Oltra diu que el mestissatge del Consell ha evitat conflictes de partits: "Les fórmules bones s'han de mantindre"
Oltra diu que el mestissatge del Consell ha evitat conflictes de partits: "Les fórmules bones s'han de mantindre" Jorge Gil - Europa Press

La vicepresidenta en funcions i portaveu de Compromís ha assegurat que en el Govern del Botànic hi ha hagut mestissatge "en totes les àrees, també en presidència i vicepresidència", i creu que aquest ha sigut el "gran encert" del Consell, perquè ha evitat que "un conflicte entre dos conselleries acabe convertint-se en un conflicte entre dos partits". "Crec que les fórmules bones s'han de mantindre", ha sostingut.

Així s'ha pronunciat Oltra en ser preguntada per si el mestissatge ha d'ampliar-se a totes les àrees de l'Executiu valencià, després que Unides Podem (UP) demanara que el mestissatge del nou pacte del Botànic arribara "a tots els àmbits de govern, també a la presidència, vicepresidència o vicepresidències que hi haja".

"Sí hi ha hagut mestissatge en totes les àrees, també en presidència i vicepresidència, però era una fórmula de mestissatge diferent a l'altra, però hi ha hagut mestissatge en totes les àrees", ha assegurat Oltra, que ha emplaçat a debatre les fórmules de mescla en la segona fase de les negociacions.

Qüestionada sobre si aquest mestissatge ha provocat friccions en el Consell, després de la roda de premsa per a informar dels temes tractats en el ple del Consell, Oltra ha apuntat que aquestes es produeixen "en tots els governs, monocolor, bicolor o tricolor, i ha asseverat que "el mestissatge ha garantit tindre un govern, no dos; i ha de garantir tindre un govern, no tres".

Així mateix, ha puntualitzat que quan s'han produït friccions entre dos conselleries "no ha sigut una fricció entre partits". "He vist gent del mateix partit de dos conselleries diferents discutir entre ells; les friccions que sempre es produeixen quan els àmbits competencials són fronterers", ha detallat.

"No s'han convertit en friccions entre partits, eixe ha sigut el gran encert del Botànic i del mestissatge, que dos càrrecs de diferents àmbits i diferents partits han tingut diferències d'opinió, però això no s'ha convertit en una diferència entre partits. Si no hi ha mestissatge, un conflicte entre dos conselleries acaba convertint-se en un conflicte entre dos partits; això és el que hem evitat amb el mestissatge. Crec que les fórmules bones s'han de mantindre", ha ressaltat Oltra.

"NO CREC QUE TARDEM MOLT MÉS QUE EN EL PRIMER BOTÀNIC"

Preguntada sobre si aconseguir aquest acord costarà més que en 2015, la portaveu de Compromís ha assenyalat que creu que en aquesta ocasió "no hi ha les presses de la primera vegada", ja que en el primer acord del Botànic "en els despatxos estaven asseguts els corruptes i calia ser ràpids perquè primer que res calia netejar la corrupció que s'havia instal·lat en la Generalitat".

"En aquest moment, les negociacions són més tranquil·les perquè no hem de traure a cap partit corrupte de les institucions i això fa que la gent vaja amb més tranquil·litat, però no crec que tardem molt més que en el primer Botànic, on vam ser la segona comunitat a formar govern. No crec que tardem molt més en aquesta ocasió", ha postil·lat.

D'altra banda, preguntada per si Esquerra Unida liderarà una conselleria com a part de la coalició UP, Oltra ha subratllat que això "forma part del com o del qui, però no de la primera fase".

"La frase que més he dit aquesta legislatura és 'A mi tot em pareix bé'. Em pareix bé el que es decidisca en les meses de negociació en el moment que toque. Açò s'aprèn amb el mestissatge, la pluralitat fa les ments més àmplies i més amables. Em pareix tot bé", ha sostingut.

POLÍTIQUES SOCIALS I AMBIENTALS

Respecte a les reunions de la comissió negociadora del nou Botànic, Oltra ha recalcat que en elles s'ha d'establir les polítiques a realitzar, que és "la part més important, perquè sense saber què volem fer no podem passar a com volem fer-ho i qui ho farà".

En aquest sentit, ha destacat que el Botànic II ha de reformar la política de lluita contra el canvi climàtic, l'economia sostenible de canvi de model productiu, polítiques socials com a "eix troncal", la investigació i desenvolupament com "una altra pota que ha de ser el futur de l'economia" i la cultura com a "motor econòmic".

"Hem de tindre un contingut en eixa direcció i una estructura de govern que pose en primer terme aquestes dos grans potes: les polítiques socials d'una banda, i les ambientals per un altre", ha afegit.

Qüestionada sobre si parlarà quan es comence a parlar del qui, la portaveu de la coalició valencianista ha resolt: "Parlaré poc i faré el que haja de fer".

AVANÇANT "A UN RITME SENSE PAUSA"

La vicepresidenta en funcions, que ha fet aquestes declaracions una vegada finalitzada la roda de premsa per a informar dels temes tractats en la reunió del Consell, preguntada prèviament en la compareixença per les reunions del Botànic II, ha assenyalat que "no és una cosa del Consell". "La comissió negociadora està reunida hui i se segueix avançant en els treballs a un ritme sense pausa", ha destacat.

Respecte al seu futur en el nou Consell, Oltra ha assenyalat que és "una cosa que es veurà en la seqüència lògica d'aquestes coses, el què, el com i el qui". "Jo, com a subjecte, m'emmarque dins del qui, que és la tercera fase", ha resolt.

Consulta aquí más noticias de València.