Blasco i la seua cúpula en Solidaritat reconeixen el frau en les ajudes
Blasco i la seua cúpula en Solidaritat reconeixen el frau en les ajudes Francisco Martínez - Europa Press - Archivo

L'exconseller de Solidaritat i exportaveu del PP en Les Corts amb el PP, Rafael Blasco, la que era la seua cúpula en aquest departament i els principals empresaris que s'asseuen en la banqueta per les presumptes irregularitats en subvencions a ONG i en el projecte del fallit hospital a Haití han reconegut aquest dijous els fets pels quals la Fiscalia Anticorrupció els acusa.

El grup de fins a set acusats que ha firmat un pacte de conformitat amb el fiscal Anticorrupció Jesús Carrasco -alguns dels acords s'han firmat abans de l'inici de la sessió d'aquest dijous, que per aquesta raó ha començat amb prop de dos hores de retard- inclou Blasco, la seua excúpula en la Conselleria (l'ex-secretària general, Tina Sanjuán; l'ex-director general, José María Felip i l'excap d'àrea de Solidaritat, Marc Llinares); els empresaris Augusto César i Arturo Tauroni, i el president de l'ONG Esperanza Sin Fronteras, Fernando Darder, a més d'Alina Indiekina Lysenko i María Isabel Castillo.

Tant en el cas de Blasco com en la resta d'aquest grup, tots ells han corroborat davant el tribunal que accepten els fets relatats per Anticorrupció en el seu escrit d'acusació i que per tant reconeixen els delictes que se'ls imputen. Posteriorment, en el moment en el qual han sigut cridats a declarar, la majoria dels processats s'han limitat a acollir-se al seu dret a no fer-ho.

El fiscal ha explicat que aprecia circumstàncies atenuants en aquests casos, com la de confessió tardana o reparació total o parcial del dany a conseqüència de l'aportació de quantitats en metàl·lic o dació en pagament de béns immobles que cadascun d'ells ha realitzat.

Per la seua banda, l'Advocacia de la Generalitat i la Coordinadora d'ONGD han mostrat la seua "disconformitat" amb aquest acord per la responsabilitat penal que contempla i perquè "no se satisfan els greus perjuís causats", per la qual cosa han sol·licitat que continue el juí i la pràctica de prova.

A més, sis acusats més han aconseguit acords totals amb totes les acusacions (Fiscalia, Advocacia de la Generalitat i Coordinadora Valenciana d'ONGD); altres quatre han presentat conformitats amb Fiscalia i Advocacia de la Generalitat i un més únicament amb Advocacia.

Consulta aquí más noticias de València.