Comunitat Valenciana

Comencen els treballs de neteja i documentació del búnquer del Saler

  • El Ministeri de Transició Ecològica ha cedit a l’Ajuntament l’edifici per un termini de 75 anys a canvi de restaurar-lo.
  • Es va construir en 1937 per a defensar el front marítim dels atacs dels vaixells franquistes, italians i alemanys.
Comencen els treballs de neteja i documentació del búnquer del Saler
Comencen els treballs de neteja i documentació del búnquer del Saler
Ajuntament de València
Comencen els treballs de neteja i documentació del búnquer del Saler

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals en funcions, Gloria Tello, i la regidora de Pobles de València en funcions, Consol Castillo, han visitat aquest dilluns l’excavació arqueològica del búnquer del Saler (també conegut com “el Copón de Miaja”), que va començar el passat 27 de maig.

El treball té com a objectiu netejar-lo, conéixer l’estat de conservació i documentar-ne la construcció, i així realitzar el projecte de rehabilitació pertinent. Este projecte posterior és necessari per a obtindre la concessió, per un termini de 75 anys, demandada al Ministeri per a la Transició Ecològica.

Gloria Tello ha explicat que “esta actuació, realitzada des de la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals, s’emmarca en la nostra línia de recuperació del patrimoni i de la posada en valor de tots els edificis que formen part de la nostra memòria democràtica”.

Els treballs s’han centrat fins ara a buidar l’arena de la torre i documentar tots els elements conservats que formaven part del complex, partint dels plans del projecte conservats en l’Arxiu General Militar d’Àvila. Així mateix, estes obres es van adjudicar el passat 5 d’octubre de 2018 a l’empresa SEMAR Arqueología, SL.

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals en funcions ha assenyalat que “l’edifici està en gran part soterrat per l’arena de la platja i hem hagut de contractar una empresa d’arqueologia per a llevar eixa arena i fer un estudi de l’estat de la construcció, per a poder dur a terme el projecte de rehabilitació”.

Després de la neteja, es pot veure la torre completa, que té una profunditat de 6 metres i un diàmetre de 15 metres. Està construïda de formigó i ferro i es distingixen tres escalons interiors on s’assentava la plataforma mòbil amb els canons. També un dels corredors descoberts és accessible per una escala d’obra que després dóna pas a un altre corredor. A més, s’han descobert diversos grafits conservats en les parets dels corredors, que abasten des de 1939 fins a 1943,  dibuixats a carbonet i que representen diversos motius: figures humanes, animals, un vaixell o un avió, així com noms de soldats.

Antecedents

El passat 19 de juliol de 2017 es van iniciar actuacions per tal d’obtindre del Ministeri per a la Transició Ecològica (propietari del búnquer), una concessió per un termini de 75 anys del búnquer del Saler. El Ministeri va subordinar la concessió a l’Ajuntament al fet que este disposara prèviament d’un projecte de restauració. “Esta petició va ser atesa per part del Ministeri en eixe moment i ens van dir que per a atorgar esta concessió, havíem de presentar un projecte d’usos de l’espai i restauració de l’edifici”, ha explicat Tello.

Història del búnquer del Saler

Es tracta d’una de les obres d’enginyeria militar construïdes a València en 1937, durant la Guerra Civil. El coronel Ramiro Otal Navascués, cap de la Defensa de Costes del Mediterrani, va demanar la construcció urgent de diverses estructures per a defensar el front marítim dels atacs dels vaixells franquistes i de l’armada italiana i alemanya. Així, es va dissenyar un sistema de defensa amb tres nuclis de bateries principals i altres complementàries. Es va tardar 8 mesos a construir-lo i es va valorar en 1.639.913 pessetes de l’època.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento