Comunitat Valenciana

L'esquerra signa el Botànic II enmig de la investidura de Puig

  • Puig, Oltra i Dalmau van tancar l'acord minuts abans que el candidat socialista donara el seu discurs en Les Corts.
  • El ple es va suspendre 24 hores per a segellar el pacte a la vesprada a la ciutat d'Alacant.
  • El document recull 6 eixos programàtics amb 132 mesures concretes en ecologia, ocupació, drets o finançament.
  • Les Corts reprenen hui l'elecció del president amb els grups i la votació.
El Botànic II echa a andar en el Castillo de Santa Bárbara de Alicante
El Botànic II echa a andar en el Castillo de Santa Bárbara de Alicante
EP
El Botànic II echa a andar en el Castillo de Santa Bárbara de Alicante

Onze reunions negociadores i un mes i mig després, els líders del PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem-EU van aconseguir ahir en l'últim minut un acord per a formar un nou Consell del Botànic, que permetrà que el socialista Ximo Puig siga investit hui president de la Generalitat.

El pacte, que van signar Puig (PSPV), Mónica Oltra (Compromís) i Rubén Martínez Dalmau (Unides Podem-UE) al castell de Santa Bàrbara d'Alacant per a mostrar sensibilitat amb una província a vegades allunyada del centre del poder autonòmic valencià, va arribar in extremis, pocs minuts abans de l'inici del debat d'investidura en Les Corts.

Els líders dels tres partits van rubricar l'acord del nou Govern valencià, el Botànic II, en un solemne acte al castell alacantí. A la sala caserna Felip II d'aquest emblemàtic recinte emmurallat, Puig, Oltra i Martínez Dalmau van segellar a les 18.40 hores l'acord que havien aconseguit primera hora del matí després de 50 hores de reunions i que facilitarà la investidura de Puig, iniciada ahir i que continuarà hui després de la suspensió de 24 hores decretada pel president de la Cambra autonòmica, Enric Morera.

A les 10.00 hores del matí de hui es reprendrà a València la sessió d'investidura, on, després dels discursos dels grups, es procedirà a una votació en la qual el socialista rebrà el suport dels 52 diputats que sumen els tres partits d'esquerra d'un total de 99.

El Botànic II o Botànic2ns, com s'ha batejat el document que han subscrit els tres partits, contempla 132 mesures repartides en sis eixos, i fa un èmfasi especial en els compromisos de lluita contra l'emergència climàtica, en l'aposta per la millora dels serveis públics de sanitat, educació o dependència i en les mesures a implementar per a aconseguir “ocupació digna” i combatre el frau. A més, s'expliciten les exigències de finançament i inversions al Govern central.

Sota el títol Acord per a un Govern valencià de progrés, compta amb sis eixos programàtics principals, que al seu torn recullen mesures concretes: transició ecològica i lluita contra l'emergència climàtica; feminisme, diversitat i igualtat de tracte; serveis públics per a continuar rescatant i cuidant a les persones; ocupació, model productiu i innovació; qualitat democràtica i bon Govern, i, finalment, fiscalitat progressiva, finançament just i interessos valencians.

El PSPV, Compromís i Unides-Podem van coincidir a destacar que el discurs recull l'acord programàtic acordat per les tres formacions, mentre que el PP, Ciutadans i Vox els van acusar d'estar més interessats a repartir-se butaques que a solucionar els problemes dels valencians. La presidenta del PP i líder de l'oposició, Isabel Bonig, va titllar de “vergonyosa” la “claudicació” de les Corts perquè “el pacte de les butaques” es fotografie, en al·lusió a la suspensió del ple d'investidura.

Aprofundir en el primer pacte 

En el pròleg del document subscrit ahir a Alacant, de 22 pàgines, molt més extens i detallat que el seu predecessor, els signants es comprometen a “aprofundir les polítiques del primer Botànic” amb aquest nou pacte, “un compromís renovat per a tirar avant polítiques de transformació cap a una societat més sostenible, inclusiva i igualitària”.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento