Pols renyit de Ribó i Gómez per l'Alcaldia de València
Pols renyit de Ribó i Gómez per l'Alcaldia de València AYUNTAMIENTO VALÈNCIA - Archivo

L'esquerra podria reeditar el pacte de govern a València després del 26-M, encara que amb un renyit pols per veure si l'Alcaldia es queda en mans de Joan Ribó (Compromís) o li l'arrabassa la socialista Sandra Gómez. Mentrestant, en la dreta, el PP lluita per evitar el sorpasso de Ciutadans i Vox irromprà en l'hemicicle. 

Diferents enquestes després de les eleccions generals i autonòmiques del 28-A revelen un empat entre el PSPV i Compromís, socis de govern aquest mandat amb València en Comú (ara Unides Podem-EU), per la qual cosa només un grapat de vots podria mantindre a Ribó d'alcalde o fer que Gómez recupere el poder municipal per als socialistes 28 anys després. 

Queda obert comprovar si la vara de comandament de València es queda amb Compromís, que faria valdre l'efecte “alcalde”, o torna al PSPV-PSOE, amb un últim esprint final de Gómez, avalat per l'estirada de Pedro Sánchez en les generals i Ximo Puig en les autonòmiques. 

Després de 24 anys de govern del PP, l'esquerra va arrabassar l'alcaldia a Rita Barberá en les eleccions de 2015 i, encara que els populars van ser el partit més votat (26,06%), el pacte de Compromís (23,56%), PSPV-PSOE (14,15%) i València en Comú, la marca blanca en la qual s'incloïa Podem (9,93%), els va donar el Govern local de València. 

Segons els últims sondejos, a totes dues formacions només les separen dècimes enfront dels més de nou punts que Compromís li va traure al PSPV fa quatre anys, i els seus vots sumarien els d’Unides Podem-EU per a aconseguir una majoria dels 33 regidors que integren la corporació valenciana.

Una enquesta del diari digital València Plaza estima que tant PSPV com Compromís obtindrien en les eleccions municipals huit regidors cadascun (tres més els socialistes i un menys els de Ribó), els primers amb un suport del 23,24% i els segons del 22,93%, i podrien reeditar un Govern de la Nau amb Unides Podem-EU, que aconseguiria tres escons (igual que aquesta legislatura). 

En la dreta, el PP aconseguiria set regidors (tres menys que ara), Ciutadans entre cinc i sis (ara té sis) i entraria Vox, amb entre un i dos, per la qual cosa el bloc d'esquerres sumaria 19 dels 33 regidors, mentre que la suma del bloc del centre dreta seria d’entre 13 i 15 escons, per davall de la majoria absoluta. 

Una altra enquesta, en aquest cas de Las Provincias, apunta que Gómez es quedaria a 0,7 punts de Ribó, amb un 23,6% de vots per a Compromís i entre 8 i 9 edils, i un 22,9% per al PSPV, amb entre 7 i 8 escons. Unides Podem-EU aconseguiria un 8,2% i entre 2 i 3 regidors, de manera que el bloc d'esquerra sumaria entre 17 escons (majoria absoluta) i 20. 

La tancada pugna que evidencien aquests sondejos també s'ha vist reflectida en la campanya electoral, ja que tant el candidat de Compromís com la del PSPV-PSOE han reivindicat el seu lideratge en el bloc de les forces progressistes d'esquerres. En el bloc de centre dreta, els sondejos coincideixen en l'entrada de Vox en el Consistori, però els seus entre 1 i 2 regidors no semblen suficients per a portar a María José Catalá (PP), que seria la tercera més votada, o a Fernando Giner (Cs), que sembla desinflar-se en els sondejos, a ser alcaldessa o alcalde, respectivament. 

Catalá, exconsellera i exalcaldessa de Torrent (València), concorre amb una llista totalment renovada: cap dels deu regidors actuals tornarà a asseure's en l'hemicicle en estar nou d'ells imputats en el cas del “pitufeo” i un més per possibles patrocinis irregulars en l'aeroport de Castelló. Amb aquest panorama, la situació sembla definida quant a reeditar un èxit de l'esquerra, encara que la dreta no es rendeix i aspira a donar una bolcada a les enquestes.

Un hemicicle amb dos blocs 

La fi del bipartidisme en tota Espanya està articulant les noves majories, fonamentalment, a partir de dos blocs: d'esquerres i de dretes. Una situació que, presumiblement, tornarà a succeir a València.

Compromís vol Falles sostenibles. Joan Ribó va prometre aquest dijous augmentar les subvencions a les comissions falleres que aposten per la recuperació de la fusta i el cartó-pedra per a “una cremà amb més flama i menys fum negre”. També un concurs internacional de pirotècnia.

Catalá, en Penya-Roja i en Les Corts. La candidata del PP va estar amb veïns del barri de Penya-Roja en un dels speak corners que estan caracteritzant la seua campanya. Català també va dir que, en tindre escó, València estarà representada en Les Corts.

Giner, de visita en el Cabanyal. El candidat de Cs va traslladar als veïns les seues propostes. “Si sóc alcalde, em compromet a fer realitat el centre cívic i el centre social del Cabanyal en dos anys”, va dir.

Gómez proposa anar als barris totes les setmanes. La candidata socialista es va comprometre en Torrefiel a estar present una vegada a la setmana en cadascun dels barris per a atendre personalment els seus problemes i necessitats.

Consulta aquí más noticias de València.