El PP inclourà en la denúncia d'Acuamed documentació sobre la planta de l'Eliana
El PP inclourà en la denúncia d'Acuamed documentació sobre la planta de l'Eliana EUROPA PRESS - Archivo

La subsecretària regional del Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV), Elena Bastidas, ha anunciat aquest dimarts que la seua formació ampliarà la denúncia presentada davant l'Audiència Nacional "per a incloure documents que demostren que l'Ajuntament de l'Eliana coneixia i fins i tot podria haver sigut el causant de part del sobrecost de la planta de desnitrificació, xifrat en més de 12 milions d'euros, que s'ha traduït en l'increment del 150% del cost de l'aigua per als veïns de la localitat".

El PP de l'Eliana va presentar a principis d'aquest mes una documentació relacionada amb la construcció de la planta d'aigua de la localitat perquè fóra incorporada a la macrocausa Acuamed, que investiga l'Audiència Nacional "amb la finalitat de comprovar els possibles delictes i els seus presumptes responsables".

D'aquesta manera, el partit ha incidit en un comunicat que "el 9 de febrer de 2006 es va elevar proposta al Ple de la Corporació per a l'aprovació del Conveni regulador per al finançament i explotació de les obres de la Planta de desnitrificació de l'Eliana".

"El conveni establia un pressupost base aproximat de licitació de les obres de 4.556.000 d'euros, incloent la construcció, els costos interns i externs relacionats amb les obres, expropiacions i ocupacions temporals, publicitat, taxes i impostos, sense perjuí del cost total de la inversió que realment es realitzara", ha afirmat.

El finançament de la planta se subvencionaria en un 20%de l'import total de la planta a través de fons comunitaris de la Unió Europea (fons FEDER), segons ha assegurat. El restant 80% quedaria distribuït un 50% amb càrrec a fons propis d'Acuamed i l'altre 50% amb càrrec a crèdits bancaris obtinguts per Acuamed. Sota aquests paràmetres, el 5 de juliol de 2007 es va aprovar l'execució del Projecte de la Planta de Desnitrificació de l'Eliana.

A partir d'aleshores "es van realitzar nombroses reunions de la Comissió de Seguiment on estava present Acuamed i l'Ajuntament de l'Eliana, dirigit per l'exalcalde i ara director general d'Emergències, José María Ángel".

D'aquestes reunions ha destacat que "el pressupost base de licitació, inicialment ascendia a 4.556.000 euros, posteriorment es va incrementar fins als 13.600.000 d'euros, més tard Acuamed aporta un informe i ja es contempla un nou increment del pressupost fins als 13.905.855 euros per a, finalment, tindre un cost molt superior als 15.000.000 euros".

"En la quarta reunió s'explica que el pressupost de licitació era de 13.747.996 euros i que finalment va ser adjudicat a una UTE amb Abaldo, una empresa que pel que sembla va pertànyer a dos ex-alts càrrecs del PSOE", ha afegit.

Referent a açò, Bastidas ha afirmat que "l'empresa dels dos ex-alts càrrecs socialistes que va realitzar les obres de la planta de desnitrificació d'Acuamed de L'Eliana va guanyar en la majoria de les especificacions tècniques davant de les grans constructores amb una dilatada experiència en obra pública hidràulica".

"Com a conseqüència de certs imprevists durant l'execució de les obres i de certes modificacions sol·licitades per l'Ajuntament de l'Eliana, el pressupost va patir increments de quasi 2.000.000 euros", ha denunciat.

D'altra banda, ha insistit que els membres de l'equip de govern de l'Ajuntament de l'Eliana eren "plenament coneixedors i conscients dels increments de costos que se n'anaven produint en la construcció de la planta".

Consulta aquí más noticias de València.