Compromís, PSPV i UP reivindiquen el treball fet a València i PP i Cs critiquen la "falta de gestió"
Compromís, PSPV i UP reivindiquen el treball fet a València i PP i Cs critiquen la "falta de gestió" EUROPA PRESS

Els cinc candidats a l'Alcaldia de València han participat aquest divendres, en el primer dia de campanya, en el debat organitzat per la Cadena Ser, intens en alguns moments, en el qual s'han abordat quatre grans blocs: el balanç de la legislatura que acaba, les propostes per als pròxims quatre anys, la relació amb el Govern central i la Generalitat en el futur i la política de pactes.

Pel que fa al balanç, l'alcalde i candidat de Compromís, Joan Ribó, ha assenyalat que València era "epicentre de la corrupció, balafiament i tenia un deute galopant" i "està millor, és evident", encara que no és perfecta. Per a l'alcaldable socialista, Sandra Gómez, la ciutat "està millor" ja que el PP la va deixar "arruïnada" tant en els seus comptes com en "el bon nom".

María Oliver (Unides Podem) creu que ha sigut una legislatura "de transició després de 24 anys de corrupció i balafiament" en la qual s'han "obert les finestres i portes" i ha reivindicat el seu treball per a "posar en l'agenda" polítiques de vivenda o educació.

Una visió diferent ha presentat el candidat de Cs, Fernando Giner, qui ha assenyalat que si les coses foren tan idíl·liques "s'haguera produït l'efecte alcalde" i eixiria "disparat" en les enquestes: "Els ciutadans estan veient una altra cosa, València està bruta i embossada, els arbres i jardins no estan cuidats i l'EMT no arriba on ha d'arribar".

Tampoc és positiu el balanç de la 'popular' María José Catalá, que ha retret la "descoordinació i imposició ideològica" d'un govern "tot el dia a la gresca" que "no sap gestionar". La ciutat, ha dit, està "embossada" en trànsit i economia, criticant també la "pujada d'impostos als valencians".

Gómez ha negat eixa pujada, explicant que amb el PP "solament pagava la gent que tenia bona fe de fer-ho" i s'ha augmentat la inspecció.

PROPOSTES DESPRÉS DEL 26M

Respecte a les propostes de futur, Catalá s'ha centrat en la mobilitat, amb la reversió dels carrils bici "conflictius" i l'aparcament nocturn en el carril bus, així com el districte únic en educació, la universalitat de l'educació 0-3 anys i la baixada d'impostos.

Ribó ha situat com eixos l'honradesa, l'eficàcia, els drets, l'ampliació de zones verdes, un pla de revitalització de polígons industrials i l'aposta per la igualtat. A més, ha assenyalat davant les al·lusions que València és la gran capital espanyola amb impostos més baixos.

Per la seua banda, Oliver ha advocat per una València "que cuida" els seus joves i l'entorn, i per la descentralització dels servicis municipals. Gómez ha posat l'accent en l'aposta per l'intercanvi d'idees i ha destacat la necessitat d'apostar pels barris i la igualtat entre homes i dones.

Giner (Cs) creu que "està tot per fer, fins al més bàsic" i ha avançat que si governa serà "la legislatura de les famílies, en plural, i dels autònoms", amb una aposta pel xec escolar i amb una Regidoria del Treballador Autònom.

El PP ha recordat al PSPV que la igualtat "no es predica, es practica" i el mateix ocorre amb la lluita contra la corrupció, llançant un dard al tripartit: "Netejar la corrupció és no portar llistes amb imputats i els tres ho porten, el PP no".

"El PSPV no porta imputats en les seues llistes, vosté ha tingut 10 regidors imputats", li ha respost la socialista, que ha advertit el PP sobre la seua "revolució fiscal" que "va ser l'avantsala de la seua rebolcada" el 28A. Així mateix, ha qüestionat que Catalá parle de pobresa infantil quan com a consellera "va ser famosa quan va recomanar a les famílies portar el tupper al col·legi si no podien pagar el menjador", la qual cosa ha causat una picabaralla entre les dos. "Encara sort que està Cs en el centre", ha bromejat Giner, situat entre les dos.

REIVINDICAR DAVANT GOVERN I GENERALITAT

En el bloc sobre les relacions amb Govern central i Generalitat, Giner ha advocat pel diàleg i enteniment perquè la ciutat estiga "en l'agenda nacional" i obrir la porta a inversions, al mateix temps que ha assenyalat que ha vist l'alcalde "molt còmode darrere d'una pancarta" com si seguira en l'oposició.

Per a Catalá, aquests quatre anys "s'han perdut moltes inversions" i ha instat a reivindicar la línia 10 de Metrovalència a la Generalitat o el túnel passant i l'estació de Portela a l'Executiu central: "Necessitem un govern que no s'acovardisca davant els seus partits".

Ribó ha posat en valor que Compromís tinga la mateixa actitud a València i a Madrid i ha recordat al PP que es va arribar a un acord sobre el soterrament de les vies amb el Govern de Pedro Sánchez i sobre el deute de la Marina que es va frustrar al no aprovar-se els pressupostos. Ha coincidit amb la resta d'aspirants en la necessitat d'una llei de capitalitat per al 'cap i casal'.

Oliver ha destacat que Unides Podem és qui pot portar la veu valenciana a Madrid més enllà del "nacionalisme vuitcentista" i ha assenyalat que, a més del finançament, la ciutat ha de poder decidir a on van les inversions, posant com a exemple la V-21 o l'ampliació del port, que ha criticat.

Sandra Gómez ha assenyalat que València "ha de deixar de ser invisible" i ha de guanyar protagonisme a nivell nacional, amb una bona sintonia entre les tres administracions.

ELS PACTES: DIÀLEG

De cara a pactes postelectorals, la socialista s'ha mostrat convençuda que el PSPV "va a liderar el pròxim govern progressista" amb un projecte "ampli" i no s'aliarà amb ningú que estiga "disposat a obrir les portes de l'ajuntament i donar les claus de la ciutat a l'extrema dreta". "Que ningú intente canviar la jaqueta de l'extrema dreta, són els de la foto de Colón", ha dit al·ludint a PP i Cs, instant els ciutadans a frenar que Vox puga entrar en el consistori.

Giner ha assegurat que Cs "ix a guanyar" i que dialogarà, encara que no amb els qui estan fora de la Constitució o amb els "nacionalistes" que posen "en escac" Espanya. "No estem disposats a cedir ni un sol mil·límetre en els drets socials i civils aconseguits en 40 anys", ha subratllat, situant ací la seua línia roja. "Ha sigut ambigu", ha contestat la socialista, que ha apuntat que està en Cs perquè quan va entrar encara no estava "de moda" Vox.

Catalá ha afirmat que "cal parlar amb tothom" de manera assenyada "i amb sentit comú", ha demanat "no alçar la bandera de la por contra ningú" i ha assegurat que l'única opció amb garanties dins del centre dreta és el PP, que "no titubeja". "Volem un govern de centre dreta liderat per una dona reivindicativa, com en la tradició ha sigut sempre", ha dit, una frase que ha sigut criticada per Gómez.

Joan Ribó ha assenyalat que Compromís liderarà un govern "estable i valent", ha assegurat que li agraden les coalicions i que "prefereix el diàleg al que simbolitza la vara de comandament", una afirmació que Catalá ha aprofitat per a recriminar que la deixa tan de costat que s'ha convertit en alcalde "en horari reduït". "La meua única prioritat és València, no em presente a una altra elecció, a la meua edat no he de fer mèrits, vull una València honrada, justa, solidària, verda i plural", ha postil·lat el primer edil.

Oliver ha apostat per reeditar el Govern de la Nau, amb la "valentia" que aporta la seua formació, "necessària per a equilibrar el govern cap al costat de la gent", i ha assenyalat que ells no tenen línies roges, sinó verdes.

Consulta aquí más noticias de València.