Jordi Bosch juga la partida d'escacs d'Stefan Zweig

  • L'actor català interpreta al teatre Romea de Barcelona tots els papers de la celebrada novel·la de l'autor austríac de la primera meitat del segle XX.
L'actor Jordi Bosch a l'espectacle teatral 'La partida d'escacs'.
L'actor Jordi Bosch a l'espectacle teatral 'La partida d'escacs'.
DAVID RUANO
L'actor Jordi Bosch a l'espectacle teatral 'La partida d'escacs'.

Jordi Bosch es posa al capdavant d'un ambiciós projecte teatral que suposa l'adaptació escènica d'una de les novel·les més cèlebres de l'escriptor austríac Stefan Zweig (Viena-1881-Brasil, 1942) 'Novel·la d'escacs' (1941), la qual va escriure només un any abans de la seva mort per suïcidi a Petrópolis.

Al teatre Romea de Barcelona, on es va estrenar aquesta producció pròpia el passat 18 de maig, el llibre passa a anomenar-se en la versió teatral 'La partida d'escacs'. Bosch assumeix tots els papers del muntatge i fa tant de narrador com de la veu dels dos protagonistes: un campió mundial d'escacs i el 'senyor B'. Ambdós coincidiran durant una travessa en transatlàntic d'Europa a Amèrica després de la Segona Guerra Mundial.

En aquest escenari s'enfrontaran i els espectadors s'endinsaran en la història d'una obsessió "de les que t'ajuden a aixecar-te al matí però també de les que poden acabar matant-te", va explicar a la presentació el director de l'espectacle, Iván Morales.

Aquesta fixació per l'escac del 'senyor B' l'ajuda a evadir-se de l'amenaça del nazisme, que l'atenalla, i poder sobreviure, afegeix Morales.

El campió mundial d'escacs s'anomena Mirko Czentovicz mentre que el 'senyor B' és un burgès vienès que fuig del règim nazi. La partida d'escacs que els enfronta és una metàfora de la partida que llavors vivia Europa i un mirall de la "monomania" de l'autor Stefan Zweig sobre el destí de la humanitat, que finalment el va portar a suïcidar-se.

Hi ha llavors, inevitablement, en aquesta peça teatral "una mirada de desencís cap a una Europa que se sustenta en uns valors que no són del tot certs", va afirmar Morales, que s'ha centrat a buscar l'equilibri entre els "punts foscos" de la novel·la original i els "tocs d'humor".

Teatre Romea. Hospital, 51. Fins al 16 de juny. teatreromea.cat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento