Comunitat Valenciana

Premis Nobel i els Jaume I insten a adoptar "mesures eficaces" davant la "preocupant salut" dels oceans

  • El jurat dels Premis Rei Jaume I, compost per Premis Nobel, guardonats d'altres edicions i membres de la comunitat investigadora i empresarial, han instat els agents públics i privats a adoptar "mesures eficaces" davant la "preocupant salut" dels oceans, per a "contrarestar" el seu deteriorament.
Premis Nobel i els Jaume I insten a adoptar "mesures eficaces" davant la "preocupant salut" dels oceans
Premis Nobel i els Jaume I insten a adoptar "mesures eficaces" davant la "preocupant salut" dels oceans
EUROPA PRESS / JORGE GIL
Premis Nobel i els Jaume I insten a adoptar "mesures eficaces" davant la "preocupant salut" dels oceans

Així ho han reclamat a València en la tradicional declaració que realitzen amb motiu de la deliberació per a triar als guardonats dels Premis Rei Jaume I, que es donaran a conéixer aquest dimarts.

La declaració, llegida pel president executiu de la Fundació Premis Rei Jaume I, Javier Quesada, ha sigut recolzada per unanimitat pels 88 membres del jurat, que han cridat l'atenció sobre aquest problema, que adverteixen incumbeix a tots els països.

En aquest sentit, han urgit a tots els agents públics i privats a adoptar "de forma immediata les mesures eficaces per a contrarestar el deteriorament de la salut dels oceans i preservar el patrimoni natural heretat per al gaudiment de les generacions esdevenidores".

Els jurats han denunciat que, des del començament de la revolució industrial, s'observa una "creixent pressió mediambiental sobre els oceans", a causa d'"amenaces immediates" com la pol·lució marina de grans abocaments de ciutats i indústries, els pesticides, la sobrepesca, el risc de transport marí, l'ús creixent de plàstics o la presència de nano residus perillosos. En aquest context, han apuntat que aquests "contaminants" també han passat a la cadena tròfica de l'alimentació humana.

Així mateix, el jurat ha advertit sobre l'impacte del calfament global, l'elevació de la temperatura mitjana de les aigües, la pol·lució de l'aire o la intensitat de l'impacte dels fenòmens meteorològics sobre les costes, doncs consideren que constitueixen "una seriosa amenaça per a la fauna i flora dels oceans".

Els membres del jurat han emmarcat la seua preocupació sobre els oceans en la declaració de les Nacions Unides del decenni 2021-2030 com la 'Dècada de la Ciència Oceànica per al Desenvolupament Sostenible' en el pròxim informe de l'IPCC sobre l'oceà i la criósfera.

En la intervenció, també han participat el cap de la Caserna General Terrestre d'Alta Disponibilitat, el tinent general Francisco José Gan, i el vicepresident de la Fundació Premis Rei Jaume I, Vicente Boluda.

Gan ha destacat que aquests premis reconeixen als investigadors espanyols "més brillants" en camps "essencials" com la investigació bàsica, clínica o mèdica, la qual cosa contribueix a donar-li la "enorme importància" que posseïxen i a valorar-los "en la seua justa mesura"; mentre que Boluda ha ressaltat que els guardons posen el coneixement "en el centre del debat".

REUNIÓ I PROCLAMACIÓ DE PREMIATS

El jurat dels premis es reunirà aquest dimarts, entre les 9.30 i les 12.30, en l'antic Convent de Santo Domingo, actual seu de Capitania General, per a deliberar els guardonats de les diferents categories dels Rei Jaume I.

Posteriorment, i ja en el Palau de la Generalitat, es faran públics els noms a càrrec del president de la Generalitat Valenciana en funcions, Ximo Puig.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento