Comunitat Valenciana

Edward Rubin demana "lideratge" contra el canvi climàtic i adverteix de sequera i erosió de la costa si no s'actua

  • El premi Nobel de la Pau i Jurado dels Premis Rei Jaume I que es decideixen entre hui i demà a València, Edward S. Rubin, ha reclamat "lideratge" polític per a lluitar contra el canvi climàtic, ja que és un problema greu i seriós en el qual cal prendre mesures per a controlar el problema. En cas contrari, "hi haurà problemes reals i seriosos en els pròxims anys". "Ací a València, per exemple, hi haurà més problemes amb la falta d'aigua, l'erosió de la costa que poden afectar l'agricultura o la indústria del turisme", ha advertit.
Edward S. Rubin
Edward S. Rubin
ATENEO MERCANTIL DE VALENCIA
Edward S. Rubin

Edward S. Rubin ha participat aquest dilluns en l'Ateneu Mercantil en una conferència sobre el Canvi Climàtic, organitzada pel Club d'Innovació i Empreses de l'Ateneu dins de les activitats d'Expofórum, que ha comptat amb la col·laboració de Jorge Olcina Cantos, catedràtic d'Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat d'Alacant; José Luis Rubio Delgado, investigador del CSIC i Premi Jaume I i Luis Balairón Ruiz, exdirector del Programa del Canvi Climàtic del Ministeri de Medi ambient. L'acte ha estat presidit per la presidenta de l'Ateneu Mercantil, Carmen de Rosa.

Segons l'expert en canvi Climàtic, cal adoptar mesures que se centren en un canvi de sistema energètic, "canviar d'una forma les dos coses que més ens agraden: els nostres cotxes i l'electricitat". Ha afegit que "actualment hi ha molts sistemes que depèn de l'electricitat i, no tant a Espanya com en la resta del món, l'electricitat vé de fonts de combustió de carbó i gas natural, que emeten CO2 i el gas hivernacle que crea l'efecte de calfar el planeta".

"Hem d'anar canviant a sistemes que no emeten aquest tipus de gasos, hem d'utilitzar sobretot energia renovable com el vent i el sol. Primer cal baixar la demanda d'energia, amb xicotets gestos com canviar les bombetes d'una habitació per bombetes de baix consum que no gasten tanta energia i donen llum. Hem de consumir menys energia i optar per nous transports", ha asseverat.

"ACTES DE GOVERN"

En aquest sentit, Rubin ha afegit que hi ha moltes coses que podem fer com a individus "però fan falta actes de govern per a lluitar contra el canvi climàtic, per al que necessitem polítics que s'adonen d'aquest problema, tinguen lideratge i que vullguen prendre mesures".

Sobre les energies renovables, el jurat dels Premis Rei Jaume I ha apuntat que Espanya era líder abans de la crisi. "Era dels primers en producció i ara que s'està recuperant l'economia cal tornar a ser líders", ha remarcat.

Així mateix, Edward S. Rubin ha indicat que en el context actual "cal posar en pràctica dos mesures, incentius i demandes, "la qual cosa en anglés es coneix com 'carrot and stick' (carlota i pal), perquè la gent prefereix les carlotes als pals però fan falta els dos i els pals són precisos, per exemple, els estàndards de quant pot consumir una nevera o una bombeta i açò són mesures que solament un govern pot decidir".

Finalment, ha reflexionat que una prova que el canvi climàtic

és un tema que ha d'importar a tots és la pujada de la temperatura en, per exemple, València on fa més calor que fa 50 anys i els dies són més extrems. "I això ens afecta a tots", ha incidit.

"Imagineu-vos un mes d'estiu a 45 graus, si la gent s'adona de com pot afectar aquest tipus de canvi igual pot fer més peticions al sistema polític", ha conclòs.

TRAJECTÒRIA

Edward S. Rubin és doctor en Filosofia (Enginyeria Mecànica) per la Universitat de Stanford (1969). La investigació del professor Rubin se centra en qüestions tècniques, econòmiques i polítiques relacionades amb l'energia i el medi ambient. El seu grup va ser pioner en el desenvolupament del Model de Control Ambiental Integrat (IECM), un model de simulació utilitzat a tot el món per al disseny i avaluació de sistemes de control d'emissions rendibles per a les plantes d'energia de combustibles fòssils, incloent processos avançats per a la captura i emmagatzematge de carboni (CCS).

El doctor Rubin també estudia la naturalesa i el ritme de la innovació tecnològica per als sistemes d'energia i medi ambient i els factors que influeixen en ella, en particular el paper de les polítiques del govern. Punts de vista d'aquest treball s'han utilitzat per a estimar les tendències futures de costos per als sistemes d'energia avançats, i la influència de les estratègies de mitigació del canvi climàtic tecnològica.

Ha sigut membre de comités d'assessorament als diversos organismes estatals i del govern federal, incloent el Departament d'Energia d'EUA, l'Agència de Protecció Ambiental dels Estats Units, l'Estat de Califòrnia Energy Commission, la Junta de Recursos de l'Aire i Comissió de Servicis Públics. Entre les seues activitats internacionals era un autor principal de coordinació del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC, coguanyador del Premi Nobel de la Pau 2007), assessor del Ministeri d'Energia d'Alberta del Canadà, i actualment és membre de la Junta del Regne Unit Centre d'Investigació de la CAC.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento