Isabel Bonig, ha censurat el "pacte de butaques" i el "joc de trons" entre PSPV, Compromís i Unides Podem fins a arribar a última hora a l'acord de govern del Botànic II, amb el qual creu que el 'president' de la Generalitat en funcions i líder socialista, Ximo Puig, serà "ostatge" els pròxims quatre anys de la confluència 'morada', "els comunistes de tota la vida amb iPhone". Aquesta és la raó per la qual ha justificat el vot en contra dels 'populars' a la seua investidura.

Puig, com a únic candidat, ha exigit en el debat d'investidura en Les Corts que el PP "s'aplique la medicina", aprenga del passat i supere el seu "discurs catastròfic", així com que supere "eixa llosa enorme que està ací", en referència a la corrupció. "Bonig, després de tant de temps, he descobert que el Titànic eren vostés", ha asseverat al fil de la comparació que ella utilitza per a parlar del Botànic.

Així ha arrancat la segona jornada del debat d'investidura després de la firma in extremis del Botànic II aquest dimecres a la vesprada a Alacant, gràcies a un recés de 24 hores des que s'iniciara la sessió amb el discurs de Puig. Unes paraules que Bonig ha resumit com a "passat, passat i passat", assegurant que "solament sap parlar del PP".

La 'popular' ha reprès l'al·lusió que va fer Puig a Manuel Azaña, president de la II República, afirmant que "mirant-li als ulls, com a filla i néta d'un socialista, si l'esquerra i el PSOE entenguera el significat de la pau i el perdó, Espanya seria indestructible; quina llàstima que la Comunitat tinga un president del passat". Puig ha cridat a aprendre de l'històric polític i "fugir de les 'dos Espanyes'" i s'ha preguntat "com el PP va recolzar eixa foto de la plaça de Colón" que va utilitzar Vox en campanya.

"NI REIVINDICACIONS NI PANCARTES"

El finançament autonòmic ha tornat a centrar part de la sessió. Bonig ha recordat que Puig va prometre exigir el canvi del model "governe qui governe perquè els valencians estan farts d'ofrendar noves glòries a Espanya" i ha criticat que ara que governa el PSOE "ni reivindicacions ni pancartes".

Ell ha replicat que ho ha reclamat "governe (Mariano) Rajoy o (Pedro) Sánchez" i ha recalcat que "Sánchez ha estat nou mesos i el PP una dècada". Ha tornat a prometre que, si el líder del PSOE és investit, ho exigirà "des del primer dia" com ha dit "en públic i privat i davant" del propi president del Govern central.

Durant el debat tots dos també s'han creuat acusacions sobre els assoliments de l'anterior govern autonòmic del PP i el primer Botànic sobretot en matèria de sanitat, educació, dependència i lluita contra la corrupció.

Precisament sobre corrupció ha girat el crispat tram final, quan Puig s'ha dirigit la portaveu adjunta del grup del PP Eva Ortiz per a afirmar que ha nascut en "el bressol de la corrupció", en referència a la Vega Baixa (Alacant) -ha puntualitzat després que és "la terra més bella de la Comunitat, el bressol de Miguel Hernández"-, davant el que aquesta diputada ha demanat la paraula, encara que el president de Les Corts, Enric Morera, ha considerat que no era necessari en no contravindre el reglament i entrar en el debat polític.

El candidat ha destacat la "lluita inequívoca contra la corrupció" i ha afirmat que porta 30 anys en política "sense cap acusació de corrupció", davant la referència de Bonig a la seua "dilatada carrera". Ha reclamat així "respecte" al PP, que creu que encara té "una llosa enorme que continua llastrant la reputació valenciana".

BONIG: "PUR DESASTRE" AMB PODEM

Durant la seua intervenció, Bonig ha carregat contra l'escenificació de l'acord en el Castell de Santa Bàrbara a Alacant -"espere que tingueu totes les fotos del món"-, que creu que reflecteix "un pacte de butaques rebatejat i la claudicació del socialisme al nacionalisme de Compromís i l'extrema esquerra de Podem". Ha advertit que "si amb dos no ha funcionat, amb tres va a ser pur desastre", cosa que "ja van reconeixent en privat".

Ara bé, ha sostingut és gràcies al seu "calculat avançament electoral" perquè coincidiren les autonòmiques amb les generals el 28A. S'ha preguntat "què hem guanyat" i "on ha quedat l'agenda valenciana que anava irrompre en el discurs nacional".

Ha promès "ni un minut de treva" a Puig mentre "seguisca ostatge de les seues paraules i els seus silencis", quan "ja no té el benefici del dubte" com en 2015. "Els seus compromisos de fa quatre anys encara eren creïbles, els de ara no. Ja no li pot tirar la culpa al PP", ha emfatitzat.

Per tot, ha exigit que el Botànic II passe de "parlar del 'qui és qui'" al "quan i quant". "Quant ens va a costar aquesta festa i aquesta superestructura administrativa? Porten mes i mig parlant d'alts càrrecs, butaques, assessors, traient la regla de tres per a veure què em toca i a quants puc col·locar", ha il·lustrat després de "perdre el compte dels quiosquets".

Davant l'entrada de Podem, ha afirmat que el PSPV "no ha après res del que li ha passat al PSOE en altres comunitats" mentre "pareix que Sánchez sí i no vol els comunistes al costat: Pablo Iglesias li va anar mendigant i li ha dit 'no et done res, te torege'". "Ens van a donar dies i vesprades de glòria", ha alertat, per a rebutjar el "mercadeig insultant" que provoca que "els valencians es desenganxen de la política".

Ha exigit saber "què va a passar amb el requisit lingüístic, la taxa turística, l'impost de successions, el pla d'ajust d'Hisenda, les empreses del germà de Puig, Intu Mediterrani o À Punt, el gran desastre de la legislatura, obra de Podem", així com si Vicent Marzà seguirà com a conseller d'Educació després de "40 sentències en contra". En tot ha augurat "discrepàncies brutals" i "una batalla campal".

Sobre la vicepresidència 'verda' de Podem, ha ironitzat que l'"espantava que entrara Vox" pel logo del partit i ha criticat que el Consell "no va executar diners contra canvi climàtic en 2018". "Al final, el seu joc de trons té paralitzada l'administració. Però no els importa: posen competències en una coctelera i ixen conselleries per art de màgia com el Monopoly", ha denunciat, i ha bromejat que "se soluciona amb un parell de 'seminaris' d'aquests", en al·lusió a les reunions de balanç celebrades pel Consell.

Bonig ha tornat a citar la sèrie d'HBO per a assegurar que està "disposada a parlar amb l'alcalde de Peníscola (Castelló) -el 'popular' Andrés Martínez-, que ha guanyat amb majoria absoluta, i portar el tron de ferro per a veure si alguna vegada fan alguna cosa".

PUIG: "AQUEST CONSELL ÉS UN VAIXELL MÉS HUMIL"

Citant el pròleg de 'El cor de les tenebres' de Joseph Conrad, Puig ha pres la paraula il·lustrant El PP valencià com "l'afonament del Titanic, el més gran, luxós i insultant sant i senya d'una generació que va perir amb ell i es va portar l'estúpida prepotència d'una època". "Desgraciadament, queden massa brases d'aquell temps, però serem capaços de fer un pas avant: Aquest Consell és un vaixell més humil".

Ha promès "intentar recuperar fins a l'últim euro dilapidat" en la compra per un euro de Valmor Sport per a assegurar la celebració del Gran Premi de F1 en el circuit urbà de València, després que el Tribunal de Comptes haja rebutjat la demanda de la Generalitat i haja condemnat a l'administració al pagament de costsa.

"Anem a treballar per a cimentar una Comunitat inclusiva. Aquest govern se sap ostatge dels valencians i no de ningú més, i jo em sent ostatge dels valencians i sol claudique davant els valencians", ha reivindicat, i ha resolt a la líder del PPCV: "Si jo viu en el passat, vosté en la prehistòria".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento