L'esquerra avalua el pacte del Botànic per a reeditar-lo
L'esquerra avalua el pacte del Botànic per a reeditar-lo COMPROMÍS

El PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida van posar aquest dilluns en marxa l'avaluació del compliment del Botànic per a negociar en les pròximes setmanes la reedició del pacte, amb voluntat de “continuïtat”, avançar en les polítiques públiques i seguir la línia de “mestissatge”. Els tres partits van coincidir que primer és necessari establir “el què” en el disseny del nou Consell per a després parlar d'arquitectura institucional. 

Com a prioritat van situar un canvi del model de finançament autonòmic que permeta anar més enllà en les mesures iniciades des de 2015. Així ho van explicar els portaveus de la comissió avaluadora –Manolo Mata (PSPV), Àgueda Micó (Compromís) i Fabiola Meco (Podem)– a preguntes dels periodistes en un descans de la reunió en el col·legi major Rector Peset de València. 

En la trobada, que es va prolongar durant més d'una hora i mitja, les tres parts van compartir els seus documents d'avaluació del primer Botànic.

Per part de Podem, que té “clar” que vol ser part del govern i “estar en primera línia”, el seu portaveu va destacar el paper d’ajud en donar suport a el pacte aquests quatre anys. 

De cara al futur, assegura que aniran en la mateixa direcció, “des de la lleialtat”, i que comencen “des d'una talaia privilegiada” després de ser “artífexs d'un espai de futur”. “Estem treballant, som conscients que ha sigut la legislatura més productiva”, va asseverar, però “sense cap dubte” Podem creu que “cal continuar aprofundint perquè el marc normatiu entre a la casa dels valencians”. 

En definitiva, “primer el què i el com abans de l'arquitectura, que ha de servir al què i al com”. Sota aquest prisma, la formació morada creu que un primer Botànic “decisiu per a la ciutadania” dóna pas a “un espai a la reflexió, sent conscients del molt avançat i de com estava el panorama”. “Si la primera legislatura va ser la d'avançar en drets, la segona ha de ser d'efectivitat en les polítiques”, va reivindicar la diputada sortint, i també va avançar que plantejaran “propostes que no estaven o no de la mateixa manera”. 

De Compromís, el seu portaveu va coincidir en la valoració positiva i a recordar que van prendre el testimoni a “20 anys de majoria absoluta del PP”, per la qual cosa van iniciar “una època de canvi que requereix el seu temps”. Va posar com a exemple les 74 lleis i projectes que ja estan “sobre la taula” des de 2015 i “marquen una nova forma de fer política en un Govern estable”.

Ara bé, va reconéixer que “no tot ha sigut el bonic que volíem” per dues qüestions: el temps i l’infrafinançament, per la qual cosa va advocar per que en aquest “nou temps” es pose l'èmfasi en el canvi de model. El següent pas és establir “aqueixes polítiques essencials per a portar avant el nou govern, i d'ací al com i a l'estructura”. 

I del PSPV, Mata va bromejar amb que aquest “déjà vu” entre els tres partits mostra la voluntat de continuar amb “un punt de partida i final”. “A més de la valoració hiperpositiva de la ciutadania, és evident que sempre hi ha coses per fer: desenvolupar lleis i tindre diners”, va il·lustrar. Per a això, els socialistes veuen el model de finançament com a “reivindicació absoluta” i creuen que “la millora ha de ser en fases d'arquitectura institucional”, perquè “s'aprén a governar governant”.

Mata també va ressaltar la “sort” que Podem s'incorpore al Govern valencià i la valoració “molt positiva” del mestissatge: “A partir de la setmana que ve, veurem què ens ofereix el futur”, va afegir el síndic socialista en Les Corts.

Un nou Consell amb més actors 

Tercer soci. Podem ja va mostrar durant la passada legislatura la seua intenció d'entrar en el Consell, una cosa que finalment no es va produir. Durant la passada campanya electoral van deixar clar que, si els números donaven, ho demanarien. 

Menys diputats. El pacte d'esquerres va comptar la passada legislatura amb el suport de 55 escons, enfront dels 52 actuals, la qual cosa obligarà els grups a prestar especial atenció a les Corts. 

L'experiència. Les tres formacions esperen extraure conclusions sobre el funcionament del Consell i del pacte del Botànic per a poder millorar en la seua reedició.

Consulta aquí más noticias de València.