Comunitat Valenciana

Cantó veu "complicadíssim" pactar amb el PSPV a Alacant abans de fixar unes condicions "sine qua non"

  • VALÈNCIA, 29 (EUROPA PRESS)
26M.- Cantó Veu 'Complicadíssim' Pactar Amb El PSPV A Alacant Abans De Fixar Unes Condicions 'Sine qua non'
26M.- Cantó Veu 'Complicadíssim' Pactar Amb El PSPV A Alacant Abans De Fixar Unes Condicions 'Sine qua non'
EUROPA PRESS
26M.- Cantó Veu 'Complicadíssim' Pactar Amb El PSPV A Alacant Abans De Fixar Unes Condicions 'Sine qua non'

El líder de Ciutadans (Cs) Comunitat Valenciana, Toni Cantó, ha assegurat que veu "complicadíssim" arribar a un acord amb el PSPV a Alacant a l'espera del que decidisca el comité 'taronja' de pactes a nivell autonòmic i estudiar "quals són les condicions sine qua non per a millorar la vida dels alacantins". "Fins que no parle de polítiques no vaig a tancar la porta, però és molt complicat".

Així ha respost l'oferta que ha llançat aquests dies el president de la Generalitat en funcions i líder del PSPV, Ximo Puig, perquè Cs els recolze en l'Ajuntament d'Alacant en lloc de sumar amb PP i Vox. El comité de pactes de Ciutadans a la Comunitat es conforma previsiblement aquest dimecres i estarà en contacte amb el nacional per a "a poc a poc" estudiar els casos en els quals pot entrar a governar.

En el cas d'Alacant, ha reconegut a preguntes dels periodistes abans d'un esmorzar informatiu que "evidentment" és de les ciutats més importants per a Cs, però ha posat l'accent que primer han d'estudiar les polítiques per a superar l'"època molt complicada" que travessen els alacantins, "i a partir d'ací començar a parlar".

"No m'agrada canviar croms o seients perquè em pareix una falta de respecte al que entenc com a política", ha recalcat sobre la seua línia roja per a pactar amb el PSPV. S'ha mostrat així "escèptic" a poder arribar a un acord amb "un PSC valencià que no té cap empatx a acordar amb el populisme o el nacionalisme; va a governar la Comunitat Valenciana amb ells".

Respecte a un pacte Cs-PSPV i la necessitat del suport de Compromís, ha dubtat que "alguna vegada" la coalició haja parlat bé d'ell en campanya o haja estat disposat a ajudar-li: "Això seria absolutament impensable, i és un poc del què m'enorgullisc".

En qualsevol cas, ha puntualitzat que Cs vol entrar a governar -"no és cap secret"- i ha recordat que "en principi" no és necessari el suport de Vox per a un Ajuntament compartit amb el PP. "A Andalusia no ha sigut necessari, però cal veure quals són les forces, els equilibris i els números", ha asseverat.

Ha estès aquesta postura a la resta d'Espanya, ja que li "dona molta tranquil·litat que Cs diga el mateix a tot arreu", i ho ha il·lustrat amb el cas de la Junta andalusa: "Estem alçant un 'xiringuito' socialista al dia i acomiadant diversos col·locats, i això és gràcies a que estem en el govern i tenim accés als calaixos, podem alçar catifes i veure fins a l'últim paper".

DEMANA QUE TORNE EL PSOE DE LA TRANSICIÓ

Preguntat per un possible canvi de postura respecte al que deia en campanya electoral -que era "impossible" pactar amb els socialistes-, Cantó ha replicat: "Em veieu amorós amb el PSC valencià? Crec que he sigut prou clar. No vaig a canviar de terç, estic dient exactament el mateix que vaig dir en campanya", per la qual cosa ha descartat que els seus votants no entenguen aquesta posició.

Ha insistit que ho han dit "per activa i per passiva" en rebutjar un acostament amb "un PSOE nacional que cada vegada s'assembla més al PSC" i ha advertit que a la Comunitat "succeeix amb major claredat" en pactar "amb el nacionalisme a tot arreu". Davant d'açò, ha reclamat "que torne el PSOE de la Transició i que Puig renuncie al 'sanchisme'".

Com a exemple, ha sostingut que li haguera agradat "escoltar a Puig dir que no va a tornar a cedir l'educació al nacionalisme ni pactar amb ells o que està disposat a tornar a aplicar el 155 si succeeix el que ha succeït a Catalunya".

PUIG, "EN L'ONDA ICETA"

"Puig està en l'ona (Miquel) Iceta -líder del PSC- i no en la dels socialistes que han hagut d'abandonar el PSOE perquè (Pedro) Sánchez -president del Govern i del PSOE els ha laminat", ha criticat. També ha carregat contra el president per estar "ansiós per tancar seients i estar repartint-los ja ací en Corts amb Compromís i Podem", un PSOE "en mans del nacionalisme".

Cantó ha relatat que l'últim contacte entre tots dos va tindre lloc aquest dilluns en la celebració de l'octava Copa del Rei del València CF, quan van conversar "oficiosament per a compartir l'alegria" en una xarrada d'uns minuts en la qual van quedar que havien de parlar, "com és normal".

Sobre un acostament de Cs al PSOE de Sánchez, ha assegurat que no ho veu "per cap costat" i que el seu partit "no canvia de discurs. "Sánchez va triar socis i Puig tria socis, que són sempre el populisme i el nacionalisme, i amb eixe PSOE és molt complicat", ha reiterat.

D'altra banda, a nivell parlamentari, el grup de Cs en Les Corts ha registrat les seues primeres iniciatives de la legislatura per a la primera Junta de Síndics d'aquest dijous: "acabar amb els barracons i amb les llistes d'espera i un nou pacte educatiu que garantisca el plurilingüisme a la Comunitat, amb especial atenció a l'anglés i a la lliure elecció de la llengua". Cantó ha celebrat que "pareix que la cosa comença a engegar-se i s'alça el veto de Podem".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento