L'espera a Urgències creix tot i el pla contra el col·lapse del servei

  • El temps fins ser atès a l'hospital es multiplica per 3,5 durant l'hivern i és tres hores més que l'habitual.
  • Els pacients es passen vuit hores al centre.
  • CONSULTA MÉS NOTÍCIES DE BARCELONA.

Els pacients han d'esperar més de dues hores per ser atesos en Urgències durant l'hivern, quan hi ha grip. En canvi, durant la resta de l'any, aquest temps és quatre cops menor.

Aquesta disparitat demostra que el reforç de metges durant les setmanes de més demanda (PIUC) "no aconsegueix contenir el deteriorament" de les Urgències.

Ho afirma l'estudi Quantificació de la sobrecàrrega hivernal en Urgències, elaborat per sis metges d'Urgències de l'Hospital Clínic i al qual ha tingut accés 20 minutos.

En situació normal, un usuari espera 33,8 minuts abans que l'atenguin i passen 5.04 h des que entra fins que surt ja visitat. En canvi, les setmanes de més demada, el temps d'espera arriba a 121,5 minuts (3,6 cops més) i el d'estada a les Urgències, a 8.14 h (tres hores més, un 63% més). I hi ha més xifres:els pacients que marxen, farts d'esperar, i no són atesos són un 4,9% (la resta de l'any són un 2,2%)

Òscar Miró, coautor de l'estudi, desmunta "tòpics": les causes del col·lapse no són ni epidèmies de grip, ni hiperfreqüentació, ni consultes per malalties poc complexes.

Saturació del servei

En realitat, el nombre de pacients només augmenten d'un 6,8% durant l'hivern. I els que d'aquests necessiten ingressar en són un 37%, quan la resta de l'any en són un 29%. La pressió assistencial no augmenta en extrem. Ara bé, com que durant tot l'any les Urgències operen al màxim, un petit augment de demanda acaba per desbordar el servei.

"Els hospitals no poden cobrir la major demanda per l'augment de població. A més, costa trobar personal a Urgències i el compromís és menor:no hi ha especialitat d'Urgències i es prefereix exercir del que s'ha estudiat", conclou.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento