Fiscalia demana al TSJCV la causa arxivada a Miquel Domínguez per blanqueig per a reactivar-la en el jutjat
Fiscalia demana al TSJCV la causa arxivada a Miquel Domínguez per blanqueig per a reactivar-la en el jutjat EUROPA PRESS - Archivo

Així ho avança aquest dimecres Las Provincias i ho han confirmat a Europa Press fonts judicials. La sala de l'alt tribunal va acordar en el seu moment el sobreseïment provisional de la causa en considerar que no hi havia suficients elements de prova per a actuar contra Domínguez.

No obstant açò, ara que el cas Taula afronta la recta final de la instrucció en el Jutjat número 18 i, després d'haver perdut la condició d'aforat l'exdiputat -que va acabar sent No Adscrit en la cambra autonòmica la passada legislatura-, el fiscal Anticorrupció Pablo Ponce considera que si que existeixen ja eixos elements probatoris que permetrien la reobertura de la investigació arxivada de forma provisional, per la qual cosa cap la remissió a l'instructor per a continuar-la.

Al febrer de 2017, la Sala civil i Penal de l'Alt Tribunal va sobreseure provisionalment la causa oberta a l'exdiputat després de valorar les declaracions i la documentació remesa pel Jutjat d'Instrucció 18 que, segons arreplegava la resolució, no guardava relació amb Domínguez ni amb els fets pels quals se li investigava.

"De l'actuat fins a hui no resulta una imputació de delicte amb suficient suport probatori" com per a concloure la instrucció, processar-li i deixar la causa preparada per a juí, assenyalava la Sala.

No obstant açò, el TSJCV va optar pel sobreseïment provisional (cabia, per tant, la reobertura) i no pel sobreseïment lliure (arxiu definitiu) perquè considerava que els fets descrits en l'exposició raonada elevada per l'instructor del 'cas Imelsa' tenien aparença delictiva i no existia certesa de la inexistència del fet investigat.

En tractar-se d'un sobreseïment provisional, la causa podia reobrir-se si apareixien nous elements que desvirtuaren les raons en les quals es basava l'arxiu. Ara, Ponce ha remès aquest escrit a l'alt tribunal en entendre que existeixen ja elements suficients de prova, i cap la seua tornada al Jutjat.

ELS INDICIS CONTRA DOMÍNGUEZ

La causa contra Domínguez té el seu origen en l'exposició raonada que el jutge del cas Imelsa -en una peça separada- va elevar en el seu moment al TSJCV i en la qual entenia que, havent reconegut l'exregidor que va realitzar el donatiu de 1.000 euros en les eleccions de 2015 pel qual estan investigats tots els regidors, exregidors, assessors i exassessors del grup 'popular' dirigit per Rita Barberá en l'Ajuntament, haguera sigut "incoherent" que l'alt tribunal no ho investigara a ell també.

L'argument exposat per l'instructor era idèntic al que va utilitzar per a elevar al Tribunal Suprem la part de la investigació que afectava l'exalcaldessa i senadora difunta. En el cas de la ex-primera edil, el TS es va veure obligat a arxivar la causa en donar-se per extingida la seua responsabilitat penal amb la seua defunció.

Consulta aquí más noticias de València.