Comunitat Valenciana

Joan Ribó, Luis Barcala i Amparo Marco podran repetir com a alcaldes

  • Encara que amb diferents resultats, els tres candidats han guanyat les eleccions a les seues respectives ciutats.
26M-M.- Tres capitales, tres opciones: Ribó (Compromís), Barcala (PP) y Marco (PSPV) podrán repetir como alcaldes
26M-M.- Tres capitales, tres opciones: Ribó (Compromís), Barcala (PP) y Marco (PSPV) podrán repetir como alcaldes
EUROPA PRESS
26M-M.- Tres capitales, tres opciones: Ribó (Compromís), Barcala (PP) y Marco (PSPV) podrán repetir como alcaldes

Les tres capitals de província de la Comunitat Valenciana podran estar governades cadascuna per una opció política diferent durant els pròxims quatre anys. Es dona la circumstància que a València, el Compromís de Joan Ribó ha sigut la força més votada; a Alacant, Luis Barcala ha portat el PP a ser una altra vegada primera força amb un regidor més i a Castelló, Amparo Marco ha obtingut per al PSPV-PSOE la victòria més folgada, amb deu edils, tres més que en 2015.

En la ciutat de València, el partit més votat en les eleccions municipals és Compromís amb el 27,44% de vots i deu regidors (un més que en 2015), seguit del PP, amb el 21,75% dels suports i huit edils (perd dos) i el PSPV, amb el 19,24% i set representants (guanya dos).

Cs, per la seua part, es manté amb sis regidors, els mateixos que en els anteriors comicis, i el 17,61% dels vots, mentre que Vox entra en el consistori, amb dos regidors i un 7,25% dels suports. Unides Podem, que en 2015 va obtindre tres edils amb València en Comú, la marca de Podem, es queda sense representació en l'ajuntament valencià. La majoria absoluta s'obté amb 17 regidors, per la qual cosa Compromís i PSPV-PSOE podrien revalidar el seu pacte.

Ribó ha assegurat que Compromís continuarà els pròxims quatre anys liderant el projecte progressista al costat del PSPV, després de sumar tots dos partits la majoria en l'Ajuntament amb 17 escons, i ha lamentat que Podem isca de l'equip de govern i del consistori en no aconseguir representació. La seua meta és aconseguir "una València més plural encara" amb el diàleg i la participació com a eixos.

Ja amb més del 96% escrutat, Ribó ha eixit a l'escenari que ha muntat Compromís en la Plaça del Pilar acompanyat per companys com la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra.

El primer edil ha sigut proclamat a crits de 'Xé què bó, alcalde Joan Ribó', per a destacar que han complit amb uns "objectius molt clars: continuar amb un projecte progressista i liderar-lo". "Demà començarem a treballar per a construir un altre projecte de coalició per a València", ha manifestat.

Barcala es planteja pactar només amb Cs

A la ciutat d'Alacant, el partit més votat en les eleccions municipals és el PP amb el 29,34% de vots i nou regidors, seguit de PSOE, amb el 27,63% dels suports i Cs amb el 16,54% i cinc representants.

Unides Podem, per la seua banda, obté el 9,09% dels vots i dos regidors, els mateixos que Compromís amb el 6,72% dels vots i Vox, que entra també amb dos representants i el 6,38 dels sufragis. La majoria absoluta s'obté amb 15 regidors: PP i Cs sumen 14.

Barcala, en el seu discurs després de conéixer-se que era el guanyador de les eleccions, ha avançat que oferirà a Ciutadans un pacte de govern. Els 'taronges' han aconseguit cinc edils després de perdre un representant respecte a fa quatre anys. Entre aquestes dues formacions, aconsegueixen els 14 edils en una corporació de 29 regidors, és a dir, a un de la majoria absoluta.

És cert que el bloc de la dreta podria arribar a 16 edils si sumaren a Vox, que ha entrat en el consistori amb dos regidors. No obstant açò, Barcala ja ha manifestat que solament parlarà amb Ciutadans per a formar executiu.

Sobre aquesta possibilitat, la cap de llista de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez, exsíndica de Cs en Les Corts, ha dit al llarg de la campanya electoral que "quan arribe el moment" dels pactes el partit 'taronja' posarà "damunt de la taula un full de ruta que seran les línies mestres a seguir durant aquest mandat".

Marco, la que més guanya respecte a 2015

En la ciutat de Castelló, el PSPV és el partit més votat en les eleccions municipals, amb el 34,78% de vots i 10 regidors, seguit de PP, amb el 23,96% dels suports i 7 edils. La líder socialista ha sumat tres edils més que en 2015.

Cs aconsegueix 4 regidors amb 14,08% de vots; Compromís, 3 amb l'11,66%; Podem-CseM-EUPV, 2 amb el 6,55% i entraria Vox amb 1 representant i un 6,40% de vots. La majoria absoluta s'obté amb 14 regidors.

L'esquerra obté un resultat que li permet revalidar el Pacte del Grau per tan sols un edil: PSPV-PSOE, Compromís i Podem-CseM-EUPV sumen 15 seients en el plenari castellonenc.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento