La Ciutat de les Ciències va aportar 113 milions d'euros i 3.509 ocupacions a l'economia valenciana en 2018
La Ciutat de les Ciències va aportar 113 milions d'euros i 3.509 ocupacions a l'economia valenciana en 2018 MANUEL BRUQUE / EFE

La rendibilitat econòmica, però també turística i social, del complex de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València no es mesura només amb les xifres de visitants i els ingressos directes que genera, sinó també amb la seua contribució al conjunt de l'economia valenciana com a focus d'atracció de visitants i com a generador de coneixement.

Aquestes són les variables que mesura un estudi realitzat per segon any consecutiu per l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (Ivie) titulat Impacte econòmic i social de la Ciutat de les Arts i les Ciències en la Comunitat Valenciana 2018 (es pot descarregar en aquest enllaç, en PDF).

El seu director, Joaquín Maudos, ha explicat aquest dijous les principals claus d'aquest, que a manera de resum consisteixen en l'aportació d’113,48 milions d'euros a l'economia valenciana (al Producte Interior Brut, PIB), un 2,2% més que l'any passat, i la generació de l'equivalent a 3.509 ocupacions a temps complet, un 1,4% més que en 2017.

Per a arribar a aquestes xifres finals, l'informe analitza variables com les despeses de funcionament per edificis, que van des dels 3,2 milions del Hemisfèric als 22,8 del Palau de les Arts, i que en total ascendeixen a 56,34 milions, un 10,6% més que en 2017.

A aquesta despesa cal afegir el turístic, que inclou el nombre de visitants, la despesa mitjana de cadascun d'ells i la influència de la visita a la Ciutat de les Ciències per a triar València com a destinació. El nombre total de visitants es va situar en 2,7 milions en 2018, dels quals el 54,5% van ser a l’Oceanogràfic, el 28,7% al Museu, el 13,3% al Hemisfèric i el 3,5% a Palau de les Arts. La despesa mitjana diària es va situar en 98,5 euros (106,6 en el cas dels estrangers i 93,2 els espanyols). A més, per a dos de cada tres turistes, l'existència del complex ha sigut "bastant o molt important" per a decidir-se per València com a destinació.

Per sectors, l'activitat de la Ciutat de les Ciències va tirar de la demanda especialment en l'hostaleria (79,6 milions d'euros) i en activitats immobiliàries i empresarials (14,9 milions). El document inclou un sector denominat economies domèstiques, amb 27,83 milions d'euros, en el qual s'inclou l'impacte econòmic induït, és a dir, l'efecte arrossegament que generen els salaris sobre les vendes d'empreses i el seu efecte en el consum.

Finalment, l'estudi reflecteix dos mesuradors del capital humà, és a dir, l'aportació al coneixement dels visitants, que fixa entre els 60 milions d'euros que els visitants estan disposats a pagar en entrades i els 70 milions que costaria la formació impartida si es donaren en centres reglats.

Un centre de referència del canvi climàtic i de la innovació

El Museu de les Ciències es convertirà, a llarg termini, en un centre especialitzat en la investigació i divulgació del canvi climàtic i de l'impacte de la intel·ligència artificial en àrees com la robòtica.

Segons ha detallat el secretari autonòmic de Turisme i president de Cacsa, Francesc Colomer, es tracta d'una estratègia a 20 anys elaborada per a inserir el centre museístic "en el relat de la modernitat i en el sistema de la innovació de la Comunitat Valenciana des de la divulgació i el rigor científic". Tal com va explicar, l'equip rector del complex té la necessitat de "no gestionar inèrcies", sinó de governar "mirant al futur, interpretant les transformacions que ocorren en el món, observant què fan altres centres museístics i tendències" per a anticipar-se a elles.

El director general de Cacsa, Enrique Vidal, va concretar les dues "grans idees" per a fer del Museu de les Ciències un centre de referència del canvi climàtic. D'una banda, crear un centre d'estudis de la sostenibilitat planetària, en el qual s'inclou l'abordatge del canvi climàtic, i per un altre, un altre sobre l'impacte de la intel·ligència artificial i de la robòtica.

Consulta aquí más noticias de València.